»

Udrihanje po Amazonu se nadaljuje

Ars Technica - Macmillan je z uporom proti prenizki ceni e-knjig na Amazonu prebil led in v udrihanju po Amazonu ostali založniki sledijo kot za stavo. Naslednja večja riba, ki je nezadovoljna s ponujenimi 9,99 dolarja za knjigo, je Hachette. Podobnega mnenja je tudi News Corp., ki si prav tako želi prostih rok pri oblikovanju cen. Omenjeno podjetje ima v lasti založnika Harper Collins, katerega izvršni direktor je jasno povedal, da želi več manevrskega prostora. Kot pravi, Apple dopušča več svobode, pri čemer pa podrobnosti pogodbe ni želel obelodaniti.

Amazon namreč za zdaj še vse knjige prodaja po 9,99 dolarja, ne glede na ceno, ki jo plačuje založnikom. Ti lahko dobijo tudi več, saj je Amazon pripravljen požreti manjšo izgubo za ceno uveljavljanje poceni knjig na Kindlu. Založniki niso bili nikoli povsem zadovoljni s tem modelom, saj po njihovem mnenju v očeh javnosti znižuje vrednost njihovega dela, četudi sami dobijo želeni znesek. So pa gotovo slutili upor, saj so tik pred splavitvijo...

1 komentar

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev

AMD objavil rezultate Q3

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil uradne rezultate ter poročilo tretjega četrtletja letošnjega leta. Tudi tokrat je AMD končal z rdečimi številkami. Celotni dohodki od prodaje so znašali 508 milijonov dolarjev (prejšnje četrtletje 600 milijonov), izguba pa se je tako samo v zadnjem četrtletju povzpela iz 185 na 255 milijonov dolarjev. AMD je torej v vedno bolj v težavah, saj so od leta 1995 le še dvakrat poslovali pozitivno.

V vseh treh letošnjih četrtletjih je AMDjev promet znašal 2 milijarde dolarjev, samo izgube pa celih 448 milijonov za razliko od lanskih 44 milijonov izgub. AMDju se torej pišejo črni časi, a vodilni možje nam zagotovaljajo, da bosta Hammer ter Opteron zadeve ponovno postavila na pravo mesto. Klik!

13 komentarjev

Amazon.com na poti do dobička

The Register - Pred kratkim smo videli precejšen razmah in padec tako imenovanih .com podjetij, ki se ukvarjajo s storitvami preko interneta. Razen hitre rasti in nato velikega kolapsa, pa je tem podjetjem skupna še ena precej nadležna lastnost - skoraj vsa iz leta v leto prinašajo izgubo. Eno izmed teh podjetij, ki imajo vse te odlike (razen likvidacije), je tudi največja spletna knjigarna Amazon. Amazon ni nikoli imel kakega dobrega poslovanja, vendar mu kljub temu razni analitiki napovedujejo boljše čase. Dokaz, da se mu bližajo boljši časi, je manjša izguba, ki je v Q2 znašala 58 milijonov $ (v istem obdobju lani 116 milijonov $ izgube). Če bo Amazon nadaljeval s takim poslovanjem, se mu zagotovo obeta dobiček, ki naj bi ga razveselil že v prvi četrtini (Q1) leta 2002.

3 komentarji

Caldera z izgubo

CNet - Da se na Linuxu ne cedita samo med in mleko priča izguba Caldere, ki znaša 11.7 milijona dolarjev, ali 29 centov na delnico. Izguba je bila višja, kot so pričakovali. V Calderi so zadnje čase odpustili 32 ljudi, kar predstavlja 17 % Calderinih uslužbencev. Vzrok za izgubo je predvsem pomanjkanje investitorjev, ki so se prenehali tako množično zanimati za Linux. Poleg investitorjev pa je vzrok za izgubo gotovo tudi nakup podjetja SCO, ki se ukvarja z Unixi. Z nakupom tega podjetja naj bi Caldera pokrila potrebe po strežniških programih - od low-end strežnikov z Linuxom do visokozmogljivih strežnikov z Unixom. Click.

0 komentarjev

Segin predsednik...

The Register - Sedaj pa res ne vem več ali naj se smejem ali naj se jokam. Direktor Sege je svojemu podjetju dobesedno "šenkal" vse svoje delnice tega podjetja. V lasti je imel 19,87 milijona delnic, skupaj vrednih 700 milijonov dolarjev. S tem prispevkom več kot pokril 660 miljonsko izgubo, ki bi jo podjetje utrpelo s konzolo Dreamcast. Zanimivo pa je da je cena Seginih delnic po tem dogodku narasla za 7 odstotkov. Več izveste tukaj.

7 komentarjev