»

E3 2022 odpade

vir: Axios
Axios - Kljub umirjanju pandemičnih razmer so iz organizacije ESA sporočili, da igričarski sejem E3 letos v celoti odpade in ga ne bo niti v digitalni obliki.

Omikronski val je bil, upajmo, zadnje veliko poglavje pandemije covida-19 na Zahodu, kjer se razmere kljub občasnim lokalnim skokom okužb umirjajo. Z delno normalizacijo epidemioloških razmer se vračajo tudi reči, za katere smo bili v preteklih dveh letih prikrajšani, na primer stvarni sejemski dogodki. Tako je Game Developers Conference (GDC) konec prejšnjega meseca potekal v hibridni obliki, z 12.000 fizičnimi obiskovalci in še 5000 udeleženci prek spleta. Digitalno različico junijskega igričarskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) so januarja napovedali tudi pri Entertainment Software Associationu (ESA). Konec tedna je postalo očitno, da ne bo niti te; so pa organizatorji hkrati obljubili hibriden dogodek za prihodnje leto.

E3 je bil tudi leta 2020 odpovedan, medtem ko so lani uprizorili spletno izvedenko. Kaj je vzrok...

4 komentarji

V Sloveniji se bodo odvijali spletni igričarski turnirji LockDown

LockDown turnirji

vir: HOP.si
HOP.si - Spletna stran HOPsi in gaming bar StageOne v prihodnjih dneh organizirata vrsto spletnih turnirjev (igra se od doma), ki bodo popestrili te karantenske dneve. Igrali bomo: GTA 5, Call of Duty Warzone, Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, Fortnite, Rainbow Six Siege in Asseto Corsa Competizione. Turnirji bodo potekali od 25. marca do 6. aprila.

Poskrbljeno bo tudi za številne materialne nagrade za najboljše igralce iz vsakega naslova. Sodelovanje je povsem brezplačno. Obiščite uradno spletno stran dogodka za prijavo.

24 komentarjev

V Doti 2 računalnik še ne nadvlada človeka

openai.com -

Pretekli konec tedna je ob robu megaturnirja v Doti 2 - The International 2018 - potekal tudi spopad med strojno inteligenco firme OpenAI in ljudmi, kjer sta zmagali človeški ekipi.

Stroji se družijo
Računalniške igre so za raziskovalce strojnega učenja nadvse hvaležno okolje za eksperimentiranje, saj predstavljajo digitalne kompleksne sisteme s striktno določenimi zakonitostmi, v katerih se strojna pamet lahko pomeri tudi s človekom in se tako od njega uči. Pretepanja vsakovrstnih botov v Quakih in drugih naslovih smo vajeni že dolgo. Zadnji krik mode v umetni inteligenci so ekipe botov, ki znajo med seboj dobro sodelovati. Alphabetov laboratorij DeepMind je tako na primer julija pokazal gručo AI agentov, ki je v...

9 komentarjev

Izšla Dota 2

Slo-Tech - Valve je, kot je pri njih že običajno, brez kake posebne zamude izdal svoj glavni letošnji naslov - Doto 2. Igra je po dveh letih v (napol) zaprti beti zdaj na voljo vsem za brezplačen prenos s Steama ("free to play"). Istočasno so izdali še (beta!) verziji za Mac in Linux.

Dota 2 je mešanica med akcijado in realnočasovno strategijo, oz. MOBA, kot se dandanes temu bojda pravi. Trenutno velja za najbolj igran naslov na Steamu, s povprečno 200-300 tisoč aktivnimi igralci v vsakem trenutku (še vedno manj kot LoL, hihi). Začetki so sicer bolj skromni in segajo dobrih 10 let nazaj, kot brezplačni mod za Blizzardov Starcraft I (Aeon of Strife). Resnično popularnost je igra doživela šele kasneje s prepisom na Warcraft II oz. njegov dodatek...

39 komentarjev

Znane specifikacije Sonyjeve Vite

vir: Sony
Sony - Nova prenosna konzola PlayStation Vita bo kljub nekaterim predhodnim špekulacijam v Evropi izšla šele prihodnje leto, smo pa dobili podatke o njenih specifikacijah, ki se večidel ujemajo s predhodnimi špekulacijami in namigi iz Sonyja.

Sony je potrdil, da bo Vita imela štirijedrni procesor ARM Cortex A9 in grafični čip PowerVR SGX. Kapacitivni OLED-zaslon bo meril pet palcev, zmogel bo 960 x 544 točk in podporo za multi-touch. Centralnega pomnilnika bo 512 MB, zraven pa bo še 128 MB VRAM-a. Sprednja in zadnja kamera bosta obe imeli ločljivost 640 x 480.

Za povezljivost bo dobro poskrbljeno. Vita bo podpirala 802.11 b/g/n, Bluetoot 2.1+EDR in 3G (le dražji model). Za razširitve je poskrbljeno s podporo za SIM-kartice, Vita kartice, pomnilniške kartice, USB, avdio...

10 komentarjev

V sredo se začne Gamescom 2011, napovedan milijonski turnir v Doti 2

GameSpot - Nemško mesto Köln bo od srede do nedelje gostilo vsakoletni igričarski sejem Gamescon. S približno 250 tisoč obiskovalci, čez 4000 novinarji in ob prisotnosti vseh velikih imen v svetu iger je to trenutno največji igričarski dogodek leta. Med napovedmi tako najdemo EA, ki bo prisoten z najnovejšimi različicami FIFE, Battlefielda, Need For Speed in bojda še novimi naslovi, Sony bo tam z demotom svoje prihajajoče prenosne konzole PlayStation Vita, svoje pa si obeta tudi nebroj neodvisnih oz. mobilnih razvijalcev.

Morda najbolj oblegana bo stojnica Valve-a, ki je po precej mesecih molka in špricanju junijskega E3 napovedal prvo javno predstavitev prihajajoče Dote 2; istočasno se bo odvijal tudi mednarodni promocijski turnir z glavno nagrado 1 milijona zelencev. Tekmovalo bo 16 najboljših svetovnih ekip z Evrope, Azije in ZDA, ki jim je Valve prav...

6 komentarjev

StarCraft II v beta stadiju

HotHardware - Mnogi ljubitelji strategij, sploh Blizzardovega StarCrafta, bodo nedvomno navdušeni nad podatkom, da je Starcraft II vstopil v beta fazo razvoja. Pri Blizzardu so tako zagnali prvi del programa zaprtega beta testiranja, kar pomeni, da so prvi (bodoči) uporabniki že dobili svoja povabila. Namen zaprtega beta testiranja Starcraft II: Wings of Liberty, kot je uradno ime naslednika kar 12 let starega StarCrafta, je najti potencialne težave v zmogljivostih posameznih ras, ki bi povzročile neuravnovešene boje, ter iskanje hroščev v Battle.net, spletnem servisu za StarCraft, StarCraft II, World of Warcraft in vse bodoče Blizzardove igre. Battle.net bo očitno nekoliko predelan in v takšni obliki javnosti predstavljen skupaj z izidiom StarCraft...

35 komentarjev

Starcraft 2 brez LAN večigralstva

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Novica, da Starcraft 2, ki ga mnogi že nestrpno pričakujejo, ne bo podpiral večigralstva preko lokalne mreže, odmeva po internetu in je povzročila mnogo razburjanja. Marsikdo je, ko je novico slišal prvič, verjetno dobil pogled začudenja, a Blizzardovemu Robu Pardu, ki je podpredsednik razvijanja iger, podpora LAN večigralstvu ni bistvena.

Gospod Pardo celo meni, da bo delež igralcev, ki bodo funkcijo pogrešali, precej majhen. Za to potezo so se odločili, da bi lahko vsakršno večigralstvo povezali z njihovim omrežjem Battle.net. Če le-ta iz kateregakoli razloga ne bo dosegljiv, večigralstvo enostavno ne bo možno, vsaj ne s človeškimi nasprotniki. Čeprav je mnenja, da funkcija ni...

19 komentarjev

Ne prezrite v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek bomo ekološko pokopavali računalnik. Kaj se zgodi z vašim starim računalnikom, ko kupite novega, zmoglivejšega? Kje konča vaš stari računalnik: kot (nevaren) odpadek, se reciklira ali pristane na odlagališčih v državah tretjega sveta?

V torek sledi Ubuntu.si Ubuntu je v dveh letih svojega obstoja postal ena najpopularnejših GNU/Linux distribucij. Kljub dobrim temeljem pa razvijalci ne sedijo na lovorikah in z vsako novo različico izboljšajo uporabniško izkušnjo... Več na pot.kiberpipa.org.



V sredo pa bomo pogledali primer promocije spletne storitve iTIVI, ki je v slovenske domove prinesla DVD izposojo prek pošte in poskrbela za nekatere zanimive marketinške prijeme. Za...

21 komentarjev