»

Kitajska hekerska enota od znotraj: nezadovoljni zaposleni

Enota 61398

vir: The Economist
Los Angeles Times - Obilno smo že poročali o hekerskih napadih, ki so v zadnjih letih prizadeli veliko ameriških podjetij in inštitucij, pri čemer smo običajno okrivili Kitajsko. Še posebej zloglasno je bilo zadnje poročilo podjetja Mandiant, ki je največjo izmed kitajskih skupin za napade, znano kot APT1, povezala z oddelkom kitajske ljudske armade Enoto 61398. Šlo naj bi za isto skupino. Ameriška administracija do tega tedna Kitajske ni uradno obtoževala napadov, čeprav so neuradno to večkrat namignili, sedaj pa so javno spregovorili.

Toda kakorkoli pogledamo, to so zgodbe od zunaj. Ker kitajske hekerske enote zagotovo obstajajo (podobno kot obstaja oddelek NSA za internetno vojskovanje, kjer so ustvarili Stuxnet in Flame, ali pa nemška hekerska enota, ki je spesnila...

6 komentarjev

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

The New York Times - Kitajski hekerji v vladni službi ne napadajo le ameriških vojaških sistemov, strateško pomembnih obratov in multinacionalk, temveč tudi časnike. V zadnjem času sta bila prizadeta The New York Times in The Washington Street Journal, v preteklih letih pa tudi številni drugi.

Kot ugotavlja The New York Times, so kitajski hekerji v zadnjih štirih mesecih intenzivno napadali njihove sisteme. Napadi so se začeli 25. oktobra, ko so pisali o sumljivem bogastvu novega kitajskega premierja Vena Džjabaoja in njegovih sorodnikov, ki obsega več milijard dolarjev. Analiza napadov je pokazala, da so uporabljali metode, ki so bile že v preteklosti podpis kitajskih vladnih hekerjev. Napadi naj bi izvirali z iste univerze, kjer so se...

9 komentarjev

Kitajska in ZDA skrivoma organizirata internetne vojaške igre

Guardian - Moderne vojne se ne bijejo več le s konvencionalnim orožjem, ampak se selijo tudi na internet. Praktično ne mine mesec, ko ne poročamo o kakšnem večjem vdoru, za katerega seveda tarčna država vedno vestno okrivi svojo ideološko nasprotnico. ZDA tako Kitajski očitajo večletne napade na svojo infrastrukturo, vladne službe, vojsko in gospodarstvo (včasih resda uperijo prst tudi v Ruse), medtem ko Kitajci trdijo, da so sami največje žrtev. Samo lani naj bi bilo na Kitajskem prizadetih skoraj devet milijonov sistemov, napadalci pa so izvirali iz 47.000 različnih IP-naslovov - večidel ameriških in japonskih. Državi zato intenzivno iščeta način, kako se spraviti, in eden izmed načinov so tudi...

3 komentarji

Japonska razvija dobri virus

Daily Yomiuri - Japonski časnik Yomiuri Shimbun poroča o zanimivem načinu boja proti računalniškim napadom, ki ga je ubrala japonska vlada. Odločili so se, da bodo uporabili dobri virus, ki bo odkril okužbe oziroma vektorje napada in jih onesposobil brez posredovanja uporabnika računalnika.

Projekt se je začel leta 2008, ko so Fujitsu izbrali za pogodbenega partnerja. Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj pri japonskem Ministrstvu za obrambo je Fujitsuju kot podizvajalcu predal 178 milijonov jenov (1,8 milijona evrov) vreden...

8 komentarjev

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

Kitajska zvito blokira Gmail

Guardian - V zadnjih tednih imajo na Kitajskem uporabniki težave z dostopom do elektronskega predala na Gmailu in upravljanjem z njim , kar so pripisovali Googlovim težavam. Google pravi, da so preverili delovanje storitve in da niso odkrili nobene napake. Šli pa so še nekoliko dlje in odkrito povedali, da je po njihovem mnenju za slabo delovanje kriva kitajska vlada, ki da zvito blokira Gmail na način, ki daje vtis, kakor da bi bila težava v Googlu.

Google pravi, da so se težave pričele po vstajah v arabskem svetu, katerih razširitev v Azijo se kitajske oblasti zelo bojijo. Kitajci pa se niso ustavili pri tem, saj so blokirali celo Googlovo storitev za iskanje pogrešanih po japonskem potresu. Google je Kitajsko že večkrat obtožil kibernapadov, nazadnje...

6 komentarjev

Internetni napadi na Južno Korejo

Korejska policija že preiskuje incident.

BBC - Iz Južne Koreje poročajo o zelo obsežnem internetnem napadu na ključno računalniško infrastrukturo, ki se je odvijal v glavnem ta petek. Napadalci so merili tako na državne uradne strani ministrstev, parlamenta, vojske, predsednika kot tudi strani večjih bank, borze in nekaterih drugih podjetij. Prizadetih je bilo vsaj 29 inštitucij, za nekaj minut pa so morali tudi prekiniti trgovanje na borzi. Podobne napade so doživeli že julija 2009.

V uradni izjavi iz predsedniške palače so sporočili, da je šlo za klasične napade DDoS, ki pa niso povzročili nobene trajne škode. Analitiki predvidevajo, da so napadalci prek omrežij P2P razširili škodljivo programsko opremo, ki jim je omogočila...

0 komentarjev

Google in Kitajci se bodo pogovarjali, napaden tudi Intel

vir: Reuters
The Wall Street Journal - Še vedno so glavna kost za glodanje decembrski napadi na Google, ki so izvirali iz Kitajske, najnovejše sledi pa vodijo do ene poklicne šole in ene univerze na Kitajskem. Nova podrobnost, ki je prišla na dan, kuka iz Intelovega letnega poročila. V njem so zapisali, da je tudi njih doletel sofisticiran kibernapad v istem času kakor Google. Kljub temu Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy zatrjuje, da sta napada nepovezana. Edina podobnost je časovni okvir, to pa je tudi vse, pravi. Dodal je, da napadi niso bili tako obširni kot tisti na Google in da Intel ni bil oškodovan. Vprašanju, ali je izvor napada na Kitajskem, se je modro izognil.

Google se je medtem tudi pomiril. Po hudih besedah njihov portal...

1 komentar

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev