»

Corsairjeve tipkovnice tedne pozneje reproducirajo uporabnikove vnose

Slo-Tech - Lastniki Corsairjevih tipkovnic K100, ki sodijo v višji cenovni razred, poročajo o bizarnem hrošču, ki je marsikoga nemalo prestrašil. Tipkovnice občasno začno same vnašati besedilo, ki je enako kot pred dnevi ali tedni vneseno besedilo. Hrošča, ki zbuja nelagodne očitke o beleženju vnosov (keylogging), je Corsair potrdil.

Razumeli bi, da se lahko kakšen kos elektronike zmede in začne pošiljati nenavadne signale, denimo tipkovnica naključne vnose. Običajno takšen zaplet reši izklop in ponoven vklop. Precej manj pa je razumljivo, ko začne tipkovnica vnašati besedila, ki jih je uporabnik vtipkal pred dnevi ali tedni. Kako neki si jih je zapomnila, je v resnici glavno vprašanje. So uporabniki staknili kakšno prisluškovalno programsko opremo ali pa ima kar Corsairjeva oprema takšne funkcionalnosti? To se je namreč dogajalo na različnih operacijskih sistemih in celo v varnem načinu, ko operacijski sistem teče z minimalnimi gonilniki (in gotovo brez posebnih gonilnikov ali programske...

10 komentarjev

Drevesna struktura ali iskanje: generacijski prepad

Slo-Tech - Danes v polnoletnost stopajo ljudje, ki so veliko večino svojega življenja uporabljali pametne telefone, moderne operacijske sistem in spletne iskalnike. Ukazna vrstica je le relikt iz zgodovinskih knjig, kamor sodijo tudi prve verzije Windows ali Maca. To pa prinaša nekatere generacijske razlike, ki se kažejo pri delu v šolah, na univerzah in tudi kasneje. Eden izmed konceptov, ki je generaciji Z bistveno slabše poznan, je koncept map in datotek, torej drevesne strukture podatkov.

Kot piše Monica Chin za The Verge
, ne gre le za slabše poznavanje, temveč konceptualne razlike. Profesorji pogosto ugotavljajo, da slušatelji vprašanja, kam so shranili neko datoteko, ali navodila, naj odprejo določeno datoteko v določeni mapi, sploh ne razumejo. Težava je postala očitnejša leta 2017, ugotavljajo na ameriških fakultetah. Tega seveda generaciji Z ne moremo zameriti, saj so zrasli s tehnologijami, kjer je drevesna struktura ostajala v ozadju. Čeprav vsak androidni telefon teče na Linuxu,...

212 komentarjev

Hewlett-Packardovi prenosniki lahko beležijo vnose prek tipkovnice

Slo-Tech - Raziskovalec Michael Myng je ugotovil, da ime več kot 460 modelov Hewlett-Packardovih prenosnikov iz družin EliteBook, ProBook, Pavilion in Envy program, ki je namenjen beleženju vnosov prek tipkovnice (keylogger). Ta je privzeto sicer onemogočen, a ga lahko napadalec, ki ima fizični dostop do računalnika, aktivira. HP je luknjo, ki je omogočila tovrstno prisluškovanje, že zakrpal.

Myng pojasnjuje, da je prisluškovalni program odkril po naključju, ko je ugotavljal, kako spremeniti osvetlitev tipkovnice. V ta namen je preiskoval prednaložen program Synaptics Touchpad (gonilnik za drsno ploščico oziroma "miško"), ki vsebuje sporni program. V prvotni analizi je odkril zanimive nize, nadaljnji podrobni pregled pa je odkril keylogger. Ta je resda izključen, ni pa ga HP...

21 komentarjev

Spletne strani prisluškujejo obiskovalcem

Slo-Tech - Obiskovanje spletnih strani ni nedolžno početje z vidika zasebnosti, je pokazala najnovejša raziskava, ki so jo izvedli na Princetonu. Že dlje časa je znano, da spletne strani s piškotki sledijo uporabnikom, zato se po iskanju najboljših žarnic še mesec dni v oglasih prikazujejo žarnice. Toda v resnici si spletne strani pogosto zapisujejo tudi, kar vtipkamo, ko imamo spletno stran odprto. Pravzaprav nas to ne bi smelo presenetiti; da si Facebook shranjuje vpisano, česar potem nismo potrdili in objavili, smo izvedeli že leta 2013. Tudi ko vpisujemo iskalne termine v Google, ta že sproti prikazuje predloge. Tehnologija vsekakor obstaja, novo je le to, da jo uporablja bistveno več strani, kot smo si mislili.

V študiji so zajeli 50.000...

19 komentarjev

Samsungovi prenosniki so varni oziroma kaj je šlo narobe

Slo-Tech - Včeraj je splet poskočil ob na prvi pogled utemeljenih očitkih, da Samsung na svoje prenosnike podtika programsko opremo za beleženje vnosov prek tipkovnice (keylogger). Po vsesplošnem ogorčenju je trajalo le nekaj ur, da se je razjasnilo, v čem je tičal problem. Programska oprema VIPRE je javila lažen pozitivni zadetek, avtor preplaha pa je nekoliko napihnil vso zgodbo in škandal je bil tu.

Problem je povzročila slovenščina. VIPRE namreč pri agresivnem hevrističnem iskanju okužb uporablja tudi preverjanje drevesne strukture diska, pri čemer je odkril mapo C:\WINDOWS\SL....

22 komentarjev

Samsung na prenosnike podtika programe za beležnje vnosov? Ne.

Slo-Tech - Mohamed Hassan je v začetku februarja kupil prenosnik Samsung R525 s prednaloženim operacijskim sistemom in nanj pred pričetkom uporabe naložil protivirusno programsko opremo. Ob pregledu diska je ta zaznala prisotnost programa Starlogger, ki se neopazno zažene ob vsakem zagonu računalnika in beleži vse vnose prek tipkovnice (keylogger). V prednastavljenih časovnih razmakih lahko program svoje beležke pošlje na poljuben elektronski naslov.

Hassan je računalnik očistil in ga nekaj časa uporabljal, nato pa zaradi drugih strojnih težav vrnil in zamenjal za drugega. Tudi na...

40 komentarjev

Samsung pričel z masovno proizvodnjo SSD pogonov

Daily Tech - Samsung je pognal tekoče trakove in začel s proizvodnjo velikega števila 64-gigabajtnih flash pogonov. Gre za 1,8-palčne napravice, ki se ponašajo s hitrostjo 65 MB/s pri branju in 45 MB/s pri pisanju, njihova glavna prednost pa je, kot najbrž veste, majhno segrevanje, poraba energije in popolna neslišnost. Poteza Samsunga je precej vzpodbudna, saj najbrž pomeni, da bodo SSD pogoni končno začeli postajati standardna oprema.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Tudi Seagate s terabajtnim diskom

TG Daily - Proizvajalec diskov Seagate se je pridružil Hitachiju in Samsungu v elitni konkurenci, ki proizvaja terabajtne trde diske. Glede na število plošč je njihov model 7200.11 ravno v sredini (Hitachijev izdelek piše podatke na pet plošč, Samsungov na tri), pravijo pa, da so po zmogljivosti in glasnosti na vrhu s hitrostjo prenosa, ki dosega kar 105 MB/s. Novi člani družine bodo na voljo v tretji četrtini leta.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev

Samsung ima 300MHz DDR SDRAM

več strani - Samsung je proizvedel nekaj primerkov najnovejšega DDR SDRAM-a, ki deluje pri frekvenci 300 MHz in ponuja 600 Mbps (Megabit per second) prenosa, kar znese približno 2.4Gbps. Pomnilnik bo šel v masovno proizvodnjo že v tretji četrtini tega leta (Q3 2001). Samsung bo čipe proizvajal v 128Mb (Megabit, ne Megabyte) in 64 Mb različicah. Pomnilnik bo namenjen prenosnikom in zmogljivim napravam. Več na The Registerju in X-bitih (priporočam slednjo povezavo).

0 komentarjev