»

Sega bo pohrustala Rovio

Slo-Tech - Sega in Rovio sta napovedala japonski nakup finskega razvijalca mobilnih iger, ki je pretežno poznan po franšizi Angry Birds.

Posel je vreden 706 milijonov evrov, kar pomeni, da je Segina ponudba za slabo petino višja od trenutne tržne vrednosti Rovia na borzi, zato ne čudi, da jo je finska uprava hitro sprejela. Rovio je poznan v prvi vrsti po seriji mobilnih iger Angry Birds, ki je bila pred desetletjem ena ključnih pri razvoju in prodoru igranja na telefonih. Toda nato podjetje uspeha nikoli ni uspelo ponoviti in tudi razvpitost ptičev, ki jih v balističnih krivuljah mečemo v pujske, se je do danes že dokaj ohladila, čeprav so med drugim dobili tudi dva animirana filma, kajti Finci so se s podružnicami, kot je Rovio Animation, lotevali tudi drugih medijskih oblik.

Za Sego je poteza enaka kot pri sorodnih nakupih studijev za mobilne igre s strani večjih založnikov, kot sta Activisionov prevzem Kinga ali Take-Twojev nakup Zynge. Japonci si obetajo širitev tržišča, tako na...

6 komentarjev

Via toži Apple

The Wall Street Journal - Tajvansko podjetje Via je včeraj vložilo tožbo zoper Apple, v kateri mu očitajo kršenje treh patentov. Poleg tega so vložili tudi pritožbi pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, ima Via v lasti 5000 patentov, do katerih so prišli z vlaganji v raziskave in razvoj (ter seveda tudi z nakupi). Odkrili so, da Applovi izdelki iPhone, iPad, iPod in TV kršijo patent, ki pokriva nalaganje dveh operandov (double operand load), in patenta za zbirko ukazov za dvosmerno pretvorbo in prenos celoštevilskih podatkov in tistih s plavajočo vejico. Gre za precej osnovne patente, kakršnih ima Via cel kup in s katerimi je bila prisilila Intel v licenciranje arhitekture x86,...

16 komentarjev

Skupinska tožba zoper Apple v Južni Koreji zaradi sledenja lokacije v iPhonu

Yahoo News - Aprila je na internetu odjeknila novica, da Applov iOS 4 v telefon zapisuje vse koordinate za položaj telefona, ki ga naprava izračuna s triangulacijo iz podatkov o vidnih baznih postajah in omrežjih Wi-Fi. Apple je tedaj poizkusil požar pogasiti z zagotovili, da nikomur ne sledijo, ampak naprava le beleži postaje in omrežja, s katerimi pride v stik. Priznali so, da so se po pomoti ti podatki pošiljali tudi na Applove strežnike, a se to ne dogaja več. Skupina...

31 komentarjev

Lodsys razširil tožbo še na pet podjetij

BBC - Lodsys je razširil svojo tožbo zaradi kršitve patentov 7.620.565 in 7.222.078 še na pet podjetij. Gre za znamenita patenta, ki pokrivata nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) in zaradi katerih je Lodsys že vložil tožbo zoper sedem razvijalcev aplikacij za iOS in Android. Apple se jim je kot lastnik App Stora postavil v bran kot stranski intervenient.

Sedaj je Lodsys vložil dopolnilo k tožbi, v katerem so dodali pet novih toženih strank. Po novem očitajo kršenje patentov tudi podjetjem Rovio, Square Enix, Electronic Arts (EA) in Take-Two Interactive Software ter Atariju. Rovio je poznan kot razvijalec znane mobilne igre Angry Birds, ki je bila prodana že v več kot 300 milijonih izvodov in ki domnevno tudi krši patente. Take-Two je poznan kot...

4 komentarji

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Apple stopnjuje zaščito razvijalcev aplikacij v tožbi Lodsysa

vir: CNet
CNet - Maja je podjetje Lodsys zagrozilo razvijalcem aplikacij za Applovo platformo, da z vključitvijo funkcije za nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) kršijo Lodsysov patent. Apple se je postavil v bran razvijalcem in Lodsysu poslal pisno pojasnilo, da licenca za patent, ki jo je bil Apple pridobil, pokriva tudi razvijalce za njihovo platformo. Lodsys se je teden dni pozneje odzval z besedami, da se njihovi pravni strokovnjaki ne strinjajo z Applom, zato so vložili tožbe proti sedmim malim razvijalcem (Combay, Iconfactory, Illusion Labs AB, Shovelmate, Quickoffice, Wulven Games in Richard Shinderman).

Apple se je vnovič odzval, in sicer so na sodišče naslovili zahtevek po vključitvi v proces kot stranski...

0 komentarjev

Apple: Razvijalci aplikacij za iOS ne kršijo Lodsysovega patenta

CNet - V začetku maja je podjetje Lodsys poslalo grozilna pisma razvijalcem aplikacij za Applovo platformo iOS, ki so uporabljala tehnologijo nakupovanja dodatkov v aplikaciji (in-app purchasing, recimo nakup dodatnih predmetov v igrah), češ da kršijo patent št. 7.222.078. Patent pokriva "metode in sisteme za zbiranje informacij od enot dobrin po omrežju" in je bil podeljen leta 2004. Zagrozili so s tožbami, če razvijalci ne bodo licencirali uporabe tega patenta pri Lodsysu in plačali ustrezne licenčnine.

Apple se je odzval in Lodsysu poslal mnenje svoje pravne službe, da so zahteve brezpredmetne. Apple je bil namreč licenciral uporabo tega patenta, pridobljena licenca pa pokriva tudi tretje razvijalce aplikacij za...

0 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev