»

Kitajski cenzorji nad igre

Fortnite

vir: BBC
BBC - Kitajska agencija Xinhua poroča, da je komisija državnih cenzorjev, ki naj bi pred prihodom na trg preverjala vsebino iger, začela z delom. Med prvimi dvajsetimi igrami, ki jih je prejela v oceno, jih je kar devet ocenila kot neprimerne za prodajo na Kitajskem. Med igrami, ki so "šle v bunker" najdemo PUBG, Fortnite, H1Z1 in Ring of Elysium have, ki naj bi prikazovale preveč krvi in gorja. Čeprav, resnici na ljubo, Fortnite česa takega niti ne vsebuje. Paladins pa ima na drugi strani menda premalo oblečene ženske.

Tudi preostalih enajst ni povsem zadostilo očitno strogim merilom, saj bodo morali avtorji pred začetkom prodaje iz njih odstraniti neprimerne vsebine. Med temi igrami najdemo naslove kot so League of Legends, Diablo, World of Warcraft, Overwatch...

32 komentarjev

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

Kitajska prepovedala Windows 8 v javnem sektorju

Slo-Tech - Kitajska je za svoj javni sektor prepovedala nakupe računalnikov, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows 8, je sporočila tamkajšnja tiskovna agencija. Trenutno večina vladnih računalnikov teče na Windows XP, ki pa mu je Microsoft aprila letos ukinil podporo. Kitajski proizvajalci programske opreme so zagotovili, da bodo pripravili orodja za zaščito teh sistemov tudi po koncu uradne življenjske dobe, a vseeno bode te sisteme prej ali slej nadgradili.

Poskrbeli so, da zagotovo ne z Windows 8. Natančni razlogi za tako drastično odločitev niso znani, navajajo pa pavšalen problem varnosti. Pretekli teden je kitajska agencija za javna naročila sporočila, da je razlog varčevalne narave, njihova tiskovna agencija pa ta teden navaja, da gre za vprašanje varnosti. Hkrati se bo...

104 komentarji

Na Kitajskem aretacije zaradi spletnih namigov o puču

Weibo začasno ne dovoljuje komentiranja

Bloomberg - Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so kitajske oblasti včeraj zaprle 16 spletnih strani (npr. meizhou.net, xn528.com in cndy.com.cn) in pridržale najmanj šest oseb zaradi spletnega govora o državnem udaru. Špekulacije o državnem udaru so se na kitajskih straneh začele širiti že 20. marca, kar je kitajskim oblastem povzročilo nekaj povsem otipljivih težav - med drugim je porasla cena CDS-jev na kitajske obveznice (instrument za zavarovanje pred neizplačilom, ki imetniku v primeru neizpolnitve izdajatelja obveznic zagotavlja poplačilo).

Na kitajskih straneh so se namreč začeli pojavljati komentarji, da "je v Pekingu nekaj narobe" in da tja "vozijo vojaška vozila". Da bi zajezili...

24 komentarjev

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Yahoo News - Čeprav običajno pritožbe o nespoštovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine romajo v obratno smer, to pot kitajski avtorji tožijo ameriško podjetje Apple zaradi domnevnih kršitev. V treh ločenih tožbah, ki so jih vložili na pekinškem sodišču, dvanajsterica kitajskih avtorjev Applu očita nezakonito distribucijo 59 njihovih avtorsko zaščitenih del, za kar terjajo 50 milijonov juanov (šest milijonov evrov) odškodnine, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Avtorji Applu očitajo, da so njihova dela na prodaj prek App Stora, ne da bi za to podali dovoljenja. Čeprav je Apple nekaj del po prejemu pritožb, ki so se začele lani julija, umaknil, so se v aplikacijah drugih razvijalcev spet kmalu pojavila v spletni trgovini. V tožbi Applu očitajo kršenje...

5 komentarjev

Na Kitajskem odkritih še več lažnih Applovih trgovin

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca smo spoznali, da so Kitajci neverjetno podjetni, ko govorimo o ponarejanju, saj znajo postaviti lažne Applove trgovine. Odkrili so dve lažni trgovini v mestu Kunming, ki sta bili tako verni kopiji originala, da celo zaposleni niso vedeli za prevaro (prodajali so prave Applove izdelke). Kitajska je trgovini kmalu zatem zaprla, a kot razlog navedla poslovanje brez obratovalnega dovoljenja in ne kršenje blagovne znamke. Kljub temu se na Kitajskem v tej smeri dogajajo pozitivni premiki, saj so v zadnjem času našli še več lažnih trgovin, začeli inšpekcije tudi v drugih mestih in jim prepovedali poslovanje pod Applovim imenom.

Med inšpekcijskim nadzorom 300 trgovin v Kunmingu so odkrili še 22...

5 komentarjev

Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Bloomberg - Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje,...

16 komentarjev

Kitajci ponaredijo kar celo Applovo trgovino

Na resničnih Applovih trgovinah nikoli ne piše 'Apple Store'

Slo-Tech - Znano je, da so na Kitajskem pogosti ponaredki izdelkov zahodnih blagovnih znamk. Nekateri so že na prvi pogled ponarejeni, pri drugih se ponarejevalci zelo potrudijo s samim videzom, medtem ko so tretji izdelani v istih tovarnah na istih strojih izven uradnega delovnega časa. So pa šli Kitajci še dlje in ponaredili kar trgovino. V mestu Kunming najdemo prepričljivo imitacijo Applove trgovine - in to ne samo ene.

Opremljevalci so se zelo potrudili, saj se od daleč trgovina ne loči od resničnih Apple Storov. Tudi pri bližnjem pregledu je treba vedeti, na kaj se osredotočiti, da prepoznamo nepristnost. Izdajalski so detajli, kot so napis Apple Store na vhodu, ki ga Apple nikoli ne...

78 komentarjev

Kitajska blokirala LinkedIn

Guardian - V strahu pred širjenjem arabskih nemirov na Kitajsko, so kitajske oblasti poostrile svoj primež nad vsebinami, do katerih na internetu dovolijo dostop iz Kitajske. Zadnja žrtev je portal LinkedIn, ki ima na Kitajskem milijon uporabnikov in ni bil v tej državi še nikoli blokiran. Poročajo tudi o cenzuri kitajske verzije Twitterja.

Tiskovni predstavnik LinkedIna Hani Durzy je potrdil, da na Kitajskem vsaj deloma blokirajo dostop do njihove strani. Razlog naj bi bil nek uporabnik, ki je na LinkedInu zapisal, da bi se morala jasminova revolucija razširiti tudi na Kitajsko, piše Bloomberg. Vsekakor si težko razlagamo cenzuro LinkedIna, saj gre za enega najbolj strogo orientiranih portalov, ki je...

1 komentar

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev

Kitajska zaprla 1600 internetnih vstopnih točk

Reuters - Po poročanju agencije Reuters so na Kitajskem zaprli okoli 1600 internetnih vstopnih točk (kiber kavarn) od 1,8 milijona pregledanih v preiskavi. Vzrok temu ukrepu bi naj bil, da so lastniki vstopnih točk dovoljevali mladoletnim osebam, seveda za določeno vsoto, igranje njim neprimernih iger. Pod to kategorijo po njihovem spadajo nasilne igre in igre namenjene odraslim osebam. Poleg zaprtja pa so jim kitajske oblasti naložile tudi kazni v skupni vrednosti 12,1 milijona dolarjev.

"Pornografija, igre na srečo, nasilje in podobni problemi imajo negativne posledice na zdravo razvijanje interneta na Kitajskem," pravi Zhang Xinjian, drugi na oddelku za marketing na kitajskem ministrstvu za kulturo, po poročanju novinarske agencije Xinhua.

16 komentarjev