»

Zaradi uporabe brezplačnih aplikacij vojaki razkrili jedrske skrivnosti

Slo-Tech - Vojaki, ki so si morali zapomniti protokole za rokovanje z jedrskim orožjem, so uporabljali aplikacije za izdelavo virtualnih učnih kartic (flashcard apps), ki so javno razkrile tajne informacije o jedrskem orožju. Preiskovalni portal Bellingcat je ugotovil, da so bile številne učne kartice, ki so si jih izdelali vojaki, javno dostopne. Na njih so bile dostopne informacije o protokolih za jedrsko orožje in nekatere lokacije v Evropi. Šest lokacij neuradno že poznamo, uradno pa jih niti ZDA niti nobena izmed gostiteljskih držav ne potrdi.

Na učnih karticah so tudi informacije, kateri bunkerji vsebujejo pripravljeno orožje (hot) in koliko jih je. Razkrili so tudi podatke o lokaciji nadzornih kamer, patruljiranju, identifikacijske podatke za vstop v baze, protokole za komuniciranje ogroženosti vojakov itd. Odkrili so kartice, ki so jih pripravili vojaki iz vseh šestih lokacij jedrskega orožja v Evropi (Kleine Grogel v Belgiji, Aviano in Ghedi v Italiji, Büchel v Nemčiji, Volkel na...

6 komentarjev

Smrt Osame bin Ladna trenutek slave za Twitter in priložnost za spletne prevarante

Slo-Tech - Ob nedavnem uboju voditelja Al Kajde Osame bin Ladna se je vnovič pokazalo, zakaj je internet prvi resnično globalni medij, ki omogoča popolno svobodo govora in ga je zelo težko cenzurirati. Čeprav so ZDA šele več ur po uspešnem zaključku akcije potrdile rezultat, je bil na internetu ta javljen že prej.

Osama bin Laden je bil ubit 1. maja med 22. in 23. uro (vse ure so navedene po našem času), a je ameriški predsednik vest svetu uradno sporočil šele 2. maja ob 5. uri zjutraj. To časovno okno je dalo priložnost novemu mediju Twitterju, da je zablestel v svojem čaru pri tistem, za kar je bil pravzaprav postavljen - za hitro sporočanje kratkih in pomembnih vesti.

Vse skupaj pa se je začelo že več ur prej, čeprav takrat še nihče tega ni vedel. Sohaib Athar iz Abbottabada, kjer...

3 komentarji

Wikileaks objavil guantanamske dosjeje

Guardian - Spletna stran Wikileaks, ki je lani dvignila obilo prahu z objavo ameriških depeš, še pred tem pa so objavili afganistanske in iraške dosjeje, je ponovno objavila zelo neprijeten material za ZDA. Pridobili so namreč kartoteke 779 zapornikov v ameriškem zaporu Guantánamo, iz katerih je razvidno, da so zapirali nedolžne. Dokumente so poleg Wikileaks objavili še The Guardian, Der Spiegel, The New York Times in Le Monde.

Objavljene so kartoteke skoraj vseh zapornikov, ki so bili v zadnjih desetih letih delovanja kdajkoli v Guantánamu. Od tega jih 172 danes še vedno tam, čeprav je ameriški predsednik Barack Obama pred dvema letoma podpisal ukaz o zaprtju zapora najkasneje v letu dni. Kartoteke izkazujejo, da je bilo mnogo...

54 komentarjev

WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke

vir: Forbes
Forbes - Najnovejšo afero, ki se odvija v več državah hkrati, je seveda zakuhal Assangeov WikiLeaks z objavo tajnih ameriških depeš, o čemer smo poročali na naših straneh, v zadnjih dneh pa je to prva in glavna novica v vseh medijih. To seveda ni prvo razkritje WikiLeaksa (odmevni objavi sta bili afganistanski in iraški dosjeji) in po Assangeovih besedah še zdaleč ne zadnje. Forbes namreč objavlja intervju z Julianom Assangeom, ustanoviteljem in predstavnikom WikiLeaks, v katerem je napovedal razkritje bančnih skrivnosti.

Intervju je Forbes izvedel v Londonu na začetku novembra, torej ko je WikiLeaks že sklenil objaviti depeše, a preden je to storil. Assange je povedal, da še vedno sedi na kopici tajnih dokumentov,...

85 komentarjev

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov

Slo-Tech - Danes ponoči je Wikileaks kljub prizadevanjem Pentagona za preprečitev izdal 400.000 tajnih dokumentov o vojni v Iraku. V njih je moč prebrati, da so ameriški vojaki še več let po škandalu z mučenjem zapornikov iz leta 2004 nadaljevali zlorabe in mučenje ujetnikov, poroča The New York Times.

Ignorirali so tudi zlorabe, posilstva in umore, ki jih je izvajala iraška policija. Ta je na več zapornikih uporabljala metode pretepanja, povzročanja opeklin, bičanja, rezanja prstov, polivanja s kislino itn. Američani tega v večini primerov niso preiskovali, čeprav so bili na to opozorjeni, ampak so preiskavo prepustili iraškim oblastem. Leta 2005 so tudi uradno zapisali,...

184 komentarjev

EA odstranila Talibane iz Medal of Honor

TG Daily - Založnik iger EA, ki pripravlja novo inačico Medal of Honor, se je uklonil pritisku javnosti in ukinil možnost igranja kot taliban v prihajajoči igri. Nov Medal of Honor namreč za razliko od predhodnih ne črpa več snovi iz druge svetovne vojne, marveč se dogaja v modernem svetu. V Afganistanu se ameriški vojaki borijo proti Al Kajdi in Talibanom. Prvotni načrt je predvideval, da bi lahko igralci v spopadu med seboj (multiplayer) lahko izbrali, ali se bodo borili kot Američani ali kot Talibani. V enoigralskem načinu te možnosti ni bilo.

Toda ko so mediji pograbili zgodbo, da bo mogoče v igri kot Taliban pobijati ameriške marince, se je nad EA zgrnilo ogorčenje ljudskih množic. Pentagon je celo zahteval in dosegel prepoved prodaje igre v svojih vojaških bazah....

123 komentarjev

Britanci spet izgubili zaupne dokumente

Al Qaida Constraints and Vulnerabilities, foto: BBC

vir: BBC
BBC - Britanski vladni uslužbenci očitno radi izgubljajo občutljive podatke. Po tem, ko so pred časom uspeli izgubiti 25 milijonov osebnih podatkov, jim je tokrat uspel še bolj zanimiv podvig.

Po poročanju BBC je namreč eden izmed vladnih uslužbencev na vlaku pozabil strogo zaupne dokumente o teroristični mreži Al Kajda, kjer jih je našel mimoidoči in jih kot zaveden državljan odnesel - naravnost na BBC.

Prvi del dokumentov vsebuje oceno iraških varnostnih sil, ki jo je pripravilo britansko ministrstvo za obrambo, še bolj sporen pa je drugi del dokumentov z naslovom Ranljivosti Al Kajde, ki sta ga pripravila britansko zunanje in notranje ministrstvo.

Sedem strani dokumentov po poročanju BBC...

16 komentarjev