»

Novoletna anonimizacija računov

Slo-Tech - Skladno z napovedjo smo danes anonimizirali račune, katerih uporabniki se niso prijavili od 1.1.2010. Izbrisali smo vse podatke računa razen uporabniškega imena, prijavnih podatkov ter email naslova. V prihodnjih dneh (do konca tedna), bomo na podoben način anonimizirali tudi račune, ki niso v uporabi od 1.1.2011, pri danes anonimiziranih računih pa bomo anonimizirali še podatek o naslovu elektronske pošte.

V primeru, da tovrstnega postopka z vašim računom ne želite, se enostavno prijavite.

5 komentarjev

Skupinska tožba zoper Google zaradi sledenja lokacije v Androidu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali, da vsi pametni telefoni (Android, Apple, Microsoft) shranjujejo podatke o lokaciji telefona in še nekatere druge s tem povezane. Prav zaradi se Googlu obeta skupinska tožba, ki sta jo v Detroitu vložila nezadovoljna uporabnika.

Čeprav Android ne shranjuje podatkov neomejeno dolgo, kot to očitno počne Apple, je po drugi strani še bolj problematično, da Android lokacijo določi in zapiše vsakih nekaj sekund in večkrat v uri posreduje Googlu. Vsak telefon dobi enolično številko, ki sicer ne bi smela omogočati identifikacije, a je mogoče s tehniko deanonimizacije in iskanja vzorcev postaviti dobre korelacije. Zaradi tega sta Julie Brown in Kayla Molaski vložili tožbo zoper Google, v kateri zahtevata bodisi prekinitev...

28 komentarjev

Tudi Microsoft Windows Phone zbira podatke

vir: CNet
CNet - Kakor smo ugotovili, da si Applov iOS in Googlov Android shranjujeta lokacijo telefona in nekatere druge podatke, počne nekaj podobnega tudi Microsoft Windows Phone. Telefoni z nameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom v Redmond pošiljajo podatke o serijski številki aparata (unique ID), podrobnosti o vseh vidnih brezžičnih omrežjih (Wi-Fi) in točne zemljepisne koordinate, pridobljene z GPS. Kako pogosto se ti podatki posredujejo v Microsoft, tamkajšnji tiskovni predstavnik ni mogel povedati.

Za razliko od Appla in Googla pa Microsoft podatkov ne shranjuje tudi lokalno na telefonu, kar so bili glavni očitki Applu in...

11 komentarjev

Tudi Android beleži zgodovino lokacij telefona

Guardian - Medtem ko so se ameriški senatorji zgražali nad radovednostjo Applovega operacijskega sistema iOS, ki na iphonu v datoteko consolidated.db vestno beleži vse lokacije telefona in omrežja, s katerimi je prišel v stik, je Magnus Eriksson pokazal, da Android počne zelo podobno.

Naprave z Androidom shranjujejo zadnje lokacije telefona, oznake zadnjih baznih postaj, s katerimi se je telefon povezal, in imena zadnjih brezžičnih omrežij (Wi-Fi), ki jih je telefon srečal. Pri tem njegov spomin ne seže toliko nazaj, kot je to slučaj za Apple, saj si shranjuje samo zadnjih 50 lokacij in 200 srečanih omrežij. Razlika je tudi v dostopnosti teh podatkov, saj jih iOS shranjujejo v navadno datoteko, do katere ni težko dostopiti, medtem ko se je do teh podatkov...

9 komentarjev

Applov iOS 4 si shranjuje zgodovino lokacij telefona

Slo-Tech - Pete Warden in Alasdair Allan sta pri raziskovanju podatkov na iPhonu, ki sta jih potrebovala za vizualizacijo nesreče v Fukušimi, odkrila, da Applov operacijski sistem iOS 4 ves čas pridno shranjuje lokacijo naprave v datoteko consolidated.db. Sprva je kazalo, da je morebiti v njej le nekaj vnosov za zadnje dni, a se je izkazalo, da vsebuje vse podatke o zemljepisni dolžini in širini za ves čas namestitve iOS 4. Koordinate niso povsem točne, a so najboljši možni približek, ki ga naprava dobi s triangulacijo.

Podatki se shranjujejo v napravi, kamor zaradi peskovnika načeloma ni enostavno dostopiti, a se pri izdelavi varnostne kopije prenesejo tudi vanjo. Tam so že bolj ranljivi, saj niso nujno šifrirani (odvisno od nastavitev). Problem...

50 komentarjev

Trend Micro: Android ranljivejši kakor iOS

Bloomberg - Vodja podjetja Trend Micro, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, Steve Chang je v intervjuju za ugledni časnik Bloomberg dejal, da je Android ranljivejši od iOS-a. "Android je odprtokoden, kar pomeni, da lahko napadalec razume arhitekturo in izvorno kodo," je povedal Chang. Dodaja, da Google nudi odprto kodo Androida vsem piscem aplikacij, medtem ko je Apple mnogo striktnejši in poleg tega vsako aplikacijo pred...

17 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

EA kupil Chillingo

Zasvoljiva svetovna uspešnica

vir: PC World
PC World - Pri Electronic Arts so sporočili, da se pripravljajo na prevzem založnika Chillingo, ki je v tem svetu skorajda neznan. A ne nepomemben. Njihova referenca je namreč ena izmed najbolj popularnih in najbolj zaslužkarskih iger za platformo iOS, Angry Birds (zdaj na voljo v polni verziji za Android, zastonj!), katere prodajne številke so do avgusta znašale kar 6,5 milijona kopij, poleg milijona namestitev na Androidu v prvem dnevu.

Pri finskem Roviu, razvijalskem studiu za igro Angry Birds, so sicer sporočili, da so Chillingo kot založnika uporabili le za Angry Birds na iOS, katere izid se je zgodil v decembru 2009. Vse kasnejše izdelke (npr. Angry Birds za Android, Symbian, itd.) so izdali sami, saj pravijo, da v današnjem...

13 komentarjev