»

Po pol leta AMD-jevi procesorji še vedno s hroščem

Slo-Tech - Novejši AMD-jevi procesorji Ryzen 3000 imajo zanimivega hrošča, ki kljub navidezni benignosti povzroča velika probleme. Generator naključnih števil, ki ga vsebujejo, namreč ne vrača prav nič naključnih števil, temveč vedno 0xFFFFFFFF. Vgrajen generator naključnih števil v procesorjih je že od Intelovih Broadwellov in AMD-jevih Zenov nekaj običajnega, zato se številni programi zanašajo nanj. Procesorji imajo vgrajeno funkcijo RDRAND, ki iz termične entropije procesorja pridobi naključno število in ga vrne programu, ki zanj zaprosi. Ob tem imajo tudi kontrolni bit, ki sporoči, ali ima procesor sploh dovolj entropije za tvorjenje naključnih števil. AMD-jevi procesorji trdijo, da je imajo, a potem vedno vrnejo 0xFFFFFFFF. AMD je napako priznal že maja in pripravil popravek, ki pa ga morajo v BIOS spraviti proizvajalci matičnih plošč - in številni tega sploh še niso storili, pa uporabniki ne morejo storiti ničesar.

Posledice so najrazličnejše. Zloglasni program v Linuxu systemd, ki...

54 komentarjev

Stranska vrata v Microsoftov Secure Boot so se odprla

Slo-Tech - Microsoftu so na internet ušli glavni ključi, ki omogočajo poganjanje poljubne programske opreme, četudi zagon sistema ščiti Secure Boot. S tem je mogoče na nekatere doslej zaščitene naprave namestiti na primer Linux, po drugi strani pa se odpirajo možnost zlorab za pisce zlonamerne programske opreme. Microsoft se trudi s popravki, a težave v celoti ne more odpraviti, ne da bi zrušil združljivost z obstoječimi sistemi.

Secure Boot je funkcija UEFI-ja (naslednik BIOS-a), ki med zagonom preprečuje zaganjanje nepodpisane in nepreverjene programske opreme. Prvikrat smo ga dobili v Windows 8 in za delovanje zahteva računalnik z UEFI. Secure Boot odpravlja pomanjkljivost starega zagona v BIOS-u, kjer se je po sekvenci POST inicializirala strojna oprema, prebral in naložil firmware, nato pa je zaganjalnik (bootloader) začel zagon operacijskega sistema. Ta prva stopnja ni bila varovana, saj se nikjer...

11 komentarjev

Zaščita pred zaganjanjem tujih aplikacij na Xbox 360 končno premagana

Matična plošča stare revizije: na sredini Ati Xenos obkrožen z GDDR3 pomnilnikom, desno IBM Xenon, zgoraj HANA čip, zgoraj levo južni most

vir: LibXenon
LibXenon - Šest let po izidu, po 55 milijonih prodanih enot in eni strojni reviziji je zaščita na Xbox 360, ki preprečuje zaganjanje nepodpisanih programov na tej konzoli, končno klecnila pod napadi dveh hekerjev, ki sta poznana pod vzdevkoma GliGli in Tiros.

Xbox 360 namreč vključuje zaščito, ki zahteva, da so vsi programi (vključno z jedrom operacijskega sistema ter firmwarom) podpisani z Microsoftovimi privatnimi ključi. Ti ključi niso nikoli zapustili Microsofta in tako vse do sedaj (z izjemo kratkotrajne ranljivosti v preteklosti) na tej konzoli ni bilo mogoče poganjati nobene t.i. homebrew programske opreme.

Zagon konzole namreč poteka v naslednjih korakih:

  1. Prvi zaganjalnik...

27 komentarjev

Manjši tudi Xbox 360?

Nova revizija plošče

vir: engadget
engadget - Sony je s predstavitvijo tanjšega PlayStationa 3, jasno poimenovanega Slim, in s sočasno pocenitvijo konzol, močno dvignil popularnost in počasi začel zmanjševati zaostanke v prodajnih količinah. Skupaj z manjšim ohišjem, ki za razliko od prvotnega modela npr. nima vgrajenega napajalnika, temveč uporablja zunanjo opeko, so s 65 na 45 nm pomanjšali tudi centralni procesor (Cell), s čimer so spustili tudi porabo. Podobno potezo zna pripravljati tudi Microsoft, saj so po spletu zaokrožile slike matične plošče, namenjene za Xbox 360, ki je manjša od trenutnih primerkov. Ker sta grafično jedro in...

8 komentarjev

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Kaj skriva Xbox 360 Elite?

bit-tech.net - Pred kratkim izdana elitna različica Xbox-a 360 v črni barvi ima poleg preobleke tudi nekatere druge dokumentirane novosti, prednjačita predvsem HDMI izhod (kabel priložen) in 120 gigabajten trdi disk. Obenem so se mnogi spraševali še, ali bo konzola izboljšana tudi od znotraj, pri čemer so imeli v mislih predvsem prehod na 65 nanometrski proizvodni proces, ki bi olajšal težave s hlajenjem in posledično glasnost. Na Llama.com so ravno z namenom, da se prepričajo o slednjem, razstavili novo konzolo in analizirali njeno drobovje.

Žal do trdnih zaključkov niso prišli, dejstvo, da sta grafični in centralni procesor še vedno enako velika, ni ravno vzpodbudno, postavili pa so teorijo, da naj bi kljub prehodu na manjše tranzistorje ohranili velikost jedra zaradi lažjega odvajanja toplote. To so podprli predvsem s pomanjkanjem določenih elementov, odgovornih za napajanje, na glavnem vezju.

izvorna novica in članek.

1 komentar

Prvi hack konzol nove generacije?

XBox - Po mesecih trdega dela se je zgodilo: prvi uspešen hack Microsoftove konzole nove eneracije - Xbox360. TheSpecialistu in njegovi ekipi je uspelo prirediti firmware DVD pogona tako, da ne preverja več mediaflagov ob zagonu datotek. Tako lahko zaženemo vsako datoteko, ki je podpisana ("digital signature") od Microsofta in ustreza regiji, za katero je konzola izdelana, ni pa več pomembno na katerem nosilcu je shranjena. Hack nam torej omogoča poganjanje iger iz DVDR in DVDRW medijev, in ne le Microsoftovih DVDXBOX360 medijev.

Vsaki dobri novici sledi še slaba : shackanega firmwarea TheSpecialist ni objavil javno. Razlog? Avtor hacka in njegova ekipa niso zagovorniki piratstva. Njihov cilj je poganjanje nepodpisanih homebrew programov na konzoli nove generacije.

Za več informacij kliknite sem, za ogled videa, ki prikazuje zagon igre Project Gotham Racing 3 na shackani konzoli pa kliknite sem (embeded flash) oz. sem (download).

V vsaki nesreči je nekaj dobrega. Kljub temu, da hack...

19 komentarjev