»

Raspberry Pi 5 prispe konec oktobra

Slo-Tech - Več kot štiri leta po štirici in z nekaj zamude zaradi težav na tržišču čipov naj bi konec tega meseca naposled dočakali prve raspberryje pi verzije 5.

Miniračunalniček Raspberry Pi 4 smo dobili poleti 2019 in čeprav so vmes lansirali tudi kakšno manjšo osvežitev, kot je Pi 400, so dobra štiri leta vseeno največji razmik med različicami doslej. Zanj sta bili kot drugod v industriji pretežno krivi pandemija covida-19 in zasičena proizvodnja čipov, zaradi česar pristojni še lani niso natančno vedeli, ali bomo peto inkarnacijo sploh videli v 2023. V Pi Foundationu so se potrudili in Raspberry Pi 5 bi moral do prvih srečnežev priti konec oktobra. Da ne bi zaloge takoj pošle, bodo do konca tega leta rezervirane za končne, oziroma individualne uporabnike, medtem ko jih je pri nekaterih trgovcih mogoče tudi prednaročiti.

Zaradi časovne oddaljenosti je drobovje seveda bistveno bolj zmogljivo od tistega v predhodniku; v procesorju Broadcom BCM2712 se sedaj nahajajo štiri jedra Cortex-A76...

57 komentarjev

BBC bo razdelil milijon računalnikov Micro Bit britanskim sedmošolcem

BBC - BBC je predstavil končno obliko marca napovedanega računalnika Micro Bit, ki ga bodo brezplačno razdelili vsem sedmošolcem (starim 11 ali 12 let) v Veliki Britaniji v sklopu prenove učnih načrtov, da bodo ti vključevali več kreativnega dela z računalniki. Pri projektu sodeluje 28 partnerjev, med katerimi so tudi Microsoft, ARM, Samsung, Barclays in številne izobraževalne in nevladne inštitucije.

Kot pojasnjuje vodja britanske podružnice Microsofta Michel Van der Bel, je kreativnost pomembna, saj bo v prihodnosti štelo pravo računalništvo, ne le potrošniška uporaba vnaprej pripravljenih izdelkov. Microsoft je zato glavni BBC-jev partner v projektu Make It Digital, ki bo skušal računalniško opismeniti britansko mladež ter...

22 komentarjev

Je učenje pisanih črk še smiselno?

i-programmer - Naslednji generaciji finskih prvošolčkov (2015/16) očitno več ne bo potrebno vaditi malih in velikih pisanih črk. V prenovljenem učnem načrtu namreč ta del več ne bo obvezen, saj ga bosta zamenjala učenje pravilnega (desetprstnega, slepega) tipkanja po tipkovnici oz. učenje tipkanja na mobilnih telefonih.

Gre se za trend v izobraževanju, ki zadnje čase dobiva veliko podpore in izvira iz preprostega dejstva, da ljudje vedno manj ročno pišemo. Pa če že, velika večina več ne uporablja več pristne pisane pisave (37%, sodeč po eni od študij), ampak hibrid med njo in pisano (55%, 8% piše samo tiskane črke). Za današnjo mladino to seveda velja še toliko bolj. Namesto tega se toliko več tipka. Zato se zdi toliko bolj smiselno,...

133 komentarjev

Raspberry Pi je tu!

BBC - Po vseh mogočih zapletih in peripetijah je računalnik Raspberry Pi v velikosti kartice nared in pripravljen za prodajo. Prve napovedi so izid postavljale že v januar, a se je zaradi porodnih težav ta odmaknil v sredo aprila. Sedaj je tu.

Prva pošiljka delujočih primerkov Raspberry Pi je včeraj prispela v Veliko Britanijo, tako da sta se dobava sodelujočim šolam in komercialna prodaja že začeli. Prvi so Raspberry Pi lahko preizkusili otroci v Leedsu, ki so jim nove naprave razdelili v petek na posebni slovesnosti. Koordinator projekta Eben Upton je organiziral tudi programersko delavnico, kjer je otrokom poizkusil pokazati, kaj vse lahko z novo napravo storijo. Raspberry Pi želi namreč po smelih željah njegovih tvorcev obuditi upadlo...

34 komentarjev

Raspberry Pi podira rekorde, nove težave v proizvodnji

Pravilni in nedelujoči priključek

BBC - Prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki so ga razvili Britanci in je s ceno 35 dolarjev za verzijo B pravi hit, je doživela še nekaj nevšečnosti. Raspberry Pi je izšel 20. februarja, čeprav bi bil moral biti nared že januarja; tedaj je kitajski proizvajalec naročil napačen kvarčni kristal, zato je bila proizvodnja zamaknjena za dobre tri tedne. Sedaj pa so naleteli na naslednjo težavo, saj so na računalnik pricinili napačen priključek za ethernet.

Kot pišejo na blogu razvijalci, je razlika na prvi pogled neznatna, a žal uničujoča za delovanje mrežnega priključka. Kitajski proizvajalec je uporabil priključek, ki nima integriranih feritnih jeder, zato ni uporaben za želeni namen. Napaka je po zagotovilih proizvajalca zgolj manjša...

43 komentarjev

Raspberry Pi naprodaj 20. februarja, specifikacije znane

Zadnji dizajn

Slo-Tech - Končno smo dočakali uradni datum izida oziroma začetka prodaje kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki je eden izmed najteže pričakovanih izdelkov tega leta. Računalnik v velikosti kompleta igralnih kart, v katerem bije ARM-jev procesor s 700 MHz, ima 256 MB pomnilnika in Broadcomov SoC BCM2835 ter po nekaterih informacijah v grafiki premaga celo iPhone, za vsega 35 dolarjev bo naprodaj od 20. februarja, ko bo končana proizvodnja prve serije 10.000 primerkov.

Sprva so načrtovali, da bo Raspberry Pi nared že do začetka februarja, a je imel proizvajalec težave z zagotavljanjem kvarčnega kristala. To je pomemben del vsake elektronske naprave, saj proizvaja stabilen oscilirajoči signal, ki usklajuje frekvence...

170 komentarjev

Raspberry Pi za 20 evrov z zmogljivejšim GPU od iPhona 4S

Rasberry Pi beta board

vir: Wikipedia
Euro Gamer - Večkrat omenjeni in težko pričakovani računalnik za 25 dolarjev Raspberry Pi je tik pred začetkom prodaje. Po besedah sestavljavcev je ta hip v proizvodnji prvih 10.000 primerkov, ki bodo prodani po nominalni ceni 25 dolarjev. Trenutno obstoji le deset primerkov, ki na prostem trgu dosegajo vrtoglave cene več kot tisoč funtov. Še bolj pa pričakovanja podžiga sveža izjava sestavljavcev, da ima računalnik vgrajen grafični procesor (GPU), ki pomete z mnogo dražjima iPhonom 4S in tudi Tegro 2.

V intervjuju za GamesIndustry.biz so namreč (po lastnem priznanju zgolj rahlo pristransko) povedali, da je grafično jedro računalnika izjemno zmogljivo. Čip Broadcom BCM2835, na katerem je računalnik osnovan, domnevno dvakratno prekaša celo iPhone 4S, ki stane precej več....

99 komentarjev

Kartični računalnik Raspberry Pi prihodnji mesec

Yahoo News - Računalnik Raspberry Pi za 15 funtov, ki ga gradi skupina britanskih razvijalcev, bo prihodnji mesec končan in na voljo na trgovskih policah. Gre za računalnik v velikosti kreditne kartice, ki se priključni neposredno na televizor in tipkovnico.

Kot je ekipa razkrila na svoji spletni strani, je računalnik praktično že končan. Meril bo 85,60 x 53,98 x 17 milimetrov, čez ploščico pa bodo moleli le priključki in mesto za kartico SD. Tehta 45 gramov in ima priključke za avdio izhod, micro-USB napajanje (podpira tudi delovanje s štirih baterij AA), vhod USB 2.0, grafična izhoda HDMI in RCA ter podporo za kartice SD. Na voljo bosta dva modela. Cenejši A za 15 funtov bo imel 128 MB pomnilnika,...

90 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev

Qriocity v petih največjih državah Evrope

TechCrunch - Konec preteklega leta je Sony zagnal storitev Qriocity, ki je takrat uporabnikom v Veliki Britaniji in na Irskem ponujala dostop do glasbe prek spleta z računalnikov ali Sonyjeve strojne opreme (PS3, predvajalniki Blu-ray ...). Osnovni paket, ki ponuja poslušanje radijskih postaj brez omejitev in reklam, je stal štiri funte, razširjeni, ki omogoča poslušanje poljubnih skladb, pa deset funtov. Sony je obljubil, da se bodo letos širili tudi v druge države in res so se.

Po novem je Qriocity na voljo tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji. Cena ostaja enaka, saj bo lahka verzija stala štiri evre, dražja pa deset evrov - torej enako kot na Irskem. Poleg...

0 komentarjev

Velika Britanija ponuja poceni računalnike za dostop do interneta

BBC - V Veliki Britaniji se začenja projekt Race Online 2012, v okviru katerega želijo več kot devetim milijonom Britancem, ki še nimajo internetne povezave, ponuditi poceni računalnik in dostop do interneta. Od teh naj bi jih bilo okoli polovica socialno ogroženih, zato jim država ponuja poceni rešitev.

Računalniki bodo stali 98 funtov (120 evrov) in bodo imeli vse potrebno za dostop do interneta. Imeli bodo naložen odprtokodni operacijski sistem, raven zaslon, tipkovnico, miško, skratka vse nujno. Za dostop do interneta so izpogajali posebno ponudbo, tako da enomesečni širokopasovni dostop stane devet funtov, tromesečni pa 18 funtov. Paketi so naprodaj v več kot 60 centrih po vseh državi. Upajo, da jih bodo do konca leta prodali vsaj osem tisoč.

Na ta način želi Velika Britanija doseči, da bo imel...

22 komentarjev

Nokia predstavila N900

Nokia N900

vir: Daily Tech
Daily Tech - Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost...

49 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev

Naredite sobo tišjo

New Scientist - Vas moti vaš glasen računalnik (predvsem močni hladilniki, diski,..)? Bi ga radi naredili tišjega? Bi radi stišali kar vse zunanje moteče vire zvoka? Potem je Silence machine prava stvar za vas. Na univerzi Huddersfield v Veliki Britaniji so iznašlii napravo, ki jo vgradite v računalnik, in ta stvar naj bi potem te glasne zvoke od hladilnika izničevala z oddajo zvokov, ki bi uničile zvočno valovanje s pomočjo interference.Stvar sicer že uporabljajo na letalih, vendar tisto so bili le poskusi, sedaj pa je to prišlo tudi v komercialno prodajo. Ker pa so to prvi modeli bo stvar strašno draga. Normalni model bo stal okoli 10.000 funtov, manjši, ki pa ne bo toliko kvaliteten, pa okoli 1.000 funtov.

Več tukaj.

3 komentarji