»

Zgodnji podatki o NV30

3D Chipset - Kaj ni zanimivo, da vsi GeForci 4 še niso prišli na tržišče, pa so se že pojavili prvi podatki, kako naj bi izgledal naslednji čip Nvidie, kodno imenovan NV30? No ja, kakorkoli že, če vas zanima, kako bo izgledala prihodnost 3D grafike, potem najbrž ne bo odveč, če vam sporočim da bo NV30 zmogel izrisati na sekundo kar 200 milijonov poligonov in da bo pomnilnik na karticah s temi čipi deloval na vrtoglavih 900 MHz. Zaenkrat še ni točnega podatka, kakšen naj bi bil ta pomnilnik (DDR zagotovo), vendar pa so se pojavila določena ugibanja, da naj bi Nvidia uporabila celo DDR-II. Na žalost pa so to edini podatki o novem čipu. Najbrž vas bo večina pomislila, da gre za govorice, vendar pa po trditvah avtorja te novice temu ni tako, saj naj bi podatke sporočil Nvidiin predstavnik na neki konferenci.

6 komentarjev

Vse v enem

VIA Hardware - Očitno se je Shuttle, sicer dokaj znani proizvajalec matičnih plošč, ki je bil eden izmed prvih podpornikov P4X266, specializiral za FlexATX sisteme, saj je po dokaj čislanem predhodniku Shuttle SV24 ponudil naslednika, ki se imenuje SS50. Za razliko od prejšnjega modela ta podpira procesorje Pentium4, ki delujejo v navezi z zelo dobrim naborom SIS650. Sistem je celovita all-in-one rešitev, vse njegove odlike in slabosti pa so poizkušali poiskati na VIA Hardware. Spisali so test, ki so ga izdatno podprli s slikami in je vsekakor vreden branja, če se navdušujete za nakup močno pomanjšanega PC-ja.
No, čeprav je nov model od starega SV24 močno napredoval, sem vseeno malce skeptičen glede...

0 komentarjev

dotMONO, Ximian, Microsoft

Linux Today - Razvedela se je zanimiva vest, da namrava tudi Microsoft pomagati pri izdelavi tehnologije dotMONO, ki naj bi bila free software različica .NET-a za Linux in druge Unix sisteme. Microsoftova pomoč bo le svetovalne narave, a vseeno je to korak naprej. Zakaj namerava MS to početi pa ni nikomur čisto jasno. Mogoče bi radi povečali (zazihrali) trg za svoj Office (malo verjetno), se na ta način ubranili proti monopolnim tožbam (malo verjetno), ali pa se jim je prikazala marija in so se odločili, da bodo 'dobri fantje' (tudi maloverjetno).
No ja, kakorkoli že, napredek pa vendarle je.

0 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar

Infinipro AquaCool vodno hlajenje

Dan's DATA - Vodno hlajenje je tisti način hlajenja, ki se trenutno vedno bolj uveljavlja med raznimi zanesenjaki oz. navijalci (overclockerji). Vendar pa overclocker ni pravi overclocker, če si vodnega hlajenja ne naredi sam. "Ampak jaz nimam volje/znanja, da bi si lahko sam naredil sistem za vodno hlajenje", boste porekli nekateri. Nič panike, tudi za take se najde rešitev, samo potem boste malo manj pravi overclockerji . No ja, kakorkoli že, včasih je oral ledino Senfujev sistem, ki je za svojo ceno nudil kar veliko, potem pa so ga začeli posnemati številni posnemovalci. Ravno enega izmed posnemovalcev so stestirali na Dan's Data. Kaj so ugotovili? AquaCool je dobra konkurenca ostalim komercialnim hlajenjem, vendar pa ima tudi svoje muhe (ne ravno bleščeča črpalka). Kako je Dan prišel do tega zaključka, si lahko ogledate v njegovemu podrobnemu opisu.

0 komentarjev

XBox joypad

Planet GeForce - Škoda, da sem slikico zadeve našel potem, ko sem objavil druge M$jeve novičke. No ja... Kakorkoli, na Planet GeForce so uspeli dobiti tudi precej jasno sliko XBoxovega joypada. Zadevica izgleda precej impresivno, poglejte samo vse krmilne ročke in barvaste (opa!) gumbke. Me prav zanima, če je tista zelena krogla na sredini celo uporabna ali je tam zaradi izvabljanja zavistnih vzdihov kolegov . Luštkana zadevica...

10 komentarjev

Slovenski Microsoft shackan

Jaz - Heh, danes pa so na vrsti same zanimive novice [:))]. Po zelo šokantni novici, da Nvidia kupuje 3DFX, se je razvedelo tudi, da je WEB stran Microsoftove slovenske podružnice bila shackana. Zgodbo so objavili celo na The Registerju z naslovom "Microsoft hacked in the Balkans". Če vas zanima, kako je izgledala pohekana Microsoftova stran, si jo lahko ogledate tukaj. Mimogrede, v našem Forumu že potekajo razprave o dotičnem podvigu, tako da lahko svoja mnenja izrazite tukaj. Thnx, JLP!

9 komentarjev