»

Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Reuters - Rusija nadaljuje ukrepe za povečevanje nadzora nad internetom z obvezno identifikacijo vseh uporabnikov javnih brezžičnih omrežij. Po poročanju ruske tiskovne agencije je ruski premier Dimitrij Medvedjev podpisal ukaz o prepovedi nudenja anonimnega dostopa do interneta na javnih mestih, na primer v restavracijah, parkih, knjižnicah, postajah javnega prometa ipd. Uporabnik bo moral pred pričetkom uporabe potrditi svojo istovetnost z osebnim dokumentom, ponudniki pa bodo morali vzdrževati sezname uporabnikov. Možna bo tudi identifikacija s telefonsko številko, na katero bodo prejeli sms, poroča Ruska gazeta. Ukaz je Medvedjev podpisal precej nepričakovano in čeprav že velja, ponudniki infrastrukture in storitev še nimajo natančnih navodil, kako naj mu ugodijo in...

49 komentarjev

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev

Medvedjev želi cenzuro internetnih strani, ki propagirajo droge

vir: Heise
Heise - Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je na srečanju v mestu Irkutsk, kjer se je sestal tudi z otroki in govoril o ukrepih za zajezitev epidemije odvisnosti od drog med ruskimi mladimi, napovedal tudi cenzuro neprimernih spletnih strani kot enega izmed ukrepov. Obstoji več kot deset tisoč strani, ki odkrito propagirajo uporabo nedovoljenih drog, in prav te želi Medvedjev zapreti.

Kritiki oblasti se bojijo, da bo to le še na pripravna možnost za cenzuro protivladnih strani. Z ušesi so zastrigli že pred dvema tednoma, ko je ruska Tajna služba FSB izrazila zaskrbljenost nad dovoljenostjo šifriranja na internetu, a jih je Medvedjev potolažil z zagotovilom, da ne razmišljajo o prepovedi šifriranja. Zdajšnja napoved cenzure...

16 komentarjev

Rusko Tajno službo skrbi možnost šifriranja na internetu, ruski vrh miri strasti

Reuters - Ruska Tajna služba FSB, nekdanja KGB, je izrazila zaskrbljenost nad razširjenostjo šifriranja in storitev, ki ga ponujajo. Gmail, Hotmail in Skype so primeri, ki so jih v petek izpostavili in po njihovem mnenju njihova naraščajoča uporaba ogroža nacionalno varnost Rusije. Te napovedi so takoj dvignile ogromno prahu na ruskem medmrežju, saj so se pojavile bojazni, da bo Rusija uvedla cenzuro v kitajskem slogu. Pristojni zagotavljajo, da se to ne kani primeriti.

Aleksander Andreječkin, vodja komunikacijskega oddelka v FSB, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA izrazil zaskrbljenost nad razširjenostjo tehnologije za šifriranje. K sreči je ruski minister za telekomunikacije Igor Ščogoljev kmalu zagotovil, da trenutno ni nobenih načrtov o blokadi ali...

19 komentarjev

Rusija ukinja premikanje urinih kazalcev

Modra: država premika ure, oranžna: država je nekoč premikala ure, rdeča: država ni nikoli premikala ur.

Slo-Tech - Medtem ko ima v Evropi premikanje urinih kazalcev ob vsakoletnih prehodih s sončnega na poletni čas spomladi in nazaj jeseni dolgoletno tradicijo in je poenoteno od leta 1996, bodo v Rusiji to prakso opustili. Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je namreč objavil spremembo zakona, ki odpravlja od leta 1981 obvezno premikanje urinih kazalcev v Rusiji. Ure bodo zadnjikrat premaknili letos ob 2.00 uri zjutraj po lokalnem času 27. marca, nakar se časovni pas ne bo več spreminjal. Medvedjev pravi, da je spreminjanje ure nepotrebno početje, ki prinaša stres in povzroča težave pri prilagajanju, zato ga bodo opustili.

To pomeni, da bo Rusija od letošnjega marca celotno leto de facto upoštevala poletni čas in ne sončnega. Tako bo Sonce v Moskvi v zenitu okoli 13.30 ure tudi pozimi, saj bodo uporabljali časovni pas...

51 komentarjev

Google okrcal avstralsko cenzuro

Ars Technica - Zadnje dni se zdi, kakor da bi si Google za svojo misijo postavil izkoreniniti vsakršno cenzuro na internetu. Le dan za tem, ko so se uprli Kitajcem, so svoje povedali tudi Avstralcem. Slednji navkljub politični lokaciji trdno na zahodni hemisferi veljajo za ene strožjih cenzorjev spleta. Včeraj so na najmanjšem kontinentu objavili rezultate javne razprave, ki je potekala o njihovem predlogo za cenzuro, in Google ima pri tem cel kup pripomb.

V Avstraliji trenutno ni v veljavi obvezno filtriranje vsebin na medmrežju, a vladni cenzorji zahtevajo od ponudnikov dostopa do interneta (ISP) odstranitev nelegalnih vsebin. ACMA (Australian Communications and Media Authority) lahko trenutno zahteva omejitev dostopa do vseh vsebin RC (Refused Classification) in X18+, kamor sodijo resnične ponazoritve spolnosti, otroške pornografije, zoofilije, nasilja, navodila za izvedbo zločinov, uporabo, proizvodnjo in promet drog ter kakršnokoli teroristično vsebino. Precej širok nabor torej, z nekaj...

10 komentarjev

Navdušenje nad iPhoni plahni?

X-Bit Labs - Zdi se, da navdušenje nad iPhoni počasi usiha, pravijo analitiki. Apple je v tretjem četrtletju letos prodal 6,9 milijona iPhonov, kar pripisujejo uspešni širitvi v iPhona 3G v 51 držav. Zadnje četrtletje bo očitno prineslo nekoliko slabšo bero, saj so analitiki iz FBR Capital Markets sprva napovedali 10-odstotni upad prodaje, sedaj pa so številko povišali na 40 odstotkov. Trenutno po skladiščih ležita še dva milijona neprodanih naprav, največja ovira pa je visoka cena, saj se Applovi izdelki prodajo z visoko premijo.

Kjer so medvedje, pa so tudi biki. Rethink Research napovedujejo ravno obratno, saj naj bi se prodaja v tem kvartalu zavihtela na osem milijonov. Zaradi recesije napovedujejo slabljenje povpraševanja v ZDA, a naj bi to več kot dobro kompenzirale druge države, kot so Argentina, Brazilija, Poljska, Rusija, Turčije in še nekatere druge. V teh naj bi prodali pet milijonov iPhonov, kar je dvakrat več kot v tretjem kvartalu, poročajo.

Oboji pa se strinjajo, da bo...

44 komentarjev

Masovna cenzura interneta v Veliki Britaniji

Guardian - British Telecom se je po poročanju The Observerja odločil za ukrep cenzure oziroma onemogočanja dostopa do množice spletnih strani.
A pozor, preden pa začnete vleči vzporednice s Kitajsko! Ta cenzura namreč ni politično motivirana, pač pa je BT v sodelovanju z Internet Watch Foundation onemogočil dostop do spletnih strani, ki služijo distribuciji pedofilskega materiala. Tak ukrep je gotovo za pozdraviti, malo manj razveseljujoče dejstvo pa je, da ukrep BTja dokazuje, da ne držijo trditve, da je cenzura interneta tehnično nemogoča. Nekaj časa bo namreč gotovo mogoče najti kakšno možnost za zaobid teh omejitev, vendar tudi cenzorji gotovo ne spijo in bodo te možnosti kmalu onemogočili. Vsaj tako kaže razvoj dogodkov na Kitajskem.

22 komentarjev