»

Samsungovi osemgigabitni čipi LPDDR4

Samsung - Samsung je sporočil, da so začeli serijsko proizvodnjo prvih osemgigabitnih pomnilniških čipov LPDDR4, ki jih je JEDEC standardiziral avgusta letos. V razvoju so bili seveda že pred sprejemom končnega standarda; pred natanko letom dni je imel namreč Samsung že delujoče primerke čipov.

Novi čipi so proizvedeni v 20 nm-tehnologiji, kar omogoča nižjo porabo energijo, manjše segrevanje, večjo gostoto in posredno tudi doseganje višjih taktov. Povejmo, da LP pomeni low power in označuje tip pomnilnika, ki je primeren za uporabo v mobilnih in drugih napravah, kjer je poraba električne energije nadvse pomembna. Poznamo ga tudi pod oznako Mobile DDR (mDDR).

V primerjavi s prejšnjim standardom LPDDR3 prinašajo novi čipi višjo frekvenco delovanja...

5 komentarjev

Intel predstavlja 3D pomnilnik

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je s svojim partnerjem Micronom drugi, ki je predstavil 3D pomnilniške čipe z zapisom dveh bitov na celico, prvi je jasno Samsung. Ni še povsem jasno, kako so pri IMFT zastavili trodimenzionalno tehnologijo, za Samsung vemo, da tranzistorje gradijo v višino v koncentričnih obročih po za tranzistorje standardnih plasteh. To jim da bistveno večjo površino od planarnih tranzistorjev, kjer plasti nalagajo eno na drugo na osnovno plast v višino. Večja površina na račun večje količine materiala da višjo vzdržljivost, po pričevanju Samsunga lahko bojda pričakujemo kar 10-krat višje število prepisov, medtem ko se nekoliko manj naprednemu proizvodnemu procesu navkljub gostota zapisa podatkov poviša. Intelu je z nalaganjem 32 plasti pomnilniških celic uspelo pripraviti 256-gigabitni oz....

0 komentarjev

Samsung pripravlja pametne ure

The Wall Street Journal - Samsung pripravlja novo generacijo pametnih zapestnih ur Gear 2, ki bodo poizkušale doseči boljši odziv javnosti kot predhodnice. V ta namen se bodo precej razlikovale od obstoječe generacije, saj bodo imele ležišče za SIM-kartico.

Trenutna generacija namreč potrebuje pametni telefon, medtem ko bodo imele nove ure lahko lastno SIM-kartico in se bodo obnašale kot prava neodvisna mobilna naprava. Čeprav povezljivost s pametnim telefonom prinaša precej prednosti, kot je nižja poraba energije in nobene potrebe po dodatni naročnini oziroma SIM-kartici, se je Samsung odločil spremeniti prav tako. Nove ure bodo poleg SIM-ležišča in merjenja časa imele še GPS, vgrajeno kamero, podporo za pošiljanje...

23 komentarjev

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

Kal-El bo imel pet jeder in variabilni SMP

Nvidia - Nvidiin čip Tegra tretje generacije, ki se za zdaj imenuje s kodnim imenom Kal-El, ne bo imel le štirih jeder, kot je bilo prvotno načrtovano, ampak kar pet, je povedala Nvidia. Pri tem bo peto jedro tako imenovano spremljevalno jedro, kar bo pomeni, da se bodo ostala jedra vključila samo pri intenzivnem računanju, sicer pa bodo izključena in s tem prispevala k nižji porabi energije.

Denimo pri branju, poslušanju glasbe ali predvajanju videa na mobilni napravi bo delovalo izključno peto jedro. Ko pa bomo poganjali kakšno zahtevno aplikacijo v Flashu, se bo peto jedro izključilo, računanje pa bodo prevzela vsa štiri preostala jedra. Peto jedro tudi teče pri nižji frekvenci in porabi manj...

11 komentarjev

Samsung pripravlja gostejši mobilni pomnilnik

X-Bit Labs - Višanje gostota pomnilnika oz. katerekoli računalniške tehnologije ima več bistvenih prednosti za potrošnike: pri enaki količini oz. zmogljivosti je poraba manjša, za enako količino oz. zmogljivost čip zasede manj prostora ter je obenem cenejši za izdelavo. Posledično smo dobili Moorov zakon, ki veleva podvojitev zmogljivosti računalnikov in drugih podobnih sistemov (mobilnih telefonov) na vsaki dve leti. Temu trendu bo sledil Samsung s predstavitvijo 4-gigabitnih pomnilniških jeder za mobilne naprave, ki jih bodo uporabljali v obliki LPDDR2 (LP pomeni low power) čipov. Nova jedra bodo izdelana v 30 nm-proizvodnem procesu ter bodo zamenjala stara...

14 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

Samsung pripravlja 19-palčne prenosnike

AnandTech - Kot ste najbrž razbrali že iz naslova, bodo na trg kmalu prišli prenosniki, za eno stopničko večji od sedanjih s sedemnajstinčnimi zasloni. Opremljeni bodo z dokaj kvalitetnim ekranom, zmožnim prikazovati ločljivost 1680 x 1050, njegov kontrast bo 600:1, odzivni čas pa samo 10 ms. Razen podatkov o zaslonu, ki bi naj bil celo odstranljiv in opremljen s pretvornikom za priklop na DVI, ni znanega kaj veliko - govori se le, da bosta v tem goljatu tiktakala centralni in grafični procesor iz tekočih trakov Intela ter nVidie.


Izvirno novico novico sem zasledil na Anandtechu, izvira pa z Laptop Logic.

44 komentarjev