»

Aretirali osumljenca za razkritje GTA VI

Slo-Tech - Britanska policija je v Oxfordshiru aretirala 17-letnika, ki je po neuradnih podatkih osumljen vdora v Rockstar North in razpečevanja vsebin iz prihajajoče igre Grand Theft Auto VI, kar so v podjetju uradno potrdili minuli teden. V četrtkovi aretaciji je sodelovala National Cyber Crime Unit pri britanski policiji. Posnetki igre, ki so pricurljali na splet, so tedaj razkrili špekulacije, da je prizorišče Vice City, glavna junaka pa par. Heker se je bil tedaj pohvalil tudi z vpletenostjo v vdor v Uber (kar je podjetje pripisovalo skupini Lapsus$) in Rockstar Northu zagrozil z objavo izvorne kode in še več informacij, če se ne bodo dogovorili drugače. GTA VI sicer razvijajo od leta 2014 in je še precej daleč od izida, igralci pa jo nestrpno pričakujejo.

Uradne potrditve, da je aretacija povezana z razpečevanjem GTA VI, še nimamo. Je pa Rockstar North potrdil, da je na internet pricurljala avtentična vsebina, ki pa resda izvira iz tri leta stare kopije. Ko so se na internetu začele...

26 komentarjev

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Hector Xavier Monsegur, vodja LulzSeca

FOX News - Policija je danes v ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem aretirala pet pripadnikov hekerske skupine LulzSec, za katere verjamejo, da so bili glavni v celotni organizaciji. Uradno je bil sicer LulzSec razpuščen lani junija, a so se policijske preiskave z aretacijami nadaljevale, prav tako pa tudi aktivnosti LulzSeca.

Danes so aretirali dva osumljenca iz Velike Britanije (Ryan Ackroyd in Jake Davis iz Londona), dva iz Irske (Darren Martyn in Donncha O’Cearrbhail) in enega Američana (Jeremy Hammond iz Chicaga), ki naj bi bili hrbtenica in glava organizacije. Hammonda obtožujejo, da je odgovoren za vdor v Stratfor, je FBI zapisal v izjavi za javnost. Ker je poleg tega tudi član Anonymousa, bo...

26 komentarjev

AntiSec objavil deset gigabajtov policijskih podatkov

vir: CNet
CNet - Nedavne aretacije in hišne preiskave v ZDA in drugod po svetu so razburile hekersko skupino AntiSec , ki je zato danes na internetu objavila 10 GB podatkov v paketu Shooting Sheriffs Saturday Release. Gre za dokumente, ki so bili odtujeni predvsem policijskim postajam in FBI-ju. V njih najdemo osebne informacije, zasebne elektronske naslove, gesla, podatke o ovaduhih, številke zdravstvenega zavarovanja, podatke o ukradenih kreditnih karticah itn. Z nekaj kreditnimi karticami so celo izvedli donacije ACLU, EFF in Bradley Manning Support Networku.

Gre za največji paket tovrstnih podatkov, kar sta jih skupini doslej...

77 komentarjev

Na Shetlandskih otokih bojda aretiran tiskovni predstavnik Anonymousa

Nekaj dni pred aretacijo je Topiary pobrisal svoj račun na Twitterju in objavil le eno zadnje sporočilo.

BBC - Britanska policija je razkrila identiteto v sredo aretiranega moškega, ki ga sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous in naj bi bil nekoliko večja riba. Gre za 18-letnega Jaka Davisa, ki je bil aretiran na Shetlandskih otokih na severu Škotske.

Danes se bo prvič pojavil pred sodnikom, obtožen pa je petih kaznivih dejanj: nepooblaščenega dostopa v računalniški sistem, nagovarjanja h kaznivemu dejanju in zarotništva v treh točkah za troje kaznivih dejanj. Čeprav so nekateri predvidevali, da je Anonymous ukanil policijo v aretacijo napačnega človeka, se zdi, da je Davis kar pravi. Policija verjame, da je na internetu deloval z vzdevkom Topiary kot neke vrste tiskovni predstavnik Anonymousa. Od aretacije Topiary in LulzSec nista objavila nobenih prispevkov več na Twitterju. Poleg njega so prejšnji teden v Londonu aretirali še 16-letnega...

28 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev

LulzSec razpuščen

ZDNet - Zloglasna hekerska skupina LulzSec, ki je bila v zadnjih dveh mesecih odgovorna za številne napade na spletne strani podjetij in vladnih organizacij po celem svetu, se je včeraj v baader-meinhofovskem slogu poslovila. Na Twitterju so objavili povezavi do izjave za javnost in še zadnjega paketa ukradenih dokumentov, s čimer so poglavje o LulzSecu končali.

Še v petek je njihov domnevni vodja dal anonimni intervju za The Associated Press, v katerem ni razpustitve niti omenil. Namesto tega se je pohvalil, da so uspešno napadli tako korporacije, kot je Sony, kakor tudi vladne FBI, CIA itd. Imeli naj bi še pet gigabajtov dokumentov, ki bodo objavljeni v prihodnjih treh tednih. LulzSec je sicer kmalu zanikal avtentičnost intervjuja.

Dan pozneje, v...

61 komentarjev

Aretirani 19-letnik obtožen vdora v britanske strani

BBC - Britanska policija je ta teden aretirala 19-letnika iz Essexa, ki naj bi bil po besedah PCeU (britanske policijske enote za e-krminal) vodja LulzSeca, kar pa je skupina že zavrnila. Sedaj je znanih več podatkov.

Gre za 19-letnega Ryana Clearyja iz Wickforda, ki je bil sedaj uradno obtožen petih kaznivih dejanj po Criminal Law Actu in Computer Misuse Actu. Obtožen je, da je 20. junija napadel strežnike SOCA (Britanska enota policije za najtežji organizirani kriminal). Pred tem je napadel še Britansko fonografsko industrijo in nekatere druge strani. V zvezi z napadi na Sony in organizacijo...

16 komentarjev

Britanska policija aretirala domnevnega vodjo LulzSeca, ta trditve zavrača

vir: Sophos
Sophos - Britanska policija je objavila, da so v Essexu aretirali 19-letnega Britanca, ki je povezan z nedavnimi napadi DoS in hekerskimi vdori v večje organizacije. Policisti iz enote za e-kriminal (PCeU) so potrdili, da je bila aretacija izvedena sinoči. Zaradi suma kršitve Computer Misuse Acta (zakon o zlorabi računalniške opreme) so preiskali hišo v Wickfordu v Essexu, kjer so zasegli vso računalniško opremo. PCeU-ju sta pomagala tudi lokalna esseška policija in s podatki še FBI.

Neuradno se govori, da je aretirani Britanec eden izmed vodij hekerske skupine LulzSec, ki zadnje čase seje strah...

32 komentarjev

Hekerji napadli Sega Pass

BBC - V četrtek zvečer so v japonskem podjetju Sega, ki se ukvarja z razvojem videoiger in konzol zanje, odkrili vdor v sistem Sega Pass. Odtujili so bazo podatkov, v kateri so bili elektronski naslovi, rojstni podatki, imena in šifrirana gesla uporabnikov. Zaradi tega je Sega takoj izključila stran in začela preiskavo incidenta, naslednje jutro pa je uporabnikom poslala elektronska sporočila. V njih so jih obvestili o napadu in jim priporočili, da za vsak primer zamenjajo gesla na drugih stran, če so uporabili ista, medtem ko so jih v Sega Passu že ponastavili. Hujših posledic naj ne bi bilo, saj so bila gesla šifrirana, podatkov o finančnih transakcijah pa Sega ne hrani lastnih strežnikih.

Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena...

2 komentarja

Zadnje aktivnosti LulzSec

LulzSec ima posebej 'sarkastični' pristop pri objavi svojih dosežkov; kar je po eni strani dobro (dobi več zapisov v medijih in s tem opozarja na pomen varnosti), po drugi strani pa precej nesramno in samovšečno (in vleče pozornost organov pregona)

vir: BBC
BBC - Kljub obupnemu začetku leta za informacijsko varnost se administratorji spletnih strani še niso zganili in uredili stvari. Ekipa LulzSec zato mirno nadaljuje z delom in pisanjem s črnim humorjem nabitih poročil.

V boju proti white hat varnostnim strokovnjakom, ki sodelujejo z ameriško vlado, so po že znanem vdoru v FBI-jev projekt Infragard zdaj objavili še polne osebne podatke (žanrsko full dox) o podjetjih Prolexic in Endgame Systems. Med podatki najdemo osebna imena, naslove, račune na socialnih omrežjih in podatke o družinskih članih za vse vidne člane obeh podjetij. Poglavitne stranke poleg vlade vključujejo še...

20 komentarjev

LulzSec pohekali FBIjev projekt Infragard

Slo-Tech - Skupina hekerjev LulzSec, ki je vdrla v že kar nekaj sistemov, je ponovno udarila. Tokrat so vdrli na stran Infragard, nacionalni projekt ZDA, s katerim naj bi okrepili sodelovanje FBI z zasebnimi podjetji, da bi bolje zaščitili infrastrukturo pred terorističnimi napadi.

LulzSec se je dokopal do uporabniškega imena in gesla Karima Hijazija, računalniškega varnostnega strokovnjaka. Karim je uporabljal nevarno prakso uporabe istega gesla za različne storitve, kar je v krogih FBI močno prezirano. Z istim geslom je tako dostopal do zasebnega GMail računa, do GMail računa svojega podjetja Unveillance in do zasebnega dela strani Infragard.

Karima je potem skupina LulzSec pripravila do pogovora na IRC kanalu, kjer je bil sprva prepričan, da za to potezo stojijo njegovi konkurenti, ko pa so ga prepričali, da temu ni tako, pa se je zanimal kako bi jih uspel prepričal, da svoje znanje uporabijo proti njegovim konkurentom.

LulzSec je sicer objavil tudi arhiv e-pošte Karima Hijazija, iz...

15 komentarjev

V Veliki Britaniji peterica aretirana zaradi e-napadov v podporo Wikileaksu

vir: BBC
BBC - Britanska policija je danes aretirala pet ljudi, ki so osumljeni sodelovanja v internetnih napadih na spletne strani (DoS attack) v podporo Wikileaksu, ki jih je koordinirala skupina Anonymous. Sredi decembra so na Nizozemskem priprli 16-letnega mladeniča, ki je bil prav tako povezan z istimi napadi.

Današnje hišne preiskave in aretacije v grofijah West Midlands, Northhamptonshire, Hertfordshire, Surrey in Večji London je policija izvedla ob sedmi uri zjutraj po lokalnem času na podlagi zakona Computer Misuse Act. Dva izmed aretiranih sta mladoletna (15- in 16-letnik), medtem ko so ostali trije stari 19, 20 in 26 let. Če bodo obtoženi in spoznani za krive, jim grozijo kazni do 10 let...

12 komentarjev

Britanska policija aretirala osumljenca za trojanca Zeus

BBC - Britanska policija je razkrila, da je že 3. novembra aretirala 20-letnega moškega in žensko v povezavi z znanim trojanskim konjem ZeuS. Ta se je prvikrat na spletu pojavil leta 2007, ko je okužil računalnike ameriškega ministrstva za promet, zelo pa se je razširil marca letos. ZeuS beleži pritiske tipk uporabnika, s čimer zbira podatke za dostop do osebnih bančnih računov, gesla, številke kreditnih informacij, gesla za dostop do socialnih strani in podobno ter jih nato posreduje avtorjem programa. Uporabnike poskuša na različne načine pretentati, da bi ga namestili, denimo z lažno stranjo na Facebooku itn. Botnet, ki ga nadzoruje, naj bi obvladoval več milijonov računalnikov.

Britanska državljana je ob pomoči manchestrske policije zaslišala Police Central e-Crime Unit, ki ju sumi kršitve Computer Misuse Acta in Fraud Acta. Proti plačilu varščine so dvojico izpustili, nadaljnje zaslišanje pa je predvideno za marec 2010. Gre za prve aretacije zaradi širjenja malwara v Evropi, tako...

5 komentarjev