»

Rusija želi gensko spremenjeni pridelek

vir: Nature
Nature - Rusija je sprožila ambiciozen program raziskovanja genskega inženiringa, s katerim naj bi v naslednjem desetletju za kmetijstvo razvili trideset izboljšanih vrst rastlin in živali.

Pred tremi leti je Rusija z dekretom prepovedala pridelavo gensko spremenjenih organizmov na svoji zemlji in naznanila, da želi namesto tega postati vodilna sila v izvozu ekološko pridelane hrane. Poteza je dišala po še eni utopični socialistični ideji, še bizarnejšo noto pa je dobila ob trditvah raziskovalcev z univerze Iowa State, da so Rusi tedaj hkrati sprožili tudi internetno propagandno kampanjo, podobno tisti ob ameriških volitvah, s katero so želeli med Američane zasejati dvom v njihove gensko spremenjene produkte. Po domače: med...

51 komentarjev

Primer gensko spremenjene hrane: Čim manj vemo, tem bolj smo prepričani

Slo-Tech - Pojav ni nov, saj sta ga David Dunning in Justin Kruger rigorozno pokazala že pred dvajsetimi leti, a je vsaka nova znanstvena potrditev zanimiva. Za svoje delo sta raziskovalca s Cornella dobila celo Ig Nobelovo nagrado, in sicer sta pokazala, da nekompetentni ljudje običajno precenjujejo svoje znanje in obratno. Veščine, ki jih potrebujemo za rešitev problema, so ravno veščine, ki jih potrebujemo, da se tega zavemo. To pot imamo pred seboj še eno potrditev tega efekta. Raziskovalci so 2000 Američanov in Evropejcev anketirali o gensko spremenjenih organizmih, pri čemer so merili tako njihova mnenja in pripravljenost na spremembo kakor tudi njihovo znanje. Rezultati so odlično podprli Dunning-Krugerjev efekt.

V ZDA, Franciji in Nemčiji se je pokazalo, da so najbolj goreči...

445 komentarjev

Francija letos brez Monsanto koruze

Reuters - Francija je marca pohitela in začasno prepovedala Monsantove gensko spremenjene koruze MON810, še pred začetkom aprilske setve. Njihovo kmetijsko ministrstvo je odločitev utemeljilo z več študijami, ki svarijo pred "pomembno škodo za okolje", brez da bi počakalo na uradno mnenje Unije, ki o potencialni prepovedi semena še odloča.

Ker je šlo za enostranski ukrep na področju kmetijske politike, ki že tako rekoč od početka spada v izvirno pristojnost Unije, je Francija odločitev priglasila Evropski upravi za varnost hrane in jo prosila za mnenje. To mnenje je bilo izdano ta ponedeljek in Franciji priporoča odpravo začasne prepovedi, ker v njihovi vlogi navadene študije znanstveno gledano ne utemljujejo škodiljivosti semena ne za zdravje ljudi ne za okolje. Formalno ima Francija zdaj več možnosti - začasno prepoved lahko bodisi odpravijo bodisi obnovijo, bodisi ne storijo nič in počakajo na skupno evropsko odločitev v zadevi (srečanje kmetijskih ministrov bo 11. junija v Luksemburgu),...

325 komentarjev

Šolnine in poprov sprej

Obkoljen policist si utira pot na svobodo.

vir: Los Angeles Times
Los Angeles Times - Uporaba poprovega spreja zoper mirne, a trdovratne in skrajno nadležne protestnike je v vidnem porastu. Po incidentu na ulicah New Yorka, ki si ga je konec septembra privoščil višji policijski svetnik Anthony Bologna [1], sta sprej minuli petek brez večjih zadržkov uporabila dva policista na ameriški univerzi UC Davis in to zoper ducat študentskih protestnikov, ki so sede na tleh in s sklenjenimi rokami nasprotovali odstranitvi s prostorov univerze. Do njih je pristopil policijski poročnik John Pike, dvignil kanister, jih vse poškropil po obrazu, nato pa dvema še na silo odprl usta in napolnil grlo. En fant je še po 40h minutah na mestu bruhal kri, nakar so vse končno popisali, aretirali in odpeljali v bolnišnico.

...

121 komentarjev

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem

Slashdot - Gensko spremenjena hrana je ena izmed bolj kontroverznih tem, ki se tuintam pojavi tudi na naših straneh. Zaradi pomislekov o varnosti in monopolizaciji trga s semeni in hrani je javno mnenje razdvojeno, mnogi pa si prizadevajo za prepoved ali vsaj omejitev pridelavo in uporabe gensko spremenjene hrane. V Belgiji so tako protestniki uničili zakonit znanstveni eksperiment, v katerem so preizkušali rast proti plesni odpornega krompirja.

Nasad v belgijskem mestu Wetteren v vzhodni Flamski so zaradi groženj morali varovati policisti. Toda niso uspeli ustaviti množice 300-400 ljudi, ki se je dogovorila tudi vnaprej povedala, da pride uničit nasad v sicer mirnem protestu. Preplezali so ograjo, uničili ves nasajen krompir in ga poškropili z...

279 komentarjev

Zdravljenje raka s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij

Slo-Tech - O ideji, da bi bilo mogoče viruse ali bakterije uporabljati za tarčno dostavo zdravil in s tem za zdravljenje različnih bolezni, se razmišlja že nekaj časa. Eden prvih poskusov na to temo je primer iz leta 1860 kjer so v Avstriji pacienta z rakavim obolenjem izpostavili bakterijski okužbi. Tumor se je močno skrčil in skoraj izginil, vendar je pacient kasneje umrl zaradi okužbe.

Nov korak v smeri uporabe bakterij za zdravljenje raka pa so naredili raziskovalci Masonic Cancer Clinic iz Univerze v Minnesoti, ki s pomočjo gensko spremenjenih bakterij salmonele razvijajo zdravilo proti raku.

Bakterije so gensko spremenili tako, da proizvajajo imunski spodbujevalec hormon interlevkin 2, ki spodbudi imunski odziv telesa v borbi proti tumorjem. Znano je, da salmonele lahko prodirajo v celice gostitelja, predhodne raziskave pa so celo pokazale, da salmonele zelo rade rastejo zlasti v rakavih celicah. Na ta način je mogoče interlevkin 2 prenesti v samo rakavo celico, s čimer je celica...

11 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

Vdovec, umetnik, bioterorist...?

Kiberpipa - Steve Kurtz, član Critical Art Ensemble-a, se v torek zgodaj zjutraj zbudil in ugotovil, da je njegova žena v toku noči preminila. Po klicu na 911 so v njegovo stanovanje v Buffalu prispeli policisti. Hitra policijska preiskava je pokazala, da je bil vzrok smrti naraven (najverjetneje infarkt).

Kmalu za policisti so prispeli še agenti FBI. Z uporabo vseh vzvodov, ki jih na razpolago oblastem daje USA Patriot Act, so Kurtza brez pojasnila aretirali, zaplenili vsebino njegovega stanovanja vključno s truplom njegove žene, celoten stanovanjski blok, v katerem sta živela zakonca Kurtz, pa evakuirali in zaprli.

Precej kafkovski scenarij postane razumljiv, če vemo, s čem se je Kurtz dejansko ukvarjal. Kurtz je kot član CAE-a eden izmed pionirjev na področju kombiniranja tehnologije, biotehnologije in umetnosti. Zadnji projekt CAE-a se imenuje "Free Range Grains" in vsebuje tudi mobilni laboratorij za raziskavo možne transgenske kontaminacije zaradi genetsko spremenjene hrane. Tako je...

13 komentarjev

Slo-Tech z bicikli čez drn in strn

Slo-Tech - Da "gensko spremenjeni čevapčiči nismo ravno zelo cenjena množica v širši družbi", je onega dne odkril že priznani kuzistanski računalniški guru Alkeini. Ker pa smo Slotecherji več, bi se spodobilo, da zase poskrbimo tudi na bolj aktiven način (beri: o tem ne le govorimo).

Ker je svežega zraka vedno manj, smo se odločili, da v slogu planskega gospodarstva od nedelje, 11. maja naprej, poskrbimo za vaše dobro duhovno in telesno zdravje.

Da, gnjavili in sekirali vas bomo tudi v živo! [:D] Tokrat na celodnevnem kolesarskem izletu v okolico Ljubljane - "Slo-Tech z bicikli čez drn in...

6 komentarjev