»

Intel izdal nova procesorja Core i9 s 16 in 18 jedri

Slo-Tech - Intel je uradno izdal in začel prodajati procesorja s 16 in 18 jedri za namizne računalnike. Procesorja Core i9-7980XE in 7960X sta neposredna konkurenta AMD-jevim Threadripperjem, ne sicer po ceni, kjer jih močno prekašata, temveč po zmogljivostih, kjer sta tudi nekoliko boljša. Močnejši model stane zajetnih 2000 dolarjev, šibkejši pa 1700 dolarjev. Poglejmo, kaj za ta denar dobimo.

Core i9-7980XE ima 18 jeder s HyperThreadingom, kar se prevede v 36 niti. Teče z osnovno frekvenco 2,6 GHz, začasno pa ga lahko v načinu Turbo pospešimo na 4,4 GHz. Ima 24,75 MB predpomnilnika L3 in 1 MB predpomnilnika L2 za vsako jedro, podpira štiri pomnilniške kanale...

110 komentarjev

AMD predstavil čipe družine Llano

X-Bit Labs - AMD je predstavil svoje čipe družine Llano (uradno serija A), ki spadajo v kategorijo APU (accelerated processing unit). Ker v sebi združujejo tako grafični (s podporo za DirectX 11) kot centralni procesor, so namenjeni prenosnim računalnikom in iz celega izdelanim namiznim računalnikom. O platformi Llano poslušamo že od začetka leta, sprva za julij načrtovan izid pa je AMD nekoliko pospešil.

Procesorji serije A imajo do štiri centralna jedra in integrirano grafično jedro (z do 400 procesorji stream). Vsi imajo podporo za dvokanalne pomnilniške krmilnike DDR3, do 4 MB predpomnilnika in CrossFire ob uporabi dodatnega GPU-ja, nekateri pa še AMD Turbo Core za povišanje frekvence jeder. Zgrajeni so v 32 nm-tehnologiji.

Najmočnejša modela...

17 komentarjev

AMD prodal že 5 milijonov Fusionov

Je Fusion AMD-jeva sekira v medu?

vir: HotHardware
HotHardware - AMD poroča, da jim je od predstavitve prvih procesorjev oz. APU-jev Fusion uspelo izdelati in proizvajalcem sistemov prodati že 5 milijonov teh procesorjev. Zaenkrat te številke predstavljajo le serijo E, katere glavni konkurent je Intelov Atom in ki se večinoma uporablja v netbookih in nettopih, kategoriji prenosnikov, ki je utrpela največji upad prodaje v zadnjih časih. Vseeno pri AMD-ju pravijo, da proizvodne sposobnosti njihovega partnerja GlobalFoundries trenutno ne zadoščajo povpraševanju ter da partnerji pokupijo praktično vse izdelane čipe. Očitno sta procesorja E-350 in E-240 kljub relativno nizki zmogljivosti, ki vseeno...

18 komentarjev

Llano bo sedel v podnožje FM1

Podnožje FM1

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - S pričetkom masovne proizvodnje in razpošiljanjem čipov Llano k svojim partnerjem se pri AMD-ju seveda niso mogli izogniti prvim pobegom informacij. Ti so se začeli z najlažjim delom, slikami samih procesorjev in podnožja, v katerega bodo sedli. To bo popolnoma novo in bo nosilo ime FM1. Z njim se AMD po dolgem času na namizju, vse od podnožja Socket 754, namenjenega enojedrnim 64-bitnim procesorjem z enim pomnilniškim kanalom, vrača v dobo podnožja z luknjo...

0 komentarjev

Llano na poti k izdelovalcem sistemov

Testna platforma Llana

vir: HotHardware
HotHardware - S 4. aprilom so pri AMD-ju tudi uradno začeli z razpošiljanjem svoje druge generacije čipov APU oz. Fusion, ki poleg procesorskega jedra vključujejo tudi grafično jedro. Čipi s kodnim imenom Llano naj bi po nekaterih neuradnih podatkih na tržišče prišli šele v začetku druge polovice leta (najverjetneje v juliju), a so temu sledile napovedi prav o začetku razpošiljanja v aprilu in javni dobavljivosti sistemov v drugem letošnjem četrtletju. AMD-ju naj bi z Llanom uspelo prepričati obilico partnerjev, torej lahko v maju oz. najkasneje v juniju pričakujemo veliko število različnih sistemov, tako prenosnih kot namiznih.

Po nekaterih podatkih naj bi prve primerke čipov AMD začel razpošiljati...

15 komentarjev

Kaj bo prineslo leto 2009: AMD

ComputerBase - Včeraj smo poročali o znižanju cen AMD-jev, danes pa si poglejmo, kaj točno nam AMD pripravlja za prvo polovico prihodnjega leta. Zares bo šlo 8. januarja, ko se v Las Vegasu začne Consumer Electronic Show, kjer bo AMD predstavil težko pričakovane nove 0,045-mikronske procesorje Deneb za namizne računalnike. Žal bodo primerni za staro ležišče Socket AM2+, ki podpira le pomnilnik DDR2, tako da bodo nekoliko omejeni. Pravo stvar pričakujemo februarja, ko bodo izšli procesorji za podnožje Socket AM3 s podporo za hitrejši DD3-pomnilnik. Nekaj mesecev kasneje, predvidoma aprila, pa lahko pričakujemo še šibkejše in cenejše dvo-, tro- in štirijedrne Athlone za AM3-podnožje. Vse skupaj si lahko ogledate v priloženi tabeli, ki so jo pripravili...

21 komentarjev

Novičke iz AMD-ja

Slo-Tech - Po podatkih iz AMD-jevega roadmap-a naj bi le-ta proizvodno procesorjev za podnožje Socket 939 zaključil čez približno leto dni. Procesorje temelječe na jedru Venice bodo prodajalci lahko naročili do konca drugega četrtletja letošnjega leta, procesorje s San Diego jedrom ter modele Athlon 64 X2 pa bo možno naročit do konca letošnjega leta, prav tako tudi januarja predstavljen procesor Athlon 64 FX-60. Do drugega četrtletja leta 2007 bo AMD zaključil s proizvodnjo in dobavo vseh s939 procesorjev.

Podnožje s754 pa bo AMD ohranil pri življenju vse do konca leta 2007, saj bodo procesorji Sempron za omenjeno podnožje kljub predstavitvi modelov za prihajajoče podnožje AM2 ostali v proizvodnji vse do omenjenega datuma. Izvorna novica na Daily Tech-u.

Poleg tega bo singapursko podjetje Chartered Semiconductor, ki je do sedaj izdelovalo IBM-ove procesorje za igralno konzolo Xbox 360, letos junija začelo z izdelavo AMD-jevih procesorjev. Več o tem v izvorni novici na X-bit labs.

41 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev