»

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Bloomberg - Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul...

6 komentarjev

Ušle specifikacije za Intel Medfield

VR - Zone -

VR-Zone je uspel pridobiti otipljive številke o zmogljivosti prihajajoče Intelove mobilne platforme Medfield. Čipe naj bi že naslednje poletje videli v Android telefonih in tablicah (prvi prototipe so pokazali že septembra) in z njimi si misli podjetje končno odrezati svoj delež mobilne pogače, ki trenutno pripada ARMU (Apple A5, NVIDIA Tegra 3, Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos, TI OMAP, idr).

Medfield je Intelov prvi sistem na čipu (SoC). Tablični različici pravijo "Intel Tablet Platform" in naj bi vključevala 1.6GHz enojedrni x86 procesor v 32nm tehniki, 1GB L2-DD2 RAMA, WLAN/Blootooth/FM čip še neimenovanega proizvajalca, 10.1'' zaslon z resolucijo 1280x800 pikslov, eMMC/micro-SD...

36 komentarjev

Intel pokazal prve naprave z Medfieldom

CNet - Intel je na IDF-u predstavil svoj prvi Androidni tablični računalnik, je zgrajen okoli čipa Medfield Atom. Gre za nov enojedrni procesorski čip, ki se ponaša z zelo nizko porabo energije, kar je bistvena odlika za pametne telefone in tablične računalnike.

To pomeni tudi pomemben rez z Intelovim lastnim operacijskim sistemom MeeGo, ki je bil uradno degradiran na uporabo v avtomobilskih in industrijskih aplikacijah, medtem ko ga v potrošni elektroniki za končne uporabnike ne bo. Tu bo Intel uporabljal Android. Tablični računalniki, katerih referenčni dizajn je sedaj Intel pokazal in bo služil kot osnova za proizvajalce, ki bodo razvijali lastne modele na Medfieldu, naj bi bili na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

...

16 komentarjev

Intelovi mobilni telefoni z Medfieldom prihodnje leto

ComputerWorld - Intel je včeraj predstavil prototip pametnega mobilnega telefona, ki ga je poganjal Intelov varčni procesor Medfield. Intel si namreč že nekaj časa prizadeva svoje procesorje pripeljati v pametne telefone in tablične računalnike, a mu konkurenca z ARM-jem na čelu ne pusti ničesar razen drobtinic. Preden se je Nokia spečala z Microsoftom, jo je Intel snubil, da bi skupaj ponudili pametne telefone z operacijskim sistemom MeeGo, sedaj pa je projekt padel v vodo. Intelov izvršni direktor Paul Otellini je včeraj na tiskovni konferenci to milo opisal z besedami, da mogoče Nokia ni bila najbolj pravšnji partner.

Dizajne, ki so jih razvijali za Nokio, je sedaj Intel nesel naokoli k ostalim proizvajalcem. Če bo šlo vse po načrtih, bomo prve telefone z Medfieldom ugledali v...

0 komentarjev

Nokia počasi opušča Symbian in odpušča zaposlene

Nokiin sedež

CNet - Ko je Nokia napovedala, da bo sklenila zavezništvo z Microsoftom in na svojih telefonih uporabljala Windows Phone, je bilo jasno, da se bo Symbian slej ko prej poslovil, z njim pa tudi armada zaposlenih na tem projektu. Tako ni presenetljiva včerajšnja napoved, da bodo premestili 3000 zaposlenih z oddelka za Symbian v podjetje Accenture. Nadaljnjih 4000 zaposlenih pa bodo do konca prihodnjega leta odpustili, večinoma iz pisarn na Danskem, Finskem in v Veliki Britaniji.

Izvršni direktor Stephen Elop pojasnjuje, da je to nujno potrebno, saj se podjetje osredotoča na pametne telefone in mora znižati stroške dela, če želi ostati konkurenčno. Do konca leta 2013 jih želijo zmanjšati za milijardo evrov letno, k čemur bo pripomoglo zmanjševanje števila zaposlenih. Da šok ne bo prehud, bodo odpuščeni...

17 komentarjev

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

Nov izvršni direktor Nokie microsoftovec Stephen Elop

Elop se seli z Officea v Nokio

ComputerWorld - Nokia je za svojega novega izvršnega direktorja imenovala Stephena Elopa, ki je bil doslej vodja Microsoftove skupine za poslovno programsko opremo. Na vodilnem položaju bo 21. septembra nasledil Finca Olli-Pekko Kallasvuoja, ki Nokio vodi od junija 2006, pred tem pa je bil 26 let zaposlen na različnih delovnih mestih v Nokii. Elop bo nemudoma zapustil Microsoft, so sporočili iz Redmonda.

Nokia želi s svežimi močmi okrepiti svoj boj proti Applu in RIM-u, ki sta huda konkurenca na trgu pametnih telefonov, medtem ko Nokia prepričljivo vodi v cenejšem segmentu trga. Prav tako si želi Nokia izboljšati programsko opremo v pametnih telefonih, ki je pomembnejša od strojnih karakteristik. Medtem ko je bil Kallasvuo pravnik, je...

17 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev