»

Hewlett-Packardovi prenosniki lahko beležijo vnose prek tipkovnice

Slo-Tech - Raziskovalec Michael Myng je ugotovil, da ime več kot 460 modelov Hewlett-Packardovih prenosnikov iz družin EliteBook, ProBook, Pavilion in Envy program, ki je namenjen beleženju vnosov prek tipkovnice (keylogger). Ta je privzeto sicer onemogočen, a ga lahko napadalec, ki ima fizični dostop do računalnika, aktivira. HP je luknjo, ki je omogočila tovrstno prisluškovanje, že zakrpal.

Myng pojasnjuje, da je prisluškovalni program odkril po naključju, ko je ugotavljal, kako spremeniti osvetlitev tipkovnice. V ta namen je preiskoval prednaložen program Synaptics Touchpad (gonilnik za drsno ploščico oziroma "miško"), ki vsebuje sporni program. V prvotni analizi je odkril zanimive nize, nadaljnji podrobni pregled pa je odkril keylogger. Ta je resda izključen, ni pa ga HP...

21 komentarjev

Spletne strani prisluškujejo obiskovalcem

Slo-Tech - Obiskovanje spletnih strani ni nedolžno početje z vidika zasebnosti, je pokazala najnovejša raziskava, ki so jo izvedli na Princetonu. Že dlje časa je znano, da spletne strani s piškotki sledijo uporabnikom, zato se po iskanju najboljših žarnic še mesec dni v oglasih prikazujejo žarnice. Toda v resnici si spletne strani pogosto zapisujejo tudi, kar vtipkamo, ko imamo spletno stran odprto. Pravzaprav nas to ne bi smelo presenetiti; da si Facebook shranjuje vpisano, česar potem nismo potrdili in objavili, smo izvedeli že leta 2013. Tudi ko vpisujemo iskalne termine v Google, ta že sproti prikazuje predloge. Tehnologija vsekakor obstaja, novo je le to, da jo uporablja bistveno več strani, kot smo si mislili.

V študiji so zajeli 50.000...

19 komentarjev

Samsungovi prenosniki se poslavljajo iz Evrope, Toshiba zmanjšuje obseg proizvodnje

Ativ Booki so tanki in dobro opremljeni

vir: Android Central
Android Central - Android Central prek PC Advisorja poroča o nekoliko presenetljivi Samsungovi odločitvi, da preneha s prodajo svojih prenosnikov v Evropi. Odločitev obsega vse prenosnike, tako Chromebooke, kot z Windows opremljene in v veliko primerih zelo dobro opremljene prenosnike iz serije Ativ Book. Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo z Windows opremljenimi tabličnimi napravami iz serije Ativ Tab, a uradna najava izrecno govori o prenosnikih, vključno s Chromebooki. PC Advisor ob Samsungu izpostavlja Sony, ki je februarja ukinil znamko Vaio, je prestrukturiral divizijo televizorjev ter je še vedno v slabem finančenm položaju. A Sony morda ni pravo podjetje, ki bi se ga lahko omenjalo tukaj, saj imamo še eno dobro znano žrtev, ki se...

62 komentarjev

Samsungovi prenosniki so varni oziroma kaj je šlo narobe

Slo-Tech - Včeraj je splet poskočil ob na prvi pogled utemeljenih očitkih, da Samsung na svoje prenosnike podtika programsko opremo za beleženje vnosov prek tipkovnice (keylogger). Po vsesplošnem ogorčenju je trajalo le nekaj ur, da se je razjasnilo, v čem je tičal problem. Programska oprema VIPRE je javila lažen pozitivni zadetek, avtor preplaha pa je nekoliko napihnil vso zgodbo in škandal je bil tu.

Problem je povzročila slovenščina. VIPRE namreč pri agresivnem hevrističnem iskanju okužb uporablja tudi preverjanje drevesne strukture diska, pri čemer je odkril mapo C:\WINDOWS\SL....

22 komentarjev

Samsung na prenosnike podtika programe za beležnje vnosov? Ne.

Slo-Tech - Mohamed Hassan je v začetku februarja kupil prenosnik Samsung R525 s prednaloženim operacijskim sistemom in nanj pred pričetkom uporabe naložil protivirusno programsko opremo. Ob pregledu diska je ta zaznala prisotnost programa Starlogger, ki se neopazno zažene ob vsakem zagonu računalnika in beleži vse vnose prek tipkovnice (keylogger). V prednastavljenih časovnih razmakih lahko program svoje beležke pošlje na poljuben elektronski naslov.

Hassan je računalnik očistil in ga nekaj časa uporabljal, nato pa zaradi drugih strojnih težav vrnil in zamenjal za drugega. Tudi na...

40 komentarjev

Dvoterabajtni Samsungov disk ima hrošča

smartmontools v Linuxu

Heise - Samsungov trdi disk SpinPoint F4 EcoGreen HD204UI s kapaciteto 2 TB ima tovarniško napako, ki v točno določenih okoliščinah vodi do izgube podatkov, so ugotovili v nemški reviji c't. Če je disk na računalnik priključek prek vmesnika SATA, ki deluje v načinu AHCI, in uporabnik hkrati zapisuje podatke na disk in z orodjem smartmontools poizkusi prebrati podatke o kondiciji disk SMART, se zapisovani podatki lahko izgubijo. Napaka se pojavlja tako v operacijskem sistemu Windows kakor tudi Linux in je za zdaj omejena le na dvoterabajtni model, medtem ko ostali diski iz iste družine delujejo brez težav. Samsung in razvijalci smartmontoolsa že preiskujejo težavo.

Dodatek 11. 12. 2010:...

43 komentarjev

Samsung predstavil 32 GB flash pomnilnik

Slo-Tech - Samsung je predstavil flash pomnilnik, ki bi lahko povsem nadomestil navadne trde diske v prenosnih računalnikih. Gre za 32 GB t.i. solid state disk (SSD) standardne velikosti 1.8 palca. Po informacijah sodeč naj bi bil dvakrat hitrejši od navadnega trdega diska v branju podatkov (32 MB/s in 57 MB/s, navadni diski te velikosti okoli 24 MB/s; vir: Tom's Hardware). Druga prednost novega izdelka je njegova varčnost, saj naj bi porabil približno 95 odstotkov manj, kot navaden trdi disk (med 0,1 in 0,5 W, navadni disk 1 - 2 W). Po ugibanjih sodeč, naj bi bil SSD kupcem na voljo v ''ne tako daljni prihodnosti'', po ceni med 750 in 1000 ameriških dolarjih.

Več o novem flash pomnilniku si lahko preberete v izvorni novici na TG Daily.

48 komentarjev

Infineon z DDR3

X-Bit Labs - Podjetje Infineon Technologies AG je objavilo, da je svojim partnerjem v računalniški industriji že poslalo prve primerke pomnilniških modulov DDR3, dočim jih lahko v naših računalnikih pričakujemo šele koncem prihodnjega leta. Zdajšnji primerki tečejo pri 800 in 1067 MHz, pričakujejo pa hitrosti vse do 1600 MHz.

Prvi pomnilnik nove generacije je sicer izdelal Samsung že februarja letos. Pri Samsungu še napovedujejo, da bodo njihovi moduli grajeni v 0,08-mikronski tehnologiji. Po napovedih IDC bo DDR3, ki bo resda navoljo že prihodnje leto, šele leta 2009 pridobil dvotretjinski delež. Bomo videli.

21 komentarjev

DDR-II in Intelova čipovja zanj

EBN - Po Samsungu je tudi Intel uradno najavil proizvodnjo svojih DDR-II čipov. Uradno naj bi jih dočakali prihodnje leto, so sporočili po sestanku JEDEX konference, ki je tekla ta teden v San Joseu. Natančnih datumov pri Intelu niso želeli razkriti, poudarili so le, da bo DDR-II na voljo v drugi četrtini prihodnjega leta. Povedali so še, da pripravljajo tri čipovja za svoje procesorje in dotični pomnilnik.
  • Grantsdale za osebne računalnike,
  • Alviso za prenosnike in
  • Lindenhurst za strežnike.
Vsa imena so zazdaj še kodna.

Izvirna novica.

0 komentarjev