»

Ob preimenovanju platforme Musk zaplenil profil @x

Slo-Tech - Ko je Musk sprva preimenoval podjetje v X, nato pa še platformo Twitter v X, je sledila logična poteza zamenjati ime uradnega profila iz @Twitter v @X. Dosedanji profil @Twiter je neaktiven z napisom, naj se uporabniki obrnejo na @X. Pri tem pa je Elon Musk ponovno ravnal v slogu diktatorja in dotedanjega imetnika profila @X preprosto - razlastil.

Profil @X je bil registriral fotograf Gene X Hwang iz San Francisca že davnega leta 2007, do včeraj pa je nabral 53.000 sledilcev. To ni ekstremno veliko, je pa čisto dovolj za njegove potrebe. Hwang je povedal, da je ob preimenovanju podjetja in platforme X pomislil, da bo morda uspel kaj iztržiti, če bo na primer svoj profil prodal nazaj Twitterju. A to se ni zgodilo, ker so mu ga preprosto vzeli brez nadomestila. Ponudili so mu nekaj izdelkov (merch) in obisk sedeža podjetja, to pa je bilo tudi vse.

V preteklosti so se zelo zaželeni profili že prodajali za več deset tisoč dolarjev. Leta 2014 je ponudba za @n znašala 50.000 dolarjev....

47 komentarjev

Zuckerberg doživel (in preživel) puč svojih solastnikov podjetju

Mark Zuckerberg

vir: Wikipedia
Reuters - Sinoči je v kalifornijskem Menlo Parku potekalo redno letno srečanje delničarjev Facebooka. Poleg rezultatov so imeli na dnevnem redu tudi zanimivo glasovanje, s katerim naj bi k odstopu s položaja predsednika uprave prisilili Marka Zuckerberga, sicer tudi ustanovitelja, solastnika in izvršnega direktorja podjetja.

Predlagatelji so kot razlog navajali, da bi se 35-letni Zuckerberg na ta način lažje fokusiral na vodenje podjetja ter da bi si za zgled moral vzeti Billa Gatesa oz. Larryja Paga, ki sta prav tako ustanovitelja svojih družb, a sta predsedovanje upravi prepustila tretji osebi. Zuckerbergu je bilo na srečanju zastavljeno tudi vprašanje, zakaj ključne funkcije ne prepusti komu drugemu, a nanj ni želel...

11 komentarjev

Zuckerberga v britanskem parlamentu ne bodo videli

vir: AP News
AP News - Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je zavrnil povabilo na pričanje v Westminstru, na katerega sta ga skupaj povabili komisiji kanadskega in britanskega parlamenta. Še več, v času, odkar je bilo vabilo pred dobrim tednom dni poslano, so se pobudi pridružila še predstavniška telesa Avstralije, Argentine in Irske. Med zaslišanjem naj bi Zuckerberg razjasnil pretekla dogajanja na priljubljenem družabnem omrežju, povezana z lažnimi novicami in varovanjem osebnih podatkov uporabnikov. Zuckerberg naj bi pred veliko mednarodno komisijo, kot so jo poimenovali, stopil 27. novembra letos.

No, povabljenec je kot rečeno vabilo zavrnil in sicer s pojasnilom, da je njegova udeležba na takih zaslišanjih pred vsemi svetovnimi...

12 komentarjev

Lov na ruske čarovnice na Twitterju se nadaljuje

Primer objave na ruskem profilu

Slo-Tech - Medtem ko v ZDA potekajo uradne preiskave, ali in v kolikšni meri so Rusi vplivali na predlanske predsedniške volitve, tudi Twitter analizira, kaj se je dogajalo. Doslej so identificirali 3814 profilov, ki so povezani z Internet Research Agency (IRA). Gre za rusko podjetje, ki se ukvarja z ustvarjanjem javnega mnenja na internetu. Obvladujejo na tisoče profilov na več družbenih omrežjih, zanje pa dela več kot tisoč plačanih blogerjev in komentatorjev.

Twitter je začel obveščati ljudi, ki so v preteklosti interagirali s katerim izmed teh računov. Več...

13 komentarjev

'Gmail+'

Nov pogled za pogovore (conversations).

The inquirer - Google očitno pripravlja kozmetične popravke za priljubljeni spletni servis Gmail. Uradne najave še ni, je pa eden od zaposlenih na njihovem uradnem kanalu pomotoma objavil predstavitveni video in ga šele kasneje skril med zasebne. Nastanka kopij seveda ni uspel preprečiti.

Nov videz ne ponuja nič revolucionarno novega, še najbolj se zdi, da je prilagojen socialnemu omrežju Google+. Med klepetom - torej seriji sporočil z enako zadevo - so zdaj vidne ikone avtorjev in delček teksta, tako kot pri prikazu statusa v Google+, izpustili pa so dolgovezno navajanje prejšnjih sporočil.
Stran se poslej lepše prilagaja glede na velikost brskalnika, izbiramo lahko med tremi pogledi z različno količino informacij, nov...

23 komentarjev

Facebook naj bi ponudil video klepet preko Skypa

Pri mashable.com ugibajo o možnem izgledu video klepeta

vir: Guardian
Guardian - Facebook je za prihajajočo sredo napovedal poseben dogodek za predstavitvijo novih izdelkov. Seznam je (kot je zdaj že običajno) še skrivnost, naj pa bi vključeval nov HTML5 odjemalec za mobilne naprave (project spartan) ter še enega za iPad, novo aplikacijo za deljenje fotk, in - kot poročata dva vplivna tehnološka bloga, TechCrunch in Mashable - zvočni in video klepet preko omrežja Skype.

Govorice o povezovanju obeh podjetij se pletejo že nekaj let; Facebook pa naj bi celo bil eden od potencialnih kupcev podjetja, poleg Googla in končnega zmagovalca, Microsofta. Napoved je sicer še neuradna in sloni na nepreverjenih "insajderskih" informacijah ter pomenljivem dizajnu vabila za dogodek. Čas je zagotovo primeren, saj Facebook še kako

16 komentarjev

Mark Zuckerberg najbolj "followan" uporabnik Google+

Top 100 uporabnikov Google+. Zanimivo je, da lastnika Googla znotraj omrežja nimata nobenih prijateljev in torej svojega lastnega servisa očitno ne uporabljata.

vir: Guardian
Guardian - Po vsem prahu, ki ga je v zadnjem tednu dvignila socialnega omrežja Google+, so mediji naravnost pograbili novico, da si je svoj profil ustavil tudi ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg. Še več, v manj kot 24 urah je skrajno pomembnim dogodkom iz njegovega življenja [1] začelo slediti ("followati") čez 21 tisoč ljudi, kar je precej impresivna številka.



Na twitterju mu sicer sledi še nekajkrat več uporabnikov, številka pa je vseeno smešno nizka v primerjavi s top twitteraši, ki imajo po več milijonov oboževalcev.

Google z uvedbo najširšega "following" kroga (circle) očitno misli neposredno konkurirati ne samo Facebooku, ampak tudi mikroblogging platformi Twitter, zato bo v prihodnjih mesecih izredno zanimivo spremljati, koliko...

12 komentarjev

Twitter star pet let

TechCrunch - V teh dneh Twitter praznuje pet let. Prvo sporočilo prek te nove storitve je bilo poslano 21. marca 2006, javna uporaba pa se je začela julija istega leta. Pet let pozneje se je Twitter razvil do velikih razsežnosti, saj ga ocenjujejo na več milijard dolarjev.

Zanimiva je statistika. Za prvo milijardo sporočil so uporabniki potrebovali 38 mesecev. Danes jih dnevno pošljejo 140 milijonov (lani 50 milijonov dnevno) ali novo milijardo vsak teden. Absolutni rekord drži 11. marec 2011, ko je bilo poslanih 177 milijonov sporočil. Rekord po poslanih sporočilih v sekundi pa drži novo...

12 komentarjev

ShadyURL naredi spletne naslove sumljive

CNet - Skrajševanje naslovov spletnih strani (URL-jev) je dokaj uporabno, saj je krajše naslove lažje vtipkati ročno (npr. iz časopisa oz. revije), jih deliti v klepetalnicah (sploh v primeru čudnih znakov v naslovu), z razmahom Twitterja, ki je omejen na 140 znakov, pa je krajšanje sploh postalo smiselno.

Po TinyURL se je razpaslo mnogo servisov, npr. Twitterjev standardni bit.ly, med katere se je vmešal tudi Google s svojima goo.gl in youtu.be. ShadyURL krajšanje oz. maskiranje naslovov naredi nekoliko bolj zanimivo, saj namesto neke naključne kode izdela smiselno kodo.

Težava je, da je ta smiselna koda takšna, da je ne bi kliknil noben varnostno vsaj malo podkovan uporabnik na spletu. V kodi se namreč skrivajo besede kot so hack, worm, .exe, warez, in podobne nevarne besede, a je to le krinka za popolnoma delujoče preusmeritve. Naslov http://5z8.info/inject_worm_w0x6_open.e... vas recimo popelje na Facebook, http://5z8.info/hack-outlook_z6t4_warez na Twitter,

7 komentarjev

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji

Google Wave prihaja

vir: CNet
CNet - Medtem ko se Microsoft pripravlja na splavitev svojega spletnega iskalnika Bing, je Google zavihal rokave in napovedal storitev Google Wave. Google ga opisuje kot e-pošto prihodnosti, v kateri bodo skušali združiti elektronsko pošto, IM (trenutno sporočanje oz. instant messaging), deljenje fotografij, twitter, skupno rabo dokumentov in druge vrste mreženja. Na tak način želijo ustvariti enotno ogrodje, ki bo združevalo vse vrste komunikacije.

Projekt je pred leti začel razvijati Lars Rasmussen s svojim bratom. V Google sta prišla, ko je ta prevzel njuno podjetje, ki se je ukvarjalo s kartiranjem, in ga nadgradil v Google Maps. Brata Rasmussen sta nato v Googlu dobila nalogo ustvariti eno izmed najbolj neodvisnih razvijalskih...

109 komentarjev