»

Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

vir: CNBC
CNBC - Iz Mete so se oglasili z nekaj pojasnili glede razvoja vsebine za njihovo virtualno okolje Horizon Worlds: zase želijo kar 47,5 odstotka denarja, ki ga bodo uporabniki plačali za dodatke za avatarja in sorodno digitalno vsebino.

Mark Zuckerberg ima velike načrte z virtualnimi okolji, ki jih tržniki zadnja leta nazivajo z razvpito krilatico metaverzum. Podjetje je lansko poletje predstavilo aplikacijo za VR sestankovanje Horizon Workrooms, decembra pa je na področju ZDA in Kanade lansiralo še dejansko VR družbeno omrežje Horizon Worlds. Gre za neposrednega tekmeca okoljem, kot so Roblox, Rec Room in Second Life; čeprav je trenutno še omejeno na imetnike VR naočnikov Quest, pa Meta še za letošnje leto napoveduje prihod na pametne telefone in konzole. Severnoameriškega preizkusa se je že udeležilo več sto tisoč oseb, živahna pa je tudi razvijalska skupnost, ki je napravila prek 10.000 "svetov", se pravi samostojnih VR prostorov znotraj Horizon Worlds, podobno kot lahko dizajnerji v...

25 komentarjev

Koliko bi stal internet brez oglasov

Podatki za Slovenijo

vir: The Telegraph
The Telegraph - Reklame so postale sestavni del interneta. Ker mnoge strani od njih živijo, smo jih prisiljeni gledati, če ne uporabimo kakšnega vtičnika (recimo AdBlock) za njihovo blokado. V Veliki Britaniji so izračunali, koliko bi na Otoku stal internet, če bi se financiral z naročnino in na njem ne bi bilo oglasov.

Britanske spletne strani so imele lani 6,4 milijarde funtov prihodkov, uporabnikov spleta pa je tam 45 milijonov. Iz teh številk so izračunali, da bi moral posameznik letno plačati 140 funtov (okrog 180 evrov), da bi brez oglasov zbrali enako količino denarja. Pri tem se niso ukvarjali z vprašanjem, kako bi denar zbrali in še pomembneje, kako bi ga razdelili.

Ta številka je zanimivo blizu...

40 komentarjev

Za mobilne frekvence 150 milijonov evrov za 15 let

Slo-Tech - Znani so rezultati prve slovenske javne dražbe frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev, ki je trajala od 3. do 28. aprila. Na dražbi so sodelovali Simobil, Mobitel in Tušmobil, ki so za 150 milijonov evrov v uporabo dobili frekvenčne pasove 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz in 2600 MHz za obdobje 15 let. Prodali so skoraj vse razpoložljive pasove, izkupiček pa je za 42 odstotkov višjih od izklicne cene. T-2 na dražbi ni sodeloval zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, prav tako se dražbe ni udeležil Telemach.

Simobil je za 64 milijonov evrov kupil dva 10 MHz-bloka v 800 MHz pasu, ki prinaša posebne obveznosti pokrivanja. V zameno za nižjo ceno mora v roku treh let zagotoviti pokritost vsaj 95...

20 komentarjev

Dražbe na Ebayju čedalje redkejše

BuisnessWeek Online - Ebay je zaslovel kot spletna stran za dražbe, a se njegova funkcija s časom spreminja. Pravih avkcij, na katerih se dražitelji potegujejo za izdelek v omejenem časovnem okviru, je čedalje manj, narašča pa delež izdelkov z znano in nespremenljivo ceno, kažejo podatki NBER. Razlogov je več.

Danes je manj kot 15 odstotkov vseh izdelkov, ki se prodajajo na Ebayju, na voljo v avkcijah. Še pred 10 leti je bil ta delež 90-odstoten. Od takrat je ves čas zlagoma upadal, še posebej izrazita sprememba pa se je zgodila leta 2008, ko je Ebay spremenil iskalni algoritem. Takrat na prvo mesto ni več uvrščal izdelkov z najkrajšim časom do izteka avkcije, ampak je bilo sortiranje odvisno tudi od...

28 komentarjev

Dražje dražbe na nemškem Ebayju

vir: Heise
Heise - Nemški Ebay, ki je najbolj pogosto uporabljeni Ebay v Sloveniji, je v pismu uporabnikom najavil, da bodo s 13. junijem 2011 nekoliko spremenili obračunavanje provizij in stroškov za oddajo oglasov, ki bodo pomenile dražje dražbe za prodajalca. Podražile se bodo avkcije za izdelke, ki so cenejši od 500 evrov, razen za avtomobile, plovila, ladje in - naročniške pogodbe za mobilne telefone.

Brezplačen ostaja osnoven oglas, pri katerem se licitacija prične pri enem evru, ki se pojavi v eni kategoriji in ima eno sliko. Drugačna pa bo tarifa za dražbe, kjer je začetna cena višja. Doslej je bila provizija odvisna od cene (do 50 evrov 8 odstotkov, do 500 evrov 4 evre in 5 odstotkov, nad 500 evrov 26,5 evra in 2 odstotka), sedaj...

14 komentarjev

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev

Na Kitajskem dočakali drag iPhone

Apple Store v Pekingu

The Wall Street Journal - Tudi država z največ prebivalci na svetu se je včeraj vpisala na Applov zemljevid sveta. Tako je, včeraj je Apple v sodelovanju z operaterjem China Unicom uradno začel prodajati svoj hit poletja iPhone na tem milijardnem trgu. Na voljo si tri verzije, ki pa so za tamkajšnje razmere presenetljivo drage - osemgigabajtni iPhone 3G stane 5000 juanov (500 evrov), šestnajstgigabajtni iPhone 3GS stane 5880 juanov (580 evrov), najdražji pa je 32-gigabajtni iPhone 3GS za 7000 juanov (700 evrov). Na voljo so različna naročniška razmerja, ki mesečno veljajo od 12 do 80 evrov. Zanimivo je, da najdražji iPhone z najrazkošnejšim paketom v dveh letih uporabniku pobere 2100 evrov, medtem ko je enak paket v ZDA na voljo za 1700 evrov....

94 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Specifikacije NV35 razkrite

X-Bit Labs - Na X-bit Labs so nam razkrili spesifikacije novega nVidiinega čipa NV35, poznanega tudi pod imenom GeForce FX 5900. Novi čip je veliko lastnosti ''podedoval'' že od svojega predhodnika GeForce FX 5800. nVidia bo skupaj s partnerji izdala tri grafikulje, ki bodo osnovane na novem čipu. Procesor najzmogljivejše različice, GeForce FX 5900 Ultra, bo tiktakal pri 450 MHz, njenih 256 MB DDR SDRAMa pa na 850 MHz. Na njej bomo našli DVI-I, D-Sub in VIVO priključke. Priporočena cena za grafično kartico naj bi bila 500 evrov.

Naslednja kartica se bo imenovala GeForce FX 5900. Imela bo 128 MB DDR SDRAMa, frekvence procesorja in pomnilnika pa naj bi bile nižje od GeForce FX 5900 Ultra. Oborožena bo s DVI-I, D-Sub in TV-Out priključki, priporočena cena pa znaša sto evrov manj, torej 400 EUR.

Zadnja inačica grafične kartice, osnovane na NV35 vezju, pa se imenuje GeForce FX 5900 Value. Velikost pomnilnika bo znašala 128 MB, frekvence procesorja in pomnilnika pa bodo že nižje kot pri prej...

8 komentarjev