»

Facebook preverja, ali bi plačali za večjo vidnost vaših objav

TechCrunch - Facebook bo v petek začel kotirati na borzi, s čimer bo romantičnih časov, če so ti zanj kdaj sploh obstajali, nepreklicno konec. Podjetje in njegovo dobičkonosno bo dnevno vrednotil najbolj strog ocenjevalec - trg. Ker bo tržna kapitalizacija podjetja slabih 100 milijard dolarjev, bodo investitorji za svoje vložke zahtevali konkretne donose. In Facebook ta hip ima problem, kako monetizirati svojo ogromno uporabniško bazo in priljubljenost, čeprav so poslovni izkazi še vedno zelo pozitivni. Ena izmed enostavnih rešitev je zaračunavanje nadstandardnih storitev uporabnikom, kar sedaj preizkušajo.

Novo zamisel so prvi opazili novozelandski uporabniki Facebooka, ko so zagledali možnost plačila nekaj dolarjev za večjo vidnost svojih objav. Sprva je vse...

72 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev

Facebook bo malo počakal z javno ponudbo delnic

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

Financial Times - Medtem ko je LinkedIn že izvedel javno ponudbo delnic (IPO), se veliko drugih internetnih podjetij v drugem bumu po dot-comu na to pripravlja. Groupon se je zaradi slabega stanja kapitalskih trgov odločil, da bo še malo počakal, medtem ko naj bi Facebook odlagal zaradi drugih razlogov. Njegov IPO smo pričakovali v prvem četrtletju prihodnjega leta, a ga bo Zuckerberg izpeljal najprej šele proti koncu leta.

Razlogi pa niso kapitalske narave, pravijo viri blizu podjetja, ampak interne narave. Zuckerberg želi obdržati zaposlene osredotočene na razvoj novega projekta, kar bi bilo ob bogatem izplačilu po prodaji delnic po kotaciji teže. Mnogo zaposlenih naj bi namreč takoj po začetku...

13 komentarjev

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Guardian - Ozračje je primerno razgreto za velike prevzeme in ponudbe delnic, zato bo prihodnji teden v ZDA uvod v megalomanske javne ponudbe delnic podjetij (IPO), ki se ukvarjajo z drugo generacijo spleta. Prvi bo na vrsti LinkedIn, ki bo tako uresničil želje in prehitel Facebook in bo prvo veliko ameriško podjetje nove generacije z IPO-jem.

LinkedIn bo ponudil 7,8 milijona delnic v cenovnem razponu 32-35 dolarjev in spričo velikega zanimanja investitorjev bo najbrž obveljala zgornja cena. Na ta način bodo zbrali 273 milijonov svežega kapitala. Če se bo ponovila zgodba z Renrenom, ki je prvi dan kotacije pridobil 40 odstotkov, analitiki ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija LinkedIna okrog 3,3 milijarde dolarjev.

LinkedIn ima 100 milijonov uporabnikov...

10 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

LinkedIn začenja postopek za IPO, razkril poslovne rezultate

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Na začetku leta smo pisali, da si želi LinkedIn čim prej izvesti javno ponudbo delnic in jih dati v kotacijo na borzi. Pri tem želijo prehiteti Facebook, saj si bodo tako zagotovili večjo publiciteto in več denarja. Pokazali so, da mislijo resno, saj so vložili obrazec S-1 pri ameriški agenciji za trg vrednosti papirjev (SEC, Securities and Exchange Commission). To pomeni, da so začeli postopke za izvedbo javne ponudbe delnic (IPO, initial public offering).

Hkrati so v vlogi navedli tudi cel kup finančnih podatkov, ki bodo še podrobneje predstavljeni v prospektu za vlagatelje. LinkedIn je imel v prvih devetih mesecih preteklega leta 161 milijonov dolarjev prihodkov, kar je dvakrat več kot...

0 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev