»

Zaščita pred kopiranjem Denuvo nič kaj učinkovita

Ars Technica - Lani so se pirati bali, da jim bo odklenkalo, saj je zaščita Denuvo delovala domala neprebojno. Strašili so, da v dveh letih ne bo več piratskih kopij iger. Toda izkazalo se je, da to še zdaleč ni držalo. V začetku tega leta so postregli z bolj optimističnimi toni, saj so zaščite iger pred kopiranjem tipično lomili v mesecu dni (nekatere še hitreje), za nameček pa so vdrli še v strežnike in jim ukradli elektronsko pošto. Že poleti so nove igre tipično zlomili v tednu dni. Danes je lomljenje zaščite Denuvo rutinsko in traja vsega kakšen dan.

Ko je ta teden denimo izšla igra South Park: The Fractured But Whole, so jo zlomili manj kot v 24 urah. Enako je veljalo tudi za Middle Earth: Shadow of War, medtem ko so Total War: Warhammer 2 in FIFA 18 minuli mesec razbili v istem koledarskem dnevu, torej še hitreje. The Evil Within 2,...

47 komentarjev

Izšel LibreOffice 5.0.0

Slo-Tech - Danes je luč svet ugledala nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice, ki je nastal z razdružitvijo od OpenOfficea. Kot se za velike verzije spodobi, prinaša cel kup popravkov in izboljšav ter spoliran uporabniški vmesnik.

LibreOffice podpira Linuxove distribucije na osnovi Red Hata in Debiana (torej vse najpopularnejše), Mac OS X 10.8 ali novejši ter Windows Visto ali novejši, pri čemer velja izpostaviti podporo tudi za še svež Windows 10. Slednji ima sicer okleščeno verzijo Officea neposredno na voljo, skupaj s podporo za posodobitve v oblak, a to ne pomeni, da je LibreOffice brez pomena. Še zlasti na Windows 7, ki ima po nekaterih statističnih podatkih še vedno več kot polovico tržnega deleža! LibreOffice ima 80 milijonov uporabnikov, ki...

103 komentarji

Izšel LibreOffice 3.5

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice 3.5, ki je predlani nastal iz OpenOffice-a, ko je njegovega skrbnika Sun-a prevzel Oracle. Razvijalci, ki so šli na svoje, od tedaj izdajajo neodvisen LibreOffice, ki je do danes prehodil že dolgo pot.

Tretja večja verzija po ločitvi prinaša precej novosti in izboljšav. Med glavnimi omenimo nov preverjevalnik slovnice za angleščino in nekaj drugih...

62 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.4.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice. Čeprav je Oracle spustil vajeti s sestrskega projekta OpenOffice, se verziji nista poenotili, saj je OpenOffice šel na Apache Software Foundation. Medtem pa razvijalci LibreOffice delajo s polno paro in pred nami je verzija 3.4.0, katere predogledno verzijo smo videli prejšnji teden.

Novosti ostajajo enake kot v predogledni verziji, torej bistveno hitrejši Calc (preglednična aplikacija), ki sedaj bolje uvaža Excelove dokumente. Poleg tega ima Calc izboljšano okno za premik in kopiranje vsebine, podporo za avtomatsko filtriranje listov, izboljšano upravljanje z zunanjimi referencami itn. Writer lepše izrisuje...

29 komentarjev

LibreOffice 3.4.0. predogledna različica na voljo

Novi LibreOffice vključuje podporo za Unity in njegove globalne (OS X) menije. Kdaj, če in kako bo vse to prenešeno v uradni OpenOffice, je zelo zanimivo vprašanje.

vir: Slashdot
Slashdot - Le dober dan po objavi Oraclove odločitve, da kodo projekta OpenOffice dajo v varovanje Apache projektu in ne njim, je Document Foundation predstavil predogledno različico LibreOffice 3.4.0. Gre za njihovo drugo večjo izdajo, za zdaj namenjeno predvsem testerjem in drugim entuziastom (early adopters), ki bi radi videli, kako napreduje delo. Za poslovne uporabnike bo poskrbljeno s kasnejšo izdajo.

Na različici je dela skupaj 120 razvijalcev, ključne spremembe pa so prenovljen uporabniški vmesnik Writerja, Calca in ostalih komponent (glej sliko), boljša podpora za mednarodne pisave, podrobnejši izris črk s subpixelingom (po...

39 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.3

Slo-Tech - Štiri mesece po ločitvi od krušnega očeta Oracla je odprtokodni pisarniški paket LibreOffice prilezel do verzije 3.3. Po pretrganju vezi z Oraclom se je število razvijalcev z okoli dvajset povzpelo na več kot sto, kar je razlog za prvi predčasni izid v zgodovini.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za vektorsko grafiko (SVG) v Drawu, izboljšana okna za urejanje naslovnih strani, uvozni filtri za Microsoft Works, Lotus Word Pro, možnost uporabe milijona vrstic v Calcu, boljše upravljanje z drsnicami v Impressu ter izboljšana podpora za WordPefect. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani, na voljo je tudi v slovenščini. Podprte platforme so Windows, Mac OS X in Linux.

84 komentarjev

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice

The Register - Projekt odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice se je ločil od Oracla, kateri je pridobil nadzor nad njim s prevzemom prejšnjega skrbnika Suna. Odslej bo nad razvojem OpenOffica bdel neodvisen komite razvijalcev in projektnih menedžerjev v lokalnih jezikih. Projekt OpenOffice.org se za zdaj imenuje The Document Foundation, medtem ko je paket OpenOffice prejel začasno ime LibreOffice.

Oracle so seveda povabili, da postane član nove fundacije in obdrži nekaj besede pri razvoju. Prav tako so ga prosili, da jim odstopi pravico do uporabe znamke OpenOffice.org, ki jo ima. Če jim je ne bo, se bomo morali privaditi na ime LibreOffice. Oracle medtem razvija zaprtokodni...

126 komentarjev