»

Facebook preiskujeta irski informacijski pooblaščenec in ameriška trgovinska komisija

ZDNet - Facebookova goreča želja, da bi svojo celotno spletno izkušnjo doživeli znotraj njihovih okvirov (neposredno ali preko widgetov), je skupaj s povečanjem tam zapravljenega časa in prihodkov s sabo prinesla tudi povečan nadzor državnih regulatorjev.

Na Irskem, kjer je tudi sedež Facebookovih evropskih operacij, je informacijski pooblaščenec nedavno začel preiskavo zoper podjetje, zaradi prejema številnih pritožb, med njimi 22 točk od avstrijske skupine Europe v. Facebook. Avgusta so podjetni posamezniki preko Reddita pozvali uporabnike, naj zahtevajo kopijo vseh svojih podatkov na CD-ju, kar jim omogoča irska zakonodaja (navodila tukaj). FB se je moral zaradi izjemnega navala zahtevkov...

6 komentarjev

Facebook kani izgubiti blagovno znamko "facebook"

Techdirt - Zuckerbergov Facebook je v preteklosti izredno agresivno nastopil proti vsem spletnim stranem s podobnim imenom, tj. začenši na "face" in s končnico "book". Trdili so, da je izraz "facebook" njihova blagovna znamka, se pravi pravica intelektualne lastnine, ki jim omogoča "razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja" (slovenski ZIL v 42. členu - predmet varstva znamke).

Spremembo domene so zahtevali tudi od britanskega shagbook.com (Shagbook adult dating UK, kaj pa drugega), vendar se je je lastnik slednjega podjetja odločno uprl in britansko sodišče celo poprosil, da Facebooku odvzame že dodeljeno blagovno znamko.

Shagbook svojo zadevo...

14 komentarjev

Facebook dodal označevanje strani na fotografijah

Novost bo pomembna predvsem za oglaševalce, npr. za organizacijo priljubljenih nagradnih iger v stilu 'pošljite nam najbolj noro fotko s počitnic'.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Na facebooku bo kmalu na voljo označevanje (tagganje) fotk s povezavami na facebook strani (Pages); se pravi, na fotki boste poleg prijateljev lahko s kvadratkom obrobili tudi vam ljubo blagovno znamko, podjetje, glasbeno skupino ali kako drugo neumnost.

Vmesnik za tagganje ostaja nespremenjen in bo na voljo vsem uporabnikom, vštevši tistim, ki strani (še) niso dodali med priljubljene. Prav tako je mogoče nastaviti zasebnost vsake oznake in s tem njegov prikaz omejiti le na prijatelje. Označene slike se bodo sicer zbirale na posebnem jezičku "photos" na zadevni facebook strani in ne njenem zidu.

Oglaševalci si že manejo roke ..

8 komentarjev

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Symantec - Raziskovalci iz Symanteca so ugotovili, da so imele tretje osebe, še zlasti oglaševalci, ne glede na nastavitve zasebnosti dostop do osebnih podatkov na profilih uporabnikov Facebooka, vključivši fotografije, profilne podatke in zgodovino pomenkov. Facebook so o ranljivosti obvestili in ta jo je hitro zakrpal, a to ne spremeni dejstva, da je bila aktivna od leta 2007. K sreči zanjo oglaševalci večinoma niso vedeli.

Problem so zakuhale aplikacije za Facebook, ki se jih vsak dan namesti v 20 milijonih kopij. Aplikacije IFRAME do profila dostopijo s pomočjo žetonov (access token), ki delujejo kot 'rezervni ključi' z omejenimi privilegiji. Obstoji več vrst žetonov, uporabnik pa aplikaciji s klikom na gumb Dovoli omogoči njihovo pridobitev. Ko ima aplikacije žeton, lahko v imenu uporabnika brska po Facebooku, odgovarja na vabila, piše na...

14 komentarjev

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Podatki za Evropo brez Velike Britanije in Irske.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov),...

56 komentarjev

Facebook letos zbral dve milijardi dolarjev

Oseba leta 2010

Bloomberg - Facebook je lani zbral 800 milijonov dolarjev prihodkov in nekaj deset milijonov dolarjev dobička (točnih podatkov ni, ker Facebook ne kotira na borzi), letos pa se je stran še naprej razvijala s silovitim tempom. Ima že več kot pol milijarde uporabnikov (več jih imata le Google in Microsoft), pridelala pa bo dve milijardi dolarjev prihodkov. Časi, ko smo se spraševali, ali so dokapitalizacije podjetja po astronomskih vrednotenjih spričo slabe kapitalizacije svoje...

24 komentarjev

Vzemite zasebnost v svoje roke - pripomoček za Facebook

Facebook - Že nekaj časa je na voljo odprtokodno orodje za preverjanje nastavitev zasebnosti na Facebooku. Namestimo ga enostavno tako, da povezavo na domači strani orodja - www.reclaimprivacy.org - shranimo med priljubljene povezave (bookmarks).

Po prijavi v svoj Facebook račun nato enostavno kliknete to priljubljeno povezavo in zažene se pregledovalnik 6-ih kategorij nastavitev zasebnosti. Potem označi stanje nastavitev in opozori na tiste, ki omogočajo zlorabo ali neželeno objavljanje vaših podatkov.

14 komentarjev

Microsoft gre po nakupih - Facebook

Microsoft - V sredo je svet obšla novica, da je Microsoft kupil 1,6% delež podjetja Facebook za 240 milijonov dolarjev, pri čemer vrednotijo celotno podjetje na zavidljivih 15 milijard. Tako se je končno prenehal boj med dvema gigantoma, Googlom in Microsoftom, za to izredno popularno in hitro rastočo družabno mrežo, v osnovi zasnovano za navezovanje stikov med študenti. Facebook ima v tem trenutku okrog 50 milijonov aktivnih uporabnikov širom po svetu, do konca leta pa se nadejajo, da se bo številka približala 60 milijonom. Microsoft bo zraven oglaševanja na Facebooku stran uporabil še v druge namene, katerih pa v tem trenutku še ne želijo razkriti.

11 komentarjev