»

Wikipedija v malih jezikih nezanesljiva: primer jezika scots

Slo-Tech - Scots je eden izmed nacionalnih jezikov Škotske in dela Severne Irske, ki ga ne smemo zamenjevati s škotsko gelščino. Kot germanski jezik je v bližnjem sorodu z angleščino, a je vseeno dovolj različen, predvsem pa stabilen, da gre za polnokrven jezik. Od angleščine se razlikuje približno toliko, kot se norveščina od danščine. Jezik ima 1,5 milijona govorcev, v njem pa seveda obstaja tudi Wikipedija. In ta ima sedaj pred seboj neverjetno zagonetko.

Zadnjih osem let je namreč Wikipedijo v tem jeziku urejal uporabnik z vzdevkom AmaryllisGardener. Spisal je 23.000 člankov in uredil več kot 200.000 drugih člankov. Problem pri tem velikopoteznem urejanju pa predstavlja dejstvo, da uporabnik živi v ZDA in da nima pojma o jeziku scots. Članki, ki jih je "pripravljal" in "popravljal", vsebujejo polomljeno angleščino, v kateri so nekatere besede fonetično zapisane kakor bi se zapisale v jeziku scots. Med jeziki se seveda tako ne prevaja in rezultat je polomljena angleščina, ki nima s scots...

28 komentarjev

Največ člankov na Wikipediji opisuje Evropo

Izmed prvih desetih je v Evropi sedem konurbacij.

Slashdot - Članki na Wikipediji, ki opisujejo turistične znamenitosti, mesta in vasi, pomembne zgradbe, postaje podzemne železnice in podobno, imajo že nekaj časa dodane zemljepisne koordinate tvarine, ki jo opisujejo (geo-tagging). Projekt se je začel leta 2005 in do danes so bile koordinate vnesene v vse pomembne članke (v angleščini, drugod so različno aktivni). To nam omogoča zanimivo primerjavo, o katerih področjih na Zemlji Wikipedija pove največ. Izkaže se, da je to Evropa.

Rezultat je seveda odvisen od zrnatosti, a bistvenih razlik ni. Če primerjamo področja s premerom en kilometer, so najgosteje popisani Firence, Stockholm, Dunaj in London v centru. Prvo neevropsko mesto je New York na 15. mestu. Če širino intervala razširimo in primerjamo področja z desetkrat večjim premerom, še...

0 komentarjev

ATIC vlaga 3,5 milijarde v GlobalFoundries

Razširitev dresdenske tovarne

TechEye - Solastnik nekdanjega AMD-jevega strojnega oddelka, sedaj samostojnega podjetja GlobalFoundries, abudabijevski ATIC je napovedal investicijo 3,5 milijarde dolarjev v GlobalFoundries. S temi sredstvi bodo povečali proizvodno kapaciteto v tovarni 1 v Dresdnu na 80.000 rezin mesečno v 45-, 40- in 28 nm-tehnologiji, saj bodo dogradili nove prostore v velikosti 10 tisoč kvadratnih metrov. Prav tako bodo povečali čisto sobo v tovarni 8 v New Yorku na 28 tisoč kvadratnih metrov, kar naj bi se zgodilo do leta 2013.

Poleg tega ima ATIC smele načrte za gradnjo povsem novega obrata v Abu Dabiju blizu letališča. Kot pravijo, se ta emirat za zdaj še lahko zanaša na naftne in plinske rezerve, a ko jih bo zmanjkalo, morajo imeti tudi visokotehnološko industrijo. Zato nameravajo v...

10 komentarjev

Svetovna Wi-Fi prestolnica ostaja London

Slashdot - Slashdot poroča, da je svetovna prestolnica za brezžičen dostop do medmrežja še vedno London. Zadnja študija, ki jo je opravila RSA, je odkrila, da je v Londonu 12.276 dostopnih točk, kar za več kot 3000 presega njihovo število v New Yorku. Največjo rast so zabeležili v Parizu, kjer se je njihovo število pošesterilo, medtem ko je ta v Londonu znašala 72 %, v New Yorku pa le 45 %. Precej bolj žalosten je podatek o varnostni neosveščenosti skrbnikov, saj je v New Yorku 97 % vseh dostopnih točk v podjetjih zaščitenih, v Londonu pa le 80 %. Za primerjavo: domači uporabniki so v New Yorku svoje točke zakriptirali v 97 %, Londončani pa v 90 %.

4 komentarji

Domače branje: "Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library."

Slo-Tech - Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library.

Ko je David Kahn leta 1967 objavil knjigo The Codebreakers, je knjiga v trenutku postala uspešnica, še danes pa velja za klasično delo na področju kriptografije. Kahn v knjigi ni opisoval kakšnih novosti na področju kriptografije, pač pa gre za delo, ki temeljito opisuje zgodovino...

8 komentarjev

Pisarna vaših sanj

Slashdot - Joel Spolsky, direktor podjetja Fog Creek Software, je bil nekaj časa nazaj predstavljen pred dejstvo, da mora preseliti prostore iz stare babičine hiše v bolj primerno četrt mesta New York.

Ker je želel, da se njegovi programerji čim boljše počutijo na delovnem mestu, se je o opremi pisarne pogovoril z arhitektom Royem Leonom. Končni izdelek je malo nenavadna, vendar izredno navdušujoča pisarna.

9 komentarjev

Grandiozno

Microsoft - Majnen-mehek (Microsoft) je danes najavil, da bo WindowsXP izdal 25. oktobra (to je znano) v New Yorku (to ni bilo znano). Glavni dogodek, ki po tradiciji Microsofta nikoli ni skromen, se bo dogajal na Marriott Marquis Theatre v Time Square's theatre okrožju.
Zakaj bo Microsoft predstavil WinXP ravno v Rušolandu, ups, New Yorku mislim, ni znano. Ali ima to kakšen globji simbolični pomen ali pa gre pač za to, da ima New York veliko prebivalcev (tj. potencialnih kupcev) lahko le ugibamo. Kaj menite vi?

9 komentarjev