»

Južna Koreja digitalizira vse učbenike

Slo-Tech - Korejsko Ministrstvo za šolstvo, znanost in tehnologijo je napovedalo pričetek izvajanja 2,2 bilijona vonov (1,4 milijarde evrov) vrednega projekta, s katerim želijo do leta 2015 popolnoma digitalizirati vsa učna gradiva v korejskih osnovnih, srednjih in višjih šolah. Digitalizirane verzije učbenikov bodo imele vse vsebine, ki so vsebovane v papirnih verzijah, poleg tega pa še dodatne večpredstavnostne vsebine, odgovore na pogosto zastavljena vprašanja za boljše razumevanje snovi itn.

Vzpostavili bodo centralni strežnik na ministrstvu, na katerem bodo vsa digitalna gradiva. Šole jih bodo nato prenesle v svoja omrežja, učenci pa bodo prek brezžičnih omrežij, ki bodo postavljena v vseh...

32 komentarjev

Indijskega tabličnega računalnika za 30 evrov še ni

Kapil Sibal predstavlja prototip

Slo-Tech - Indija je lani zelo smelo napovedala, da bo do 15. januarja letos svojim državljanom lahko ponudila poceni tablične računalnike, ki bodo stali manj kot 30 evrov. Rok je ta teden minil, zgodilo pa se ni nič. V Indiji ni ne pogodbenega podizvajalca, kaj šele tabličnih računalnikov.

Primeril se je namreč znani scenarij, ko je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje, a bo treba razpis kljub temu ponoviti. Izbran je bil HCL Infosystems, ki pa ni predložil bančne garancije v višini 600 milijonov rupij (10 milijonov evrov), zato so pogodbo razdrli. Neuradni viri sicer pravijo, da deli za računalnik stanejo 5700 rupij, vlada pa je želela sestavljene računalnike prodajati po 1500 rupij (24 evrov), kar je bilo jabolko spora. Vlada sedaj pričakuje, da jim bodo...

5 komentarjev

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev

Indijski tablični računalnik za 30 evrov postaja realnost

engadget - Poleti smo pisali, da Indija razvija tablični računalnik v vrednosti 30 evrov in da je prototip že nared, manjkali so le še proizvodni partnerji. Marsikdo je bil takrat skeptičen, a kot kaže, bo Indija res uspela izdati svoj tablični računalnik po napovedani ceni. Te dni so namreč podpisali pogodbo s podjetjem HCL Technologies, ki bo proizvajalec novih tabličnih računalnikov.

Prvi modeli bodo imeli 7-palčni zaslon (kasneje bodo na voljo tudi verzije s 5- in 9-palčnim zaslonom), stali pa bodo napovedanih 35 dolarjev, pri čemer Indija za prihodnost napoveduje upad vse do 10 dolarjev. Točne specifikacije še niso znane, bo pa imela nova naprava povezljivost Wi-Fi, podporo za Flash in dvogigabajtno spominsko kartico. Prvi gotovi primerki bodo prispeli 10....

121 komentarjev

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev

Spet "tabletke"

Tom's Hardware - Pred približno pol leta so se na trgu prvič pojavila čuda imenovana Tablet PC-ji oz. tablični računalniki. Prednost pred ostalimi prenosniki je v tem, da je to križanec med dlančnikom in prenosnikom, saj združuje tipalni zaslon in sposobnosti katerih smo vajeni pri starejših računalnikih. Na Tom's Hardware so si ogledali šest tabličnih računalnikov, ki se med seboj niso prav posebj razlikovali. Ugotovili so pričakovano -- to so odlični računalniki, a na žalost predragi.

13 komentarjev