»

Nvidia z manjšimi prihodki od napovedanih

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii so v redki napovedi pregleda poslovnih rezultatov povedali, da so imeli v preteklem četrtletju sicer rast prometa, a zaznavno nižjo od napovedane. Kar je sicer razmeroma obroben podatek, pa kaže na več trenutnih dogajanj v tehnološki sferi.

Ko neko podjetje pohiti in še pred polnopravnim pregledom rezultatov v preteklem četrtletju izda njegov preliminaren povzetek, analitiki takoj zastrižejo z ušesi. V takih primerih družbe običajno želijo investitorje in partnerje opozoriti, da se nekaj ne bo povsem skladalo s pričakovanji ali napovedmi. V primeru Nvidiinega poročila, ki sicer prispe 24. tega meseca, se podrobnost skriva v prometu: v drugem četrtletju letošnjega leta so zabeležili prihodke v višini 6,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je še vedno za 3 odstotke več glede na leto poprej, toda manj od projicirane 8,1 milijarde dolarjev. Poglavitni krivec je igričarski sektor, ki je z dobrima dvema milijardama dolarjev zabeležil kar tretjinski padec glede na lansko leto -...

15 komentarjev

Internetni promet po svetu raste, tudi pri nas

Slo-Tech - Poročali smo že, da je na slovenskem vozlišču SIX promet od začetka vsesplošnega omejevanja druženja močno zrasel, prav tako tudi da so ponudniki pretočnih vsebin začeli omejevati kakovost posnetkov, da ne tratijo pasovne širine. Eden večjih ponudnikov dostopa do interneta Comcast je sporočil, da so trendi tudi v ZDA podobni.

Odkar se uvaja delo od doma in prepoveduje druženje, je internetni promet v ZDA zrasel za 32 odstotkov (kar je zelo podobno slovenskim številkam). V posameznih mestih, denimo v Seattlu, San Franciscu in Chicagu, se je promet ob konicah povečal tudi za 60 odstotkov. Spremenil se je tudi vzorec uporabe, saj so bile konice za promet proti uporabnikom doslej okrog 21. ure, sedaj pa so se prestavile na 19. do 20. uro, ker odpade vožnja in so ljudje prej prosti. Konice prometa v nasprotno smer pa so okrog 15. in 16. ure, ko očitno Američani močno delajo. Količina videokonferenc je zrasla za več kot 200 odstotkov, promet prek VPN pa za 40 odstotkov. Raste tudi...

14 komentarjev

Microsoft povečal dobiček in prihodke

Microsoft - Microsoft je presenetil s poslovnimi rezultati za preteklo četrtletje, v katerem je povišal prihodke in dobiček nad pričakovanja analitikov. V treh mesecih so prihodki zrasli za 16 odstotkov na 18,5 milijard dolarjev, dobiček pa se je povzpel do 5,2 milijarde dolarjev, kar predstavlja 17-odstotno rast. Delnica podjetja je takoj po objavi rezultatov poskočila za pet odstotkov.

Toda Microsoftovo poslovanje sestavljata dve precej različni strani. Prodaja programske opreme in storitev podjetjem gre kot po maslu in je zrasla za 10 odstotkov. Tu najdemo oblačne storitve, Exchange, SQL Server, Lync in podobno. Nekoliko slabše gre za oddelku za končne uporabnike, ki prodaja Windows, strojno opremo kakor Surface, oglaševanje in...

125 komentarjev

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

GameSpot - September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja...

21 komentarjev

Nvidia z visoko rastjo dobička in prihodkov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2013, ki se je končal 28. oktobra, beležila visoko rast dobička in prihodkov, so sporočili iz Sante Clare (izjava za javnost). Prihodki iz prodaje so se povzpeli na rekordnih 1,2 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal na 210 milijonov dolarjev oziroma 17 odstotkov več kot lani. Tudi bruto marža je dosegla rekordnih 53 odstotkov. Napovedali so še izplačilo četrtletnih dividend (0,075 dolarja četrtletno, dividendna donosnost delnic 2,5 odstotka letno, presečni datum 23. november) in podaljšanje programa odkupa lastnih delnic do decembra 2014. Za odkup bodo namenili dodatnih 1,24 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor...

26 komentarjev

IBM praznuje 100 let

Slo-Tech - Običajno omenjamo številke 10, 20 ali tam nekje do 50, ko pišemo o okroglih obletnicah igralcev na trgu računalnikov. Toda IBM ni običajno podjetje, zato ni presenetljivo, da praznuje 100. obletnico obstoja. Štiri podjetja - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation in Bundy Manufacturing Company - so se 16. junija 1911 združila v novo podjetje z imenom CTR (Computing Tabulating Recording Company), ki je odtlej pa do danes nepretrgano poslovalo. Vmes so se še leta 1924 preimenovali v International Business Machines in pod tem imenom ali pa akronimom IBM jih poznamo še danes.

Predhodniki IBM-a so poslovali že od 80. letih 19. stoletja, saj so se šele pozneje povezali v CTR (IBM). Ta je...

20 komentarjev

PayPal Ebayev vlečni konj

CNet - Ebay je objavil poslovne rezultate za tretji kvartal tega fiskalnega leta (ustreza pa prvemu četrtletju leta 2011), v katerem so poslovali uspešneje kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 16 odstotkov na 2,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je zrasel za petino na 476 milijonov dolarjev. Levji delež k temu je prispeval PayPal, ki je Ebayeva najuspešnejša storitev. Število njegovih uporabnikov se je povečalo za 16 odstotkov , njihov promet pa za osem odstotkov. V tem četrtletju je bilo namreč prek PayPala izvršenih za 14,5 milijarde dolarjev transakcij, prihodki iz tega naslova pa so zrasli za 23 odstotkov. Za celotno leto 2011 načrtujejo med 2,0 in 2,1 milijarde dolarjev dobička ob prometu 10,6 do 10,9 milijarde dolarjev.

29 komentarjev

IBM zaključil četrtletje z rastjo dobička in prometa

The Wall Street Journal - IBM je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo svoje poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Največje si ogledamo tudi tod in IBM z desetodstotno rastjo dobička vsekakor sodi mednje. V tem času so zabeležili dobiček v vrednosti 2,86 milijarde dolarjev, kar je za 10 odstotkov več kot lani. Prav tako so se povečali tudi prihodki, ki so se povzpeli za 7,7 odstotka na 24,6 milijarde dolarjev. Zrasli so prav v vseh sektorjih.

Glavni motor rasti so bili razvijajoči trgi, predvsem Rusija in Kitajska, kjer se povpraševanje zelo krepi. Na razvitih trgih so imeli največ prometa v ZDA, medtem ko sta Evropa in Japonska izkazovali nižje povpraševanje. Med sektorji je, čeprav so bili vsi pozitivni, najbolj izstopala strojna oprema, ki je...

0 komentarjev

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Oraclovi poslovni rezultati dobri

ComputerWorld - Oracle je objavil poslovne rezultate (PDF) drugega četrtletja fiskalnega leta 2010, ki se je končalo konec novembra. V tem času so zabeležili dobiček v višini 0,29 dolarja na delnico (torej 1,4 milijarde dolarjev), vsi prihodki pa so dosegli 5,9 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Še posebej dejavni so bili pri odpuščanju, saj so odslovili kar 1273 zaposlenih od 84.000. Večina jih je bila iz Azije, manjši delež pa so odpustili tudi v evropskih, bližnjevzhodnih, afriških in ameriških pisarnah. Koliko točno je bilo odpuščenih in kdo se je preprosto upokojil, Oracle ne želi povedati, saj so kot po navadi skrivnostni s svojo politiko zaposlovanja. Oracle sicer še vedno čaka na zeleno luč evropske komisije, da bi dokončal prevzem Suna - to naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

1 komentar