»

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Facebook bo malo počakal z javno ponudbo delnic

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

Financial Times - Medtem ko je LinkedIn že izvedel javno ponudbo delnic (IPO), se veliko drugih internetnih podjetij v drugem bumu po dot-comu na to pripravlja. Groupon se je zaradi slabega stanja kapitalskih trgov odločil, da bo še malo počakal, medtem ko naj bi Facebook odlagal zaradi drugih razlogov. Njegov IPO smo pričakovali v prvem četrtletju prihodnjega leta, a ga bo Zuckerberg izpeljal najprej šele proti koncu leta.

Razlogi pa niso kapitalske narave, pravijo viri blizu podjetja, ampak interne narave. Zuckerberg želi obdržati zaposlene osredotočene na razvoj novega projekta, kar bi bilo ob bogatem izplačilu po prodaji delnic po kotaciji teže. Mnogo zaposlenih naj bi namreč takoj po začetku...

13 komentarjev

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Bloomberg - Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice...

28 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

Nov sklad J.P. Morgan vlaga v Twitter, kasneje tudi Zyngo in Skype

Financial Times - Investicijska banka J.P. Morgan Chase je objavila, da so oblikovali 1,2 milijarde dolarjev vreden sklad, ki bo za vlagatelje investiral v podjetja, ki se ukvarjajo s socialnimi omrežji. Prva investicija bo nakup 10-odstotnega deleža Twitterja, za katerega bodo odšteli 450 milijonov dolarjev. To postavlja vrednotenje podjetja na 4,5 milijarde dolarjev, kar je dvakrat manj od špekulacij na začetku leta. Ni še znano, ali bo J.P Morgan Chase vplačal nove delnice ali pa bo odkupil deleže starih družbenikov.

Nov sklad se imenuje Digital Growth Fund in je namenjen bogatim vlagateljem, ki si želijo kupiti del bogatega sektorja hitro rastočih internetnih podjetij druge generacije. Trenutno so zbrali 1,22 milijarde dolarjev, končna pričakovana...

7 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev

Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Bloomberg - Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna...

10 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev