»

Za koliko bi se odpovedali Facebooku

Slo-Tech - Kljub katastrofalnemu letu, ki je za Facebookom, ljudje njegovo uporabnost še vedno cenijo sorazmerno visoko. Ena izmed metod za oceno, kolikšno uporabno vrednost pripisujemo neki stvari ali storitvi, je izmeriti, za kolikšno denarno protivrednost bi se ji odpovedali. Ob tem moramo seveda vedeti, da funkcija ni simetrična - ljudje izgubo občutimo dosti močneje kakor dobitke, zato za prenehanje uporabe zahtevamo več, kot bi bili za začetek uporabe pripravljeni plačati.

V študiji, ki so jo objavili v PLOS One, so raziskovalci ugotovili, da bi ljudje v povprečju zahtevali več kot 1000 dolarjev, da bi se Facebooku odpovedali za eno leto. Gre...

39 komentarjev

Facebook Dating premierno v Kolumbiji

Slo-Tech - Facebook je danes uradno začel nuditi svojo novo storitev Facebook Dating, ki kani početi točno to, kar trdi ime. Storitev bo za zdaj storitev preizkusno ponudil le v Kolumbiji, kjer bo dostopna vsem. Facebook je nekaj podobnega prvikrat napovedal maja, ko podrobnosti še niso bile jasne. Sedaj vemo več.

Da je Facebook ponudil storitev za iskanje partnerjev, ni tako nenavadno. Navsezadnje ve Facebook o nas več od ostalih aplikacij ali družbenih omrežij, ljudje pa ga - na bolj ali manj vsiljiv način - tudi za iskanje partnerjev že uporabljajo. So pa pri Facebooku ubrali nekoliko drugačen pristop kot na primer Tinder....

23 komentarjev

Nič več elektronskih naslovov @facebook.com

BBC - Se spomnite, ko je pred poldrugim letom Facebook elektronske privzete naslove vseh svojih uporabnikov spremenil na domeno @facebook.com? To je pomenilo, da kar na enkrat v Facebooku niste več videli pravega elektronskega naslova svojih prijateljev, ampak le uporabniško ime na domeni facebook.com. Pošiljanje pošte na račun je pomenilo, da se bo ta znašla v pomenkih v Facebooku, kar je lahko problem, če vaš sogovornik Facebook bolj redko uporablja.

Storitev je v resnici še nekoliko starejša, saj jo je Facebook vpeljal že leta 2010, a je veliko prahu dvignila šele ob prisilni spremembi leta 2012. Ideja je bil združenje vseh načinov komunikacije, tako da bi lahko v Facebookov...

25 komentarjev

Facebook plačal 10 milijonov v poravnavi zaradi rabe uporabnikov v oglasih

Monetizacija lajkov.

vir: Inside Facebook
Inside Facebook - Kot poroča Reuters, se je Facebook pred dobrim mesecem uspešno poravnal v sporu s petimi kalifornijskimi uporabniki, ki so bili mnenja, da spletišče ne sme kar tako uporabljati njihovega imena in postov v svojih oglasih (sponsored stories, glej sliko), vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in plačila. Znesek poravnave je zelo ugodnih 10 milijonov dolarjev, ki bodo po odbitku pravnih stroškov na željo tožnikov izplačani na račune dobrodelnih organizacij.

Poravnava je za Facebook tako dobra zato, ker bi lahko sicer prerasla v razredno oz. skupinsko tožbo, v tem primeru pa bi bil do odškodnine za rabo svojega imena v oglasih...

18 komentarjev

Facebook kani izgubiti blagovno znamko "facebook"

Techdirt - Zuckerbergov Facebook je v preteklosti izredno agresivno nastopil proti vsem spletnim stranem s podobnim imenom, tj. začenši na "face" in s končnico "book". Trdili so, da je izraz "facebook" njihova blagovna znamka, se pravi pravica intelektualne lastnine, ki jim omogoča "razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja" (slovenski ZIL v 42. členu - predmet varstva znamke).

Spremembo domene so zahtevali tudi od britanskega shagbook.com (Shagbook adult dating UK, kaj pa drugega), vendar se je je lastnik slednjega podjetja odločno uprl in britansko sodišče celo poprosil, da Facebooku odvzame že dodeljeno blagovno znamko.

Shagbook svojo zadevo...

14 komentarjev

Facebook dodal označevanje strani na fotografijah

Novost bo pomembna predvsem za oglaševalce, npr. za organizacijo priljubljenih nagradnih iger v stilu 'pošljite nam najbolj noro fotko s počitnic'.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Na facebooku bo kmalu na voljo označevanje (tagganje) fotk s povezavami na facebook strani (Pages); se pravi, na fotki boste poleg prijateljev lahko s kvadratkom obrobili tudi vam ljubo blagovno znamko, podjetje, glasbeno skupino ali kako drugo neumnost.

Vmesnik za tagganje ostaja nespremenjen in bo na voljo vsem uporabnikom, vštevši tistim, ki strani (še) niso dodali med priljubljene. Prav tako je mogoče nastaviti zasebnost vsake oznake in s tem njegov prikaz omejiti le na prijatelje. Označene slike se bodo sicer zbirale na posebnem jezičku "photos" na zadevni facebook strani in ne njenem zidu.

Oglaševalci si že manejo roke ..

8 komentarjev

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Podatki za Evropo brez Velike Britanije in Irske.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov),...

56 komentarjev

Facebook zaščitil blagovno znamko Face

Digital Trends - Kot vse kaže, bo Facebook uspel zaščititi blagovno znamko Face. Facebook je zahtevek pri Ameriškem uradu za patente in blagovne oz. storitvene znamke vložil že leta 2005, sedaj pa so prejeli obvestilo o dovolitvi (angl. notice of allowance), kar pomeni, da je blagovna znamka Face praktično že njihova. Sedaj morajo v treh mesecih zgolj še plačati pristojbino in priložiti Izjavo o uporabi ter postopek bo končan.

Patentni urad ni povsem izgubil razsodnosti, saj vsepovprek Facebook besede Face le ni mogel zaščititi. Zaščitena je uporaba za "telekomunikacijske storitve, ki omogočajo spletne klepetalnice, elektronske oglasne deske za prenos sporočil med uporabniki računalnikov na področju...

30 komentarjev

Verizon dobil tožbo

ComputerWorld - Podjetje Verizon Communications je dobilo tožbo proti registratorju domen OnlineNIC zaradi prakse, ki se v anglosaški literaturi imenuje cybersquatting. V glavnem gre za registracijo, preprodajo ali zlorabo domene z namenom pridobitve koristi od blagovne znamke, ki pripada drugemu subjektu. Običajno poskuša zakupnik domene le-to prodati lastniku blagovne znamke po znatno višji ceni ali pa podobnost s pravim imenom unovčiti kako drugače, npr. z oglaševanjem.

Verizon je obtožil OnlineNIC, da je regstiral vsaj 663 domen, ki so identične ali preveč podobne Verizonovim znamkam, kot na primer verizon-cellular.com ali buyverizon.net. Kalifornijsko sodišče je razsodilo, da mora OnlineNIC Verizonu plačati 31,15 milijona dolarjev (to je 50.000 na domeno) in mu prepovedalo nadaljnjo registracijo podobnih domen. Podobne tožbe sta vložila tudi Microsoft in Yahoo. Slednjemu gredo v nos domene, kot so yahoozone.com, yahooyahooligans.com in denverwifesexyahoo.com. Manjši problem je le...

25 komentarjev

Ime X-box v rokah Microsofta

The Register - Zadnje čase je vse v znamenju X-boxa. Zakaj pa ne, saj je Microsoft organiziral dobro oglaševalsko kampanjo. Prišlo je že celo do tega, da so se našli zagovorniki, ki X-box kujejo v oblake, čeprav na vse viže opevana konzola sploh še ni izšla. Ampak to je že druga zgodba. Kmalu pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Microsoft je naletel na mino, ki ga je kar precej pretresla - X-box je bila že blagovna znamka floridskega podjetja Xbox Technologies. Kaj sedaj? Star ljudski pregovor pravi: denar je sveta vladar. To je veljalo tudi v tem primeru. Podjetje se Microsoftu ni upiralo in je prodalo blagovno znamko v zameno za (zaenkrat še) neznano količino denarja. Tako, blagovna znamka je v Microsoftovih rokah, zato se lahko prodaja konzole začne

7 komentarjev