»

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

Kitajska cenzurira telefonske pogovore v realnem času

Vir: South China Morning Post

The New York Times - Na plano prihajajo novi podatki, kako se Kitajska trudi preprečiti vsakršne poizkuse razlitja arabskih protestov na azijska tla. Včeraj smo pisali o prihuljenem blokiranju Gmaila, a to še zdaleč ni edino kitajsko orožje. The New York Times poroča, da Kitajska v realnem času nadzira in cenzurira telefonske pogovore.

To je ugotovil nek poslovnež iz Pekinga, ki je na telefonu v angleščini citiral Hamleta (The lady doth protest too much, methinks.) Ko je vdrugo izgovoril besedo protest, se je zveza prekinila. To ni osamljeni primer, saj je v ponedeljek nekdo drug izgovoril besedo protest v kitajščini in zveza se je vnovič hipoma...

27 komentarjev

Signal 3G na Mount Everestu

Mount Everest

vir: TechEye
TechEye - Doslej je bila na Mount Everestu edina možnost povezljivosti s svetom satelitski telefon ali glasovno GSM-omrežje na kitajski (severni) strani gore. Podjetje TeliaSonera oziroma njegova nepalska podružnica Ncell pa je postavila osem baznih postaj na gori, izmed katerih štiri poganjajo sončne celice. Najnižja je na nadmorski višini 2870 metrov. Sedaj je na Mount Everestu moč ujeti hitri signal 3G za telefonske pogovore ali brskanje po spletu.

Pokritost Mount Everesta je bolj tekma za prestiž, čeprav je hitra povezava do interneta v baznih taborih zelo pomembna, večjo ekonomsko vrednost pa ima razširitev omrežja. Ncell namerava zagotoviti pokritost s signalom 3G po celem Nepalu, kamor je TeliaSonera vstopila...

8 komentarjev

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

ZDNet - ZDNet poroča, da organizacija Amnesty International obtožuje IT podjetja, da represivnim režimom omogočajo dostop do infrastrukture namenjene kršitvam človekovih pravic. Po mnenju britanske Amnesty International ter organizacije Internet surveillance monitoring, ta podjetja s kršitelji človekovih pravic tudi sodelujejo.

Z represivnim kitajskim režimom so v preteklosti tako že sodelovali Microsoft, ki je pomagal zapreti blog oporečnika Zhao Jinga, kitajska različica Googlovega iskalnika prikazuje cenzurirane rezultate, Yahoo je pomagal pri razkritju identitete in posledično aretaciji novinarja Shija Taoja (omenjeni oporečnik je bil obsojen na deset let težke delovne ječe), Cisco in Sun pa sta po mnenju Amnesty International kitajskim oblastem pomagala vzpostaviti sistem filtriranja oziroma cenzure interneta.

Cisco je sodelovanje s kitajskim režimom že zanikal, priznava pa, da le-ta uporablja njihovo tehnologijo. Predstavnik Cisca je za ZDNet povedal, da oni samo proizvajajo...

9 komentarjev

Kako prisluškovati svetu

Tech World -

Gotovo ste že slišali za Echelon, vprašanje pa je, ali veste, kaj točno Echelon je. Poenostavljeno rečeno gre za gigantski prisluškovalni sistem, prek katerega ZDA, VB, Kanada in Avstralija pregledujejo glasovni promet (telefonske pogovore) in iščejo določene ključne beseda, ki namigujejo na terorizem.

Deluje nekako takole. Vohunski geostacionarni sateliti in prisluškovalne postaje, kakršna je britanski Menworth Hill, prestrezajo satelitske in zemeljske klice in jih pošiljajo v obdelovalne postaje, kakršna je naprimer ameriški Fort Meade, kjer jih superračunalniki sproti (v realnem času, torej) obdelajo. Se sprašujete, kdo in kako lahko obdela tako ogromne količine podatkov? Berite dalje.

Gre za izdelke podjetja Texas Memory Systems (TMS), katerega predstavnik priznava, da več kot polovico svojega zaslužka ustvarijo s t.i. DSP sistemi za ameriško vlado. Ti so kombinacija SSD in DSP ASIC-ov (angl. application-specific integrated circuits, torej vezja, prilagojena za specifične...

26 komentarjev

Kitajska bo cenzurirala SMS sporočila v realnem času

Yahoo News - Kitajski Veliki Brat se je odločil prestaviti v višjo prestavo.
Yahoo namreč poroča, da so se na Kitajskem odločili cenzurirati SMS sporočila v realnem času.

Kitajska tehnologija namreč omogoča prestrezanje vseh SMS sporočil, le-ta pa so nato pregledana s posebnimi algoritmi, ki izločijo vsa goljufiva, obscena in pornografska sporočila, ter seveda tudi tista, ki so povezana z "političnimi govoricami" in "reakcionarnimi opazkami". O sporočilu je seveda nemudoma obveščena najbližja policijska postaja, podobno avtomatizirano in predvsem hitro pa bo verjetno tudi kaznovanje.

Kitajci torej ponovno dokazujejo, da tehnologija Velikega Brata v praksi že deluje, vprašanje, ki se mi ob tem zastavlja pa je, katero zahodno podjetje jim je prodalo oziroma pomagalo razviti to tehnologijo?

Sedaj pa namesto "politične govorice" in "reakcionarne opazke" vstavite "terorizem" in "napad na demokratične vrednote", namesto "Kitajska" pa ime poljubne zahodne države...

23 komentarjev