»

Pred ameriškimi volitvami na YouTubu zmanjkuje oglasnega prostora

Slo-Tech - V ZDA predvolilna vročica narašča, kar se kaže tudi na medmrežju. Še nikoli v zgodovini splet ni bil tako pomemben medij, zato se tja zlivajo oglaševalske milijarde. Google je na YouTubu, ki sodi po razvrstitvi Alexa na drugo mesto najpopularnejših spletnih strani (za google.com), naletel na sladek problem. Oglaševalci želijo zakupiti toliko oglasnega prostora, da YouTube oglasov nima več kam postaviti. Zlasti v razklanih državah (swing states), kjer volilni rezultat odločilno vpliva na rezultate na zvezni ravni, prostora ni več, pa čeprav so se cene oglasov podvojile. YouTube vsako minuto dobi za 500 ur novih videoposnetkov, a niti to ne zadostuje - vsi pač niso relevantni za ameriške politične oglase.

V začetku leta je Google prvikrat v zgodovini beležil rahel upadel oglasnih prihodkov, a se to utegne do konca leta izravnati. Zaradi epidemije se je obisk strani močno povečal, razbeljena ameriška volilna kampanja pa je še dodatno olje za Googlov stroj. Presežno povpraševanje po...

6 komentarjev

Rumena luč za Googlov prevzem Motorole

BuisnessWeek Online - Ameriško ministrstvo za pravosodje je Googlovemu prevzemu Motorole Mobility prižgalo rumeno luč, ko je zahtevalo dodatna pojasnila in podrobnosti o načrtovanem prevzemu, preden bo eventualno izdalo pozitivno mnenje. S tem Googlov prevzem še ni v težavah, je pa to jasno sporočilo, da bodo morali zelo paziti na protimonopolno zakonodajo.

Google je prejšnji mesec za Motorolo Mobility ponudil 12,5 milijarde dolarjev, kar je bila občutna (več kot 60-odstotna) premija na tedanjo tržno ceno podjetja. Tedaj je Google navajal večjo konkurenčnost ekosistema Android kot enega glavnih razlogov za prevzem, čeprav je vsem zelo jasno, da se v ozadju skriva kopičenje patentov, saj jih bo kupčija v Mountain View prinesla več kot...

18 komentarjev

Google prevzema AdMeld

CNet - Google je tik pred prevzemom podjetja AdMeld, ki se ukvarja s posredovanjem oglasov končnim naročnikom. Podjetja najamejo AdMeld, ta pa poišče najugodnejša in najbolj smiselna omrežja za oglaševanje njihovih ponudb, najcenejše pakete in podobno. Gre za eno redkih niš v oglaševanju, kjer Google svojega izdelka še nima, zato kupujejo AdMeld. Leta 2009 je Google kupil Teracent, ki sproti prilagaja prikazane oglase, lani so kupili Invite Media, ki omogoča kupovanje oglasov v realnem času, in ponovno zagnali DoubleClick, ki založnikom omogoča enostavno prodajo oglasnega prostora. Z AdMeldom zaokrožujejo svojo ponudbo, saj ponuja pristop z nasprotne perspektive - kupovanje oglasnega prostora.

...

7 komentarjev

News Corp z veliko izgubo prodaja MySpace

Yahoo News - Večkrat smo že pisali o težavah MySpacea, ki se ne more izviti iz prijema upadanja obiska in oglaševalskega denarja, zaradi česar so odpustili že polovico zaposlenih. Lastnik News Corporation je za MySpace leta 2005 odštel 580 milijonov dolarjev, sedaj pa ne morejo najti kupca niti za drobec te vsote. To ni presenetljivo, saj je Facebook prehitel MySpace v velikem slogu, in mu odžrl spletni čas, uporabnike in oglaševalce.

Trenutno se v News Corp trudijo poiskati snubce po 100 milijonov dolarjev, saj se je šele pri tej ceni pokazalo zanimanje za stran. Interes za prevzem so pokazali skladi THL Partners, Redscout Ventures in Criterion Capital, kitajski internetni holding Tencent in prvotni soustanovitelj MySpacea Chris De Wolfe. Kaj bi kdo izmed potencialnih kupcev storil s stranjo po prevzemu, še ni jasno. DeWolfe in nekdanja uprava, ki so odšli leta 2009, imajo gotovo svoj načrt. Tencent ima že v...

4 komentarji

The Daily prvi časnik ekskluzivno za iPad

ComputerWorld - Branje elektronskih verzij klasičnih časnikov na mobilnih naprav ni več nič nenavadnega. Naslednji logični korak v evoluciji so izključno elektronski časniki, ki papirnatih staršev nimajo več. Medijski mastodont News Corp. je včeraj izdal prvi elektronski časnik za iPad, ki se imenuje The Daily.

The Daily je moč prenesti z App Stora, uporabniku pa nudi novice v vseh oblikah - besedilni, slikovni in video. Na predstavitvi v New Yorku je izvršni direktor News Corp. Rupert Murdoch dejal, da je iPad naprava, ki jih je prisila v popolno prenovo svojega modela podajanja novic. Tako The Daily ni zgolj elektronska oblika klasičnega časopisa, ampak nov način informiranja javnosti.

Nov časnik bo kakor vsak papirnati izšel vsak dan zjutraj, a bo...

8 komentarjev

Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Google Droid?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so...

20 komentarjev

Google prevzema On2

Heise - Google je včeraj pozno popoldne objavil novico, da prevzema podjetje On2 Technologies. Za podjetje, ki se specilizira za tehnologijo stiskanja videa, bo v obliki delnic odštel 106,5 milijona dolarjev. To pomeni, da bodo lastniki delnic On2 Technologies dobili Googlove delnice v protivrednosti 60 centov za vsako delnico On2, kamor je s prejšnjih 40 centov novica izstrelila tečaj delnice včeraj. Podjetje je sicer maja zabeležilo izgubo in v zadnjem četrtletju vknjižilo štiri milijone dolarjev prihodkov. Google se za podjetje zanima predvsem zaradi svojih apetitov pri YouTubu, kjer bo dober kompres videa prišel še kako prav. On2 je npr. lanskega septembra razvil kodek TrueMotion VP8, ki v primerjavi z MPEG-4 nudi enako kakovost slike pri polovico manjši velikosti.

39 komentarjev

DoubleClick prijaznejši do zasebnosti

Wired News - Wired news je v članku DoubleClick to Open Cookie Jar obelodanil, da oglasno podjetje DoubleClick pripravlja t.i. "cookie viewer", ki bo uporabnikom omogočal, da se seznanijo s tem, v katere kategorije jih je DoubleClick uvrstil na podlagi njihovih brskalnih navad.

DoubleClick namreč preko zakupljenega oglasnega prostora spremlja brskalne navade obiskovalcev tistih spletnih strani, ki mu prodajajo oglasni prostor. Na podlagi tega podatka DoubleClick obiskovalcem prikazuje ustrezne oglase.

Ker je njegovo oglaševalsko omrežje precej veliko je tudi zbranih podatkov veliko, posledično pa je tudi velika zaskrbljenost zaradi ogrožanja on-line zasebnosti.

Predstavniki DoubleClicka niso želeli povedati kdaj bo njihov "pregledovalnik piškotkov" nared, so pa obljubili, da bodo podatke uporabljali samo v roku treh mesecev po zbiranju ter da bodo javno objavili svojo politiko uporabe podatkov.

Ni kaj, izgleda da se na področju spletnega oglaševanja oziroma spletnega sledenja postavljajo novi...

0 komentarjev