»

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Cingular odklopil predrago stranko

The inquirer - Neka uporabnica, ki ima pogodbo z mobilnim operaterjem Cingular, je nedavno doživela zelo čudno usodo. Podjetje jo je namreč obvestilo, da jo prepogosto kličejo ljudje iz drugih omrežij, kar je zanje kot operaterje predrago. Skupaj z opozorilom so jo enostavno odklopili, čeprav je imela veljavno pogodbo, ki naj bi trajala vsaj še eno leto. Posebej zanimivo je, da so ji v zameno obljubili le to, da lahko ob sklenitvi pogodbe z drugim ponudnikom obdrži staro telefonsko številko (kar je že tako njena pravica), poleg tega pa bi sama ob podobni prekinitvi pogodbe z njene strani morala plačati kar zajetno vsoto, komentirajo na Inquirerju.

19 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Via Arena - Viina nova stran

VIA Arena - Za konec pa še novička o novo nastali strani VIA Arena, ki jo je ustanovilo matično podjetje VIA in je namenjena izključno podpori njihovim izdelkom (support portal). Čeprav je stran namenjena izključno podpori, pa je zanimiva tudi za druge, ki nimajo Viinih produktov, saj na njej najdete kup povezav do testov Viinega Apollo P4X266, KT266A, Apollo KT266, Apollo KT266 nabora in procesorja C3. Stran obvešča tudi o svežih 4in1 gonilnikih, ponuja pa še FAQ, Information Database in Forum sekcijo.

0 komentarjev

27. julij - dan adminov

The Register - Izgleda, da računalništvo postaja neka svoja kultura, saj so se nekateri ljudje domislili, da bi lahko tudi računalničarji imeli svoje dneve. Škoda, da takih dni ne bo nikoli odobrila država. Kakorkoli že, pred kratkim (27. julija) je bil System Administrator Appreciation Day ali po domače dan adminov. To je "poseben" dan, ko naj bi se vsi uporabniki interneta in drugih omrežij zahvalili adminom za njihov trud. Ustanovitelji dneva imajo tudi svojo stran, na kateri lahko najdete predloge za adminsko darilo (PDA, digitalna kamera, sladoledna ali tortna zabava, radijsko voden avtomobilček, Javanski mobilni telefon), ter kup povezav do adminskega humorja. Vsaj kolikor jaz vem ne gre za kakšen uraden dan, ampak bolj za zafrkancijo .

2 komentarja

Voodoo2 gonilniki za Athlone

Jaz - Med brskanjem po našem Forumu sem zasledil povezavo na to stran, na kateri se nahajajo gonilniki za Voodoo2, ki celo delujejo na sistemih z Athlon procesorji. Pred uporabo si dobro preberite vso dokumentacijo na tej strani, saj ne gre za kakšno uradno izdajo gonilnikov, temveč čisto zasebni projekt. In hvala najditelju te povezave .

3 komentarji