»

Poceni kitajski pametni telefoni imajo prednaloženo nesnago

Softpedia - V G Data, kjer analizirajo zlonamerno programsko opremo (malware) za Android in pripravljajo orodja za preprečitev okužb in odstranitve, so preverili več najpopularnejših poceni pametnih telefonov kitajskih proizvajalcev. Ugotovili so, da jih ima veliko malware nameščen že v trenutku, ko pridejo iz trgovine.

Zlonamernih programov in virusov za Android kar mrgoli, kar dokazujejo tudi podatki G Data. Najbolj zaskrbljujoč je trend, saj so leta 2011 odkrili slabih štiri tisoč novih vzorcev, leto pozneje 200.000 tisoč, potem 1,1 milijona in lani poldrugi milijon. Letos so v prvih šestih mesecih že pri številki milijon, torej bo verjetno spet padel rekord. Samo junija so...

35 komentarjev

Huaweijev $80 Android se odlično prodaja v Keniji

Slashdot - Kitajski proizvajalec mobilnih telefonov Huawei je v Keniji prodal že 350 tisoč enot svojega Android telefona IDEOS, po ceni 80 ameriških dolarjev brez vezave. IDEOS je bil na zahodnih trgih predstavljen lani oktobra kot prva naprava s prednaloženim Andorid 2.2 Froyo, pri nas pa se od februarja dalje prodaja pri Tušmobilu. Huawei je za afriški trg seveda pripravil nekoliko oskubljeno različico, ki je s ceno 80 ameriških dolarjev bistveno bolj dosegljiva od ostalih pametnih telefonov, ki še vedno lebdijo nad 500 dolarji.

Problem telefona naj bi bila razmeroma slaba avtonomija baterije, potem pa pomanjkanje aplikacij v kenijskem materinem jeziku Swahili, saj razmeroma malo Kenijcev govori...

31 komentarjev

Nokia tone tudi na Kitajskem

Kitajska bo prihodnjo pomlad imela 1 milijardo uporabnikov mobilnih telefonov (dober posel za ponudnike retencije prometnih podatkov).

vir: Bloomberg
Bloomberg - Finski mobilni velikan Nokia je nedavno objavil precej porazne poslovne razultate za pomladno četrtletje, znatne težave pa doživlja tudi na tradicionalno močnem Kitajskem trgu. Kot poroča Bloomberg, konkurenca pritiska z obeh strani - od zgoraj Apple, od spodaj pa številni proizvajalci Android telefonov, ki so ceno potisnili že pod 100€ na kos.

Apple, ki se po svojih besedah "zgolj spogleduje s Kitajskim trgom", je v zadnjih treh mesecih tam ustvaril 3.8 milijarde prihodkov, kar je skoraj slaba polovica vseh Nokiinih prihodkov na vseh trgih v istem razdobju (9.3 mrd). K temu je potem treba prišteti še obsežni sivi trg, vključno s kopijami njihovih značilnih trgovin.

Na drugi strani je Android, ki za razliko od še...

37 komentarjev

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

Nižje cene mobilnih Celeronov

The inquirer - Danes so padle cene Intelovih Celeron procesorjev za presnosnike. 1.2 GHz različica, izdelana na 0.13 mikronskem jedru, nas sedaj, namesto 170 ameriških dolarjev, stane le 134 zelencev, kar znaša 21% pocenitve, 1.13 GHz različici se je cena znižala iz 134 na 96 dolarjev, medtem ko so ceno za 1.06 GHz različico spustili iz 107 na 80 ameriških dolarjev. Celeronu, ki tiktaka na 1GHz, cena ostaja enaka, kar pomeni, da ga bo Intel v kratkem umaknil s trga.

V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nove mobilne Celerone pri 1,5 in 1,4 GHz, do konca leta pa jih bosta nadomestili 1,7 in 1,6 GHz različici. V prvem četrtletju naslednjega leta bo Intel na trg poslal še 1,8 GHz Celerona, namenjenega prenosnikom. Klik.

0 komentarjev