»

Apple Watch prehitel vso konkurenco

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook se je minuli teden pohvalil, da se je prodaja pametne ure Apple Watch v predhodnem letu skorajda podvojila. Med drugim to pomeni, da so teh ur prodali več kot katerekoli druge elektronike, ki jo nosimo na sebi (wearables).

V prvem letošnjem četrtletju so prodali 3,7 milijona ur Apple Watch, medtem ko so jih v enakem obdobju lani 2,2 milijona. Na drugo mesto se je presenetljivo zavihtel kitajski Xiaomi s 3,4 milijona prodanih naprav, a to je tudi razumljivo, ker je njihov paradni konj Mi Band 2 v resnici precej cenejši od Apple Watch (22 dolarjev proti 270 dolarjev ali več). Fitbit je zdrsnil na tretje mesto z 2,9 milijona prodanih enot. Zabeležil je največji padec, saj se je njegov tržni delež z lanskih 25 odstotkov prepolovil...

26 komentarjev

Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Tizen je novo ime za izdelek, ki se mu je dosedaj reklo MeeGo.

vir: CNet
CNet - Mobilno platformo Meego sta lani februarja s precej pompa skupaj predstavila Intel in Nokia kot odgovor na iOS oz. Android. Šlo je za prost in odprt mobilni operacijski sistem, zgrajen na Linuxu, grafični knjižnici Qt in sistemu za upravljanje paketov RPM, s predvideno rabo v pametnih telefonih, tabletih, avtomobilski industriji (IVI - in-vehicle installation, tudi in-vehicle infotainment) in embedded napravah. Od takrat pa do danes se je marsikaj spremenilo, predvsem je bila Nokia zaladi strmega upada tržnega deleža primorana v sodelovanje z Microsoftom in s tem odpis tako Symbiana kot MeeGota (prvi in edini njihov Meego teleon, N9, naj bi sicer izšel kmalu). Intel je s tem ostal brez partnerja in se je moral odločiti, kako naprej, in pri tem nekaj časa omahoval, npr. s predstavitvijo svojega tabličnega računalnika z Androidom.

Včeraj so se dokončno odločili in...

21 komentarjev

Bo Nokia ob polletju še zasedala prestol pametnih mobilnikov?

Primerjava prodajnih rezultatov iz prvega letošnjega četrtletja s preteklimi 3-mesečnimi obdobji

Slo-Tech - Blog Comunities Dominate Brands je osebni blog Finca Tomija Ahonena, znanega po lepem številu knjig iz telekomunikacijske stroke ter kot nekdanjega Nokiinega zaposlenega, kjer je skrbel za svetovanje mobilnim operaterjem na področju mobilnih omrežij tretje generacije. Njegov najnovejši prispevek je izredno zanimiv, saj napoveduje padec Nokie s prestola prodaje mobilnih telefonov, kar bi bil prvi primer po približno štirinajstih letih, kolikor naj bi pametni mobilniki obstajali, seveda po zaslugi Nokie, ki naj bi bila na vrhu že od samega začetka pametnih mobilnih telefonov.

Ko govorimo o prestolu govorimo o prodajnih številkah v posameznih četrtletjih. Tomi Ahonen je lepo izpostavil, da je bil Nokiin padec še pol leta nazaj nekaj...

14 komentarjev

Android uspešno v prvem četrtletju, Windows Phone 7 nekoliko manj

engadget - Pri analitični družbi Gartner so pripravili podatke o prodajnih rezultatih mobilnih platform v prvem letošnjem trimesečju, ki je postregla z nekoliko zanimivimi podatki. Microsoftu naj bi uspelo v prvem letošnjem četrtletju tako prodati le okrog 3,6 milijona naprav z enim izmed mobilnih Windowsev, a naj bi bilo le 1,6 milijona teh naprav opremljenih z Windows Phone 7, preostala dva milijona pa s starejšim Windows Mobile. Boljše čase napovedujejo za prihodnje leto, ko naj bi se prodaja povečala zahvaljujoč prihodu Nokie, a vseeno so te številke v primerjavi s konkurenti slabe.

Daleč v ospredju je bil namreč Android, s katerim naj bi bilo opremljenih prek 36 milijonov novih naprav, prodanih v preteklem četrtletju. Na drugem mestu s 27,6 milijoni sledi hodeči mrtvec Symbian, medtem ko je...

8 komentarjev

Nokia bo le rahlo spreminjala Windows Phone 7

Niklas Savander, podpredsednik Nokie

vir: engadget
engadget - Nokiin Niklas Savander je še enkrat potrdil, da ima Nokia možnost obširnega prilagajanja Windows Phone 7 svojim potrebam, čeprav Microsoft tega drugim partnerjem ne dovoli. A še enkrat smo izvedeli, da se tega modificiranja Nokia ne bo posluževala, vsaj ne v večjem obsegu, kot je to npr. želel HTC s svojim vmesnikom Sense. Vseeno bodo Windows Phone 7 nekoliko spreminjali, te spremembe pa dali Microsoftu, da jih bo vgradil v prihajajoče...

29 komentarjev

Microsoft prodal 2 milijona Windows Phone 7 licenc

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so predstavili nekaj uradnih številk v povezavi z uspešnostjo svojega mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7. Povedali so, da so proizvajalcem naprav prodali že 2 milijona licenc za operacijski sistem, kar pomeni, da je bilo izdelanih prek 2 milijona naprav, a nekoliko manj dejansko prodanih. Pred približno mesecem dni je bila ta številka le nekoliko manjša, znašala naj bi 1,5 milijona prodanih licenc. Če potegnemo vzporednico z iPhonom vidimo, da gre Microsoftu precej slabše, saj je Apple uspel v prvem mesecu prodaje prve generacije prodati 3...

11 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Microsoft bo zaposlenim podaril mobilne telefone

Windows Phone 7

vir: engadget
engadget - Vse kaže, da bodo prav vsi Microsoftovi uslužbenci, katerih je po celem svetu prek 90.000, dobili nove mobilne telefone, popolnoma brezplačno. Seveda bo šlo za naprave, na katerih bo tekel novi Microsoftov operacijski sistem za mobilne telefone, Windows Phone 7.

Uslužbenci bodo svoje naprave najverjetneje prejeli še pred koncem leta oz. tik pred javno dobavljivostjo naprav z Windows Phone 7. Jasno je namreč, da Microsoft s to potezo želi Windows Phone 7 oglaševati brezplačno, na najboljši način - z dobrimi priporočili obstoječih uporabnikov.

Stroški prek 90.000 naprav bodo zanemarljivi, če bo kampanja uspešna. Obenem je...

7 komentarjev

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev