»

Jernej Barbič na seznamu 35 najvplivnejših inovatorjev na svetu

Technology Review - Revija Technology Review, ki jo izdaja ugledna ameriška univerza MIT, je izdala letošnji seznam TR35, na katerega je uvrščenih 35 najuspešnejših inovatorjev na svetu, mlajših od 35 let. Seznam izhaja vsako leto od leta 2005 dalje. Med njimi najdemo tudi Slovenca Jerneja Barbiča, ki službuje kot profesor na Univerzi v Južni Kaliforniji.

Barbič je na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani doštudiral matematiko, nato pa se je prijavil na podiplomski študij na Carnegie Mellon Univesity in bil tudi sprejet. Svoje izkušnje je obširno opisal v zelo uporabnem vodiču za slovenske študente, ki jih zanima...

37 komentarjev

Vabilo na četrtkovo predavanje Olafa Maennela na FRI o modeliranju interneta

Olaf Maennel

Slo-Tech - V četrtek, 7. 7. 2011, bo ob 12.15 uri na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani, Tržaška 25, Ljubljana v predavalnici P4 predaval Olaf Maennel z Univerze Loughborrough v Veliki Britaniji. V predavanju 10 Lessons from 10 Years of Measuring and Modelling the Internet bo zagovarjal tezo, "da večina študij preveč poenostavlja model interneta in da zato nekaterih empiričnih ugotovitev ne znamo dobro utemeljiti". Predstavil bo trditve o delovanju omrežij, ki so se izkazale za neresnične, a so še vedno pogosto osnova za razmišljanje o internetu. Pokazal bo mogoče prihodnje smernice...

3 komentarji

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja"

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18h uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje) potekalo predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja".

Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation) je bila v preteklosti na irskem ena najbolj osovraženih institucij. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Prof. dr. Anthony McCann iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska) bo predstavil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, spregovoril pa bo tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Dodatne informacije so na voljo tudi v članku Irish Traditional Music and the Copyright Debate.

Se tak čudežni preobrat lahko zgodi tudi z našimi domačimi kolektivnimi organizacijami?

3 komentarji

Kar se Janezek nauči ...

Slo-Tech - Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.



Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav...

74 komentarjev

Billyjeve zvezde: Železje bo brezplačno, ne pa programje!

Slashdot - Bill Gates je na Gartner Symposium ITxpo podal nekaj zanimivih napovedi o tehnološkem napredku v naslednjih letih. Po njegovih besedah bo po obdobju naslednjih desetih let strojna oprema postala skoraj popolnoma brezplačna. Skopušni argument Gatesa pravi, da bo to posledica zmogljivosti strežnikov, zato delovanje omrežij in hitrost interneta ne bosta omejevala uporabnikov.

Poleg tega Gates napoveduje tudi večjo razširjenost (prenosnih) naprav, ki bodo zmožne prepoznavati pisavo in govor, revolucijo pa naj bi doživel tudi razvoj programja, ki ne bo "napisano", ampak "narisano". Zanimivo, seveda pa Gates ni pozabil omeniti glavne usmeritve svojega podjetja, ki je, jasno, še vedno varnost. Klik!

Nadvse logično ...

23 komentarjev