»

Metin algoritem zna igrati Diplomacy

vir: Meta
Meta - V Meti so razvili strojni algoritem Cicero, ki zna strateško igro Diplomacy igrati na človeškem nivoju - in to organsko, z običajno tekstovno komunikacijo z drugimi ljudmi.

Računalniška pamet že nekaj časa dobro obvlada igranje strateških iger z determinističnimi razmerami na igralni površini, kot sta šah in go, v zadnjih letih pa dela dolge korake tudi pri igrah z višjo stopnjo negotovosti, na primer zaradi "megle vojne" v Starcraftu. Prav poseben izziv, ki je doslej veljal za nepremostljivega, pa je bila igra Diplomacy, kjer se do sedem igralcev pomeri v zavzemanju ozemlja, podobno kot pri Risku, pri čemer je uspeh odvisen predvsem od sklepanja kratkotrajnih, oportunističnih zavezništev. Računalnik mora torej na nek način prepoznati človeško obnašanje in motive v takšnih situacijah, za nameček pa tudi odlično komunicirati, če naj ga ljudje v spletnih partijah ne prepoznajo. Metin laboratorij za strojno inteligenco je sedaj predstavil algoritem Cicero, ki je v spletni različici...

12 komentarjev

Vrtoglave cene Nintendo NES konzole

vir: Polygon
Polygon - 13. aprila letos so pri Nintendu naznanili, da bodo prenehali s proizvodnjo - za veliko ljudi prve prave igralne konzole - NES Classic Edition. Takoj se je začela prava nakupovalna mrzlica – na eBayu so v povprečju vsake dve minuti prodali en primerek konzole. Prvi dan, ko so si nostalgiki takoj zaželeli svoj NES, je cena teh zrasla na več kot 300 ameriških dolarjev. Kar je skoraj 6-krat več od prodajne cene. In cene do danes niso drastično padle, saj boste za konzolo v povprečju odšteli med 200 in 300 dolarjev.

Odločitve o prekinitvi proizvodnje priljubljene konzole pri Nintendu niso popolnoma pojasnili. Povedali so le, da NES Classic Edition ni bil nikoli mišljen kot produkt, ki bi ga prodajali dolgo obdobje....

39 komentarjev

Sony draži s slikami PlayStation 4

The Verge - Na dan Microsoftove velike predstavitve njihovega predstavnika naslednje generacije konzol je svoj lonček pristavil še Sony. Načeloma so PlayStation 4 predstavili že februarja, a so zgolj razkrili strojne zmogljivosti, nekatere zanimive novosti v programski opremi ter nekoliko spremenjen plošček. Predstavitvi je sledilo rahlo splošno razočaranje, ker nismo videli konzole same. Zdaj so to vsaj malce spremenili, saj so objavili nekaj meglenih ter nekaj zelo približanih slik, ki prikažejo le delček nove konzole.



Nabor slik, prikazanih v obliki 39-sekundnega videoposnetka, pokažejo precej kvadratno oblikovano škatlo iz matirane plastike. A bolj kot kazanje konzole je pomemben pravi namen videoposnetka, saj gre za reklamo za pravo...

15 komentarjev

Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Glavne strojne lastnosti PS4

vir: The Verge
The Verge - Na uradni predstavitvi nove igralne konzole PlayStation 4 Sony le-te pravzaprav ni pokazal, so pa povedali, kakšni čipi bodo tiktakali v njej. Pokazali so tudi nov igralni plošček, kamerno enoto za sledenje ploščku, ki je na prvi pogled podobna Kinectu, ter pokazali še nekaj pomembnih novosti na programski strani nove konzole, vključno z novim vmesnikom.

Dvomov ni več, PlayStation 4 je prva konzola nove, osme generacije, ki uporablja AMD-jev centralni procesor, osnovan na arhitekturi x86. Prva konzola iz osme generacije sploh je Wii U, ki uporablja IBM-ovo PowerPC arhitekturo (podobno, kot Xbox 360), medtem ko se za tretjo generacijo Microsoftove konzole (prav tako bo član osme generacije konzol) pričakuje, da bodo...

41 komentarjev

Sony hoče še offline DRM

Scumbag Sony je sicer globoko v rdečih številkah

vir: The Internets
The Internets - Sony je minuli mesec vložil patentno vlogo za nov offline DRM sistem, ki bi vsak plošček z igro opremil še s posebno oznako (tag) za upravljanje pravic. Ko bi uporabnik kupil plošček in ga prvič vstavil v svojo igralno konzolo, bi se na to oznako trajno shranila identitega te konzole. Disk od takrat dalje ne bi deloval več nikjer drugje, kar bi efektivno preprečilo posojanje ali preprodajo rabljenih diskov, brez potrebe po vseskozi aktivni internetni...

117 komentarjev

Nintendo je predstavil Wii U

Nintendo Wii U z GamePadom

vir: The Verge
The Verge - V nedeljo se je dvignila omejitev o deljenju informacij o Nintendovi novi generaciji igralne konzole Wii U. To seveda pomeni, da smo dobili prvi nabor testov. Vredno je omeniti, da so prvi testi nekoliko okleščeni in se osredotočijo predvsem na strojni del paketa, torej na konzolo samo ter nov igralni plošček, skupaj z lokalnim delom programskega paketa, medtem ko je spletni del programja večina ocenjevalcev pustila za drugič. Le nekaj ur pred dvigom embarga je namreč Nintendo objavil velik popravek (odklop konzole med nalaganjem le-tega pomeni, da imajo lastniki namesto igralne konzole le še svetlečo črno oz. belo opeko), ki omogoča priklop v splet, skupaj z večino funkcionalnosti, ki jih to prinese s seboj.

Če se...

42 komentarjev

Nova Nintendova konzola Wii U 30. novembra

Forbes - Nintendo je končno razkril datum, kdaj lahko pričakujemo novo konzolo, in njeno ceno. Wii U, kot so bo nova konzola imenovala, bo premierno luč sveta ugledala 18. novembra v Severni Ameriki, na to stran Luže pa prihaja 30. novembra. Še teden dni pozneje jo bodo predstavili na domačem trgu. Datume smo nekako pričakovali, saj bi kasnejši začetek prodaje po božično-novoletni nakupovalni sezoni pomenil bistveno slabšo prodajo.

Na voljo bosta dva modela, in sicer osnovni model za 300 dolarjev in 50 dolarjev dražja verzija Premium. Evropskih cen še ni, bodo najbrž predstavljale enake zneske kar v evrih (res pa je, da so ameriška cene vedno citirane brez davka). Osnovni paket vsebuje konzolo v belem ohišju, en...

28 komentarjev

Wii U bo uporabljal le en krmilnik z zaslonom

Krmilnik z zaslonom

vir: engadget
engadget - Na E3 predstavljen Wii U, konkretna osvežitev Nintendovega prodajnega hita, je ponovno postregel z manjšo revolucijo na področju igralnih ploščkov. Če je bil prvotni Wii prvi, ki je resno zaznaval premike igralčevih rok, čemur sta bolj ali manj sledila tudi Microsoft in Sony, Wii U na igralni plošček prinaša še drugi zaslon, ki bo najverjetneje uporabljen predvsem za prikaz dodatnih informacij. Po poročanju Engadgeta so se mnogi igralci in novinarji ob predstavitvi spraševali, koliko bo stal takšen krmilnik v prosti prodaji, če boste želeli imeti dva. Izkazalo se je, da to ne bo potrebno, saj pri Nintendu nimajo načrtov za uporabo dveh krmilnikov z zaslonom naenkrat.

Čeprav bi po besedah Satoruja Iwate sama konzola...

10 komentarjev

Nintendo predstavil krmilnik za Wii U

CNet - Nintendo je odgovoril na Sonyjevo predstavitev PlayStation Vite in pokazal svojo konzolo naslednje generacije - Nintendo Wii U. To bo prva konzola tega proizvajalca, ki bo podpirala ločljivost HD na zaslonu. Pokazali so krmilnik.

Poleg tega ima še na dotik občutljiv 6,2-palčni zaslon na krmilniku, ki sicer ne zmore HD, in prikazuje isto sliko kakor televizor ali pa dopolnilno. Ima štiri gumbe D-pad, analog slider in start ter select za upravljanje na prvi strani, štiri na zadnji in tudi kamero. Wii U podpira stare Nintendove igre, ima podporo za senzorje gibanja, in lahko hkrati uporablja tudi krmilnike za klasičen Wii, kar ponuja nove možnosti igranja.

Poleg tega lahko krmilnik za Wii U uporabimo za video klice. Nekoliko presenetljivo Wii U ne bo naprodaj za to...

32 komentarjev

Sony ne bo znižal cen PS3 v Evropi

GamesIndustry.biz - Kot že veste, Sony namerava znižati ceno PS3 za 100$, kljub temu pa nas evropejce to znižanje ne bo doletelo. Prav tako v Evropi ne bo možno dobiti 80GB model PS3.

Sony Computer Entertainment Europe navaja, da bo namesto znižanja cen, obogatila nakup PS3 konzole s še enim Sixaxis kontrolerjem in dvema izmed naslednjih iger: Resistance: Fall of Man, Motorstorm, Genji: Days of the Blade, Formula One Championship Edition in Ridge Racer 7. Tako boste 1. 8. že lahko kupili dopolnjen komplet, seveda za isto ceno, 599€.

Predsednik SCEE, David Reeves pa še navaja:

"With sell through of over 1.2 million units in the SCEE territories to date, PlayStation 3 has proved to be an instant and huge success ..."

... kar bo pa pokazal čas.

15 komentarjev

OLED zasloni

PC Magazine - O teh zaslonih smo prvič poročali že pred davnim letom in pol, uporabnih primerkov izven sejmov ne videli, a vseeno zbujajo novo zanimanje. Zakaj? No, poleg tega, da bodo OLEDi tanjši, lažji ter energijsko manj potratni, imajo še eno uporabno lastnost, za kar se gre zahvaliti dobri stari fiziki: logično je, da z apliciranjem elektrike na celico dobimo ven svetlobo, ki sestavlja piksel na displeju. No, sodeč po članku na PC Magazine je učinek recipročen. Če posvetimo na OLED, bo le-ta proizvedel (sicer majhno) količino elektrike. Praktična uporabnost? Poleti pustite svoj novi mobilnik, ki podpira OLED, ležati na soncu - in baterija bo zdržala dva dni dlje [:D].

3 komentarji