»

Danci dosegli rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optike

Heise - Raziskovalci s Tehniške univerze na Danskem (DTU) so prikazali najvišjo hitro prenosa podatkov po optičnem vodniku (izjava za javnost v danščini). Dosegli so hitrost prenosa 43 terabitov na sekundo, kar je skoraj dvakrat hitreje od 26 Tb/s, kolikor je leta 2011 dosegel Tehnološki inštitut v Karlsruheju (KIT).

DTU in KIT sta v zadnjih letih postavila več rekordov v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vlaknih. DTU je leta 2009 kot prvi presegel magično mejo enega terabita in potem do leta 2011 nekajkrat izboljšal svoj rekord, dokler ga ni prehitel KIT. Sedaj so Danci spet prevzeli štafetno palico.

Za prenos podatkov so uporabili kabel japonskega podjetja NTT, ki ima sedem ločenih sredic z ustreznimi ovoji, a hkrati ne zaseda več prostora kot običajen optični kabel. Uporabili so...

19 komentarjev

BT in Alcatel demonstrirala 1,4 Tb/s po obstoječi optiki

Slo-Tech - V laboratoriju so prek optičnih vlaken že uspeli poslati podatke s hitrostjo več kot 26 Tb/s, z večlaserskimi sistemi pa celo hitreje kot 100 Tb/s. V realnosti so te številke seveda precej nižje, zato na primer podmorski kabli za doseganje hitrosti več terabitov na sekundo uporabljajo več vlaken s po več valovnimi dolžinami svetlobe. Kako hitro pa gredo širokopasovne povezave za uporabnike na kopnem? Britanci preizkušajo terabitne povezave.

Alcatel-Lucent in BT sta v Londonu na preizkusu dosegla prenos podatkov s hitrostjo 1,4 Tb/s po 410 kilometrov dolgi povezavi. Povezavo med BT Towerjem v Londonu in raziskovalno ustanovo Adastral Park v Ipswichu v Suffolku so sestavili iz sedmih 200-gigabitnih kanalov, po katerih so podatke prenesli v Ipswich in nazaj.

...

26 komentarjev

Nemci dosegli nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optiki

vir: BBC
BBC - Raziskovalci z Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju so postavili nov rekord v hitrosti pošiljanja podatkov po optičnih vlaknih z uporabo samo enega laserja. Medtem ko so večlaserski sistemi že dosegli hitrosti 100 terabitov na sekundo, so ti dragi in izredno potratni, zato so v Karlsruheju z enim samim laserjem uspeli zakodirati in poslati 26 terabitov na sekundo. O dosežku poročajo v znanstvenem članku v reviji Nature Photonics.

To je nadgradnja lanskega dela, ko so uspeli prenesti 10 terabitov podatkov na sekundo prek optičnega vodnika dolžine 50 kilometrov. S kombinacijami pulzov ustvarijo 325 različnih barv, ki vsaka nosi svoj del informacij. Sprejemnik nato uporabi hitro Fourierjevo transformacijo, da jih razplete in prebere. Dosežek ekipe je...

4 komentarji

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optiki

Optični kabli pod morjem tvorijo hrbtenico svetovne povezljivosti.

PhysOrg.com - Dve skupini raziskovalcev sta ločeno vsaka posebej razvili tehnologiji, ki omogočata prenos 100 terabitov podatkov na sekundo prek optičnih povezav. Ekipa iz NEC-a je v en optični vodnik združila podatke, ki jih je kodiralo 370 laserjev različnih valovnih dolžin v IR-delu EM-spektra. Poslali so jih preko 165 kilometrov dolgega vodnika in dosegli hitrost prenosa 101,7 Tb/s....

25 komentarjev

Nov IBMov čip združuje električne in optične komponente na enem kosu silicija

Procesor z optično IO plastjo iz nanofotonske mreže

vir: IBM
IBM - Kot je znano, pri IBMu že vrsto let razvijajo povezovanje električnih in optičnih komponent za komunikacijo med procesorji. Tokrat so naznanili, da jim je uspelo obe komponenti stlačiti na en sam kos silicija. Nova tehnologija, imenovana "CMOS Integrated Silicon Nanophotonics", bi naj povečala hitrosti prenosa za 10x v primerjavi z obstoječimi tehnologijami, ob manjši porabi. S tem želi IBM doseči hitrosti prenosa, ki bi nosile predpono Exa, kar je 1018 bitov na sekundo. Prednosti so tudi v velikosti, saj en oddajniški kanal s celotnim električnim in optičnim vezjem zavzema le 0.5 mm2. To pomeni, da je mogoče izdelati en čip v velikosti 4x4 mm2, ki lahko oddaja in sprejema več kot 1 Terabit na sekundo. Tudi tukaj se prednosti ne končajo. Takšne čipe je moč...

22 komentarjev

Intel pokazal prvi prenosnik z Light Peakom

PC Pro - Intel je pokazal delovanje prvega prenosnika, ki ima vgrajeno tehnologijo Light Peak. Gre za nov način povezovanja prek optičnih vlaken, s katerim kani Intel nadomestiti SCSI, SATA, USB, Firewire, HDMI in druge podobne tehnologije. V Bruslju so demonstrirali dvosmerni prenos podatkov s hitrostjo 10 Gb/s.

Light Peak so stlačili v običajen USB kabel, tako da so optični vodniki tekli vzporedno z električnimi. Nato so na prenosnik priključili televizijo, kamor je pošiljal dvoje HD-video formatov brez zakasnitve. Intel trdi, da je 10 Gb/s šele začetna hitrost, domet tehnologije pa naj bi omogočal praktično neomejene hitrosti. Sčasoma naj bi se Light Peak prebil v vse domače in poslovne...

37 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Bakrene parice

Ars Technica - Čeprav so bakrene parice za prenos podatkov v zatonu, saj jih nadomešča optično omrežje, tehnologija DSL še ni mrtva. To so prikazali v Bell Laboratories, kjer so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih kablih. Na razdalji 400 metrov so podatke prenašali s hitrostjo 300 megabitov na sekundo, medtem ko so na razdalji en kilometer dosegli še vedno zavidljivih 100 megabitov na sekundo. Z naraščanjem razdalje nato hitrost hitro pojenja.

Za dosego teh rekordov so potrebovali dvoje bakrenih paric (angl. channel bonding), posebno tehnologijo za preprečitev presluha (vectoring) in analogen fantomski način (angl. phantom mode, ki vključuje...

9 komentarjev

Terabitna povezava mogoča?

ABC News - Neverjetni podvig je uspel podjetju Kansai Electric, drugemu največjemu ponudniku električne energije na Japonskem.

Osupljivo hitrost iz naslova novice so dosegli z uporabo optičnega kabla, napetega med dvema daljnovodnima stolpoma. Kako hitro je prenašanje podatkov z enim terabitom na sekundo, si lahko predstavljate z dejstvom, da na takšni povezavi film na DVDju prenesete v slabi desetinki sekunde, za primerjavo pa lahko še omenim, da je povezava 1 Tb/s približno stokrat hitrejša kot današnje medmestne povezave.

Po besedah Kansai Electric naj bi takšne hitrosti lahko v praksi pričakovali po letu 2010, več na ABC News.

29 komentarjev