»

Papua Nova Gvineja bo preizkusno blokirala Facebook

Reuters - Običajno države blokirajo Facebook in druga družbena omrežja, kadar se prek njih širijo kritike režima in vsebina, ki vladajočim ni povšeči. Na Kitajskem je na primer Facebook blokiran iz ideoloških razlogov, teden dni pa je bil letos nedostopen tudi na Šrilanki. Nekoliko drugače pa so se istega cilja lotili na Papui Novi Gvineji, kjer bo Facebook prihodnje štiri tedne blokiran preventivno. V tem času želi država poiskati lažne profile in ugotoviti, kako se najučinkoviteje boriti zoper lažne novice in pornografijo, ki se širijo po platformi.

Tamkajšnji minister za telekomunikacije Sam Basil je sporočil, da bo ukinitev dostopa do Facebooka Nacionalnemu raziskovalnemu inštitutu omogočila izvedbo raziskav in zbiranja...

12 komentarjev

Kralj spama po petih letih obsojen na poltretje leto zapora

Sanford Wallace

Slo-Tech - Na Sanforda Wallacea, samooklicanega kralja spama, smo skorajda že pozabili, saj se je v mediji nazadnje znašel leta 2011, ko je ameriško tožilstvo zoper njega vložilo kazensko obtožnico zaradi 27 milijonov poslanih spamerskih sporočil. Po petih letih je postopek končan. Wallace je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter plačilo 310.000 dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leti 2008 in 2009, ko je med novembrom in marcem prek 500.000 računov na Facebooku poslal 27 milijonov spamerskih sporočil. Wallace je nezakonito pridobil prijavne podatke za te račune, s svojim...

19 komentarjev

Začenja se kazenski postopek zoper kralja spama

Sanford Wallace

PC Magazine - V ZDA se je začel postopek zoper znanega spamerja Sanforda Wallacea, ki si je nadel nadimek kralj spama in se že poldrugo desetletje ukvarja s služenjem denarja z razpošiljanjem spama. Med leti 2008 in 2009 je zlorabil tudi omrežje Facebook, prek katerega je z uporabo prijavnih podatkov uporabnikov, pridobljenih v ribarskih napadih (phishing), poslal 27 milijonov spamerskih sporočil.

Uporabnikom in njihovim prijateljem je na zid na Facebooku lepil reklamna sporočila, zaradi česar ga je Facebook izključil. Denar je dobil od oglaševalcev, saj so ljudje klikali na sporočila,...

27 komentarjev

Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Bloomberg - Možnost samodejne prepoznave obrazov pri nalaganju slik na Facebook je bila globalno uvedena na začetku poletja in že tedaj je dvignila veliko prahu, še posebej v državah s strogimi zakoni o zasebnosti. Med njimi je na prvem mestu Nemčija, ki je ta teden odločila, da ta funkcija ni v skladu z nemško zakonodajo. Zato so pozvali Facebook, da jo umakne, sicer mu grozi visoka globa.

Johannes Caspar, informacijski pooblaščenec v Hamburgu, je v torek odločil, da je Facebookova storitev samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah v Nemčiji ilegalna, saj Facebook hrani biometrične podatke. Po njegovem razumevanju predstavlja hudo kršitev tako nemške kot tudi evropske zakonodaje o varovanju zasebnosti. Čeprav je storitev mogoče izključiti, to ne zadostuje, saj je...

33 komentarjev

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Bloomberg - Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice...

28 komentarjev

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja