»

Google: število zahtev za podatke uporabnikov raste

Google - Google je razkril število zahtev po razkritju podatkov uporabnikov, ki so jih prejeli v drugi polovici minulega leta. To polletno počno že od leta 2009 in trend se z eno samo izjemo še ni spremenil. Vsako polletje je teh zahtev več.

V zadnjem polletju, za katerega imamo sveže podatke, torej od julija 2015 do decembra 2015, so prejeli 40.677 zahtevkov, ki so se nanašali na 81.311 uporabniških računov. To je 18 odstotkov več kot polletje pred tem in največ v zgodovini. Z naskokom največ zahtev prihaja iz ZDA, od koder jih je bilo 12.523. Google je vsaj nekaj podatkov poslal na podlagi 79 odstotkov zahtev. Na drugem mestu je Nemčija s 7491 zahtevki in 57-odstotno uspešnostjo, sledijo pa Francija, Velika Britanija in Indija. Na...

9 komentarjev

ZDA kršijo zaveze TFTP pri izmenjavi podatkov iz SWIFT

Alexander Alvaro v Evropskem parlamentu

Heise - Leta 2006 je Evropejce razburilo odkritje, da ZDA vse od leta 2001 spremljajo bančne transakcije prek sistema SWIFT, ne da bi za to vedeli. Vse odtlej so se trudili, da so početje legalizirali, tako da ima sedaj EU sklenjen sporazum z ZDA, ki jim v okviru TFTP (Terrosti Finance Tracking Program) omogoča dostop do podatkov. Vendar pa to ni avtomatiziran proces, saj morajo ZDA poslati zahtevek za vsak dostop posebej, v katerem morajo navesti utemeljene razloge. Poleg tega ima vsak državljan EU pravico vpogleda v podatke, ki so jih o njem zbrali Američani. Nove informacije kažejo, da se te zaveze sistematično kršijo.

Prejšnji teden smo poročali, da so zahtevki za dostop do informacij...

14 komentarjev

Nepravilnosti v izvajanju TFTP

Informacijski pooblaščenec - Pod kratico TFTP večina računalničarjev pozna poenostavljeni FTP protokol, vrhu Evrope in ZDA pa ta kratica pomeni okrajšavo za "Terrorist Finance Tracking Program" oz. pogodbo, po kateri Europol na zahtevo posreduje ZDA informacije o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT. To pogodbo sta EU in ZDA sklenili po tem, ko je na dan leta 2006 prišlo razkritje, da so ZDA že kmalu po enajstem septembru začele brez pravne podlage pregledovati finančne transakcije znotraj sistema SWIFT.

Prvi inšpekcijski obisk Europola glede TFTP je pokazal določene nepravilnosti, ki skupnemu nadzornemu organu onemogočajo izvajanje nadzora nad izvajanjem pogodbe. Za vse prejete zahtevke (v času od 28. junija 2010 odkar je TFTP v veljavi so prejeli 4) so ugotovili, da so preveč splošni in abstraktni, da bi na podlagi teh lahko določili če je zahteva za posredovanje informacij utemeljena. Po zagotovilu Europola pri odločanju ali naj zahtevek odobrijo igrajo vlogo tudi ustno predane informacije, ki jih...

1 komentar

Podatki o bančnih transakcijah SWIFT dostopni ZDA

Heise - Zgodilo se je, kar smo pričakovali in napovedali že dlje časa. Evropski parlament je danes s 484 glasovi za in 109 proti sprejel nov transatlantski sporazum o posredovanju podatkov o finančnih transakcijah iz sistema SWIFT Združenim državam Amerike. Sporazum bo veljal pet let, nato pa ga bo potrebno s pristankom vseh notranjih ministrov EU podaljšati. Sicer lahko tako EU kakor tudi ZDA kadarkoli odstopita od sporazuma brez nadaljnjih pojasnil.

Za svoj Terrorist Finance Tracking Program bodo od avgusta dalje ZDA imele dostop do naslednji podatkov: ime in naslov nalogodajalca, prejemnik, višina nakazila za nakazila v EU in v tretjih državah, ki bodo tekla preko SWIFT-a.

Spomnimo, da so ZDA vse od leta...

31 komentarjev

SWIFT preskočil prvo oviro

Heise - Kontroverzni sporazum SWIFT, ki bi ameriškim pravosodnim organom omogočil spremljanje podrobnosti o evropskih finančnih transakcijah (o osnutku dogovora smo že pisali), je v svojem drugem poizkusu uspešno preskočil prvo oviro. Včeraj so predstavniki Evropske unije in ZDA v Bruslju podpisali sporazum, po tem ko je vseh 27 držav podprlo sporazum.

Sedaj je vse odvisno od Evropskega parlamenta, ki bo o njem razpravljal prihodnji teden. Ker so poslanci pretekli teden uspeli doseči pomembne spremembe v besedilu, ki služijo večji zaščiti podatkov, je pričakovati potrditev tudi v Parlamentu. Podporo sporazumu so napovedale tako konzervativne kot liberalne frakcije. V tem primeru bi lahko SWIFT stopil v veljavo že 1. avgusta.

Španski notranji minister Alfredo Pérez Rubalcaba - Španija predseduje EU - je ob podpisu pogodbe dejal, da gre za pomemben korak k večji varnosti v Evropi in ZDA. V Ameriki so podpis pozdravili z besedami, da zapira eno izmed varnostnih lukenj v boju proti terorizmu.

22 komentarjev

Znan osnutek sporazuma SWIFT

Heise - Britanska organizacija Statewatch je na svojih spletnih straneh objavila osnutek novega sporazuma SWIFT, ki ga po spodleteli potrditvi prvega v Evropskem parlamentu Evropska komisija želi videti sprejetega, poroča Heise. Novi sporazum je nekoliko omiljena verzija propadlega: uporaba zbranih podatkov bo morala biti določena jasneje, poleg tega pa vključuje še pravico do vpogleda in popravek ali izbris napačnih podatkov. Denarna nakazila znotraj evroprostora ne bodo zajeta v sporazumu, bo pa poizvedovanje mogoče brez sodne odločbe. Prav tako ni znana natančna količina podatkov, ki jih bodo ZDA dobile.

Včeraj je Evropska komisija objavila, da so končali pogajanja z ZDA, tako da je objavljena verzija sporazuma dokončna. Sedaj ga mora potrditi še vseh 27 držav...

11 komentarjev

EU želi kmalu sprejeti dogovor o deljenju podatkov SWIFT z ZDA

Heise - Evropska komisija želi sprejeti sporni dogovor o posredovanju podatkov o finančnih transakcijah v panevropskem sistemu SWIFT ameriškim organom. Februarja letos so evropski poslanci zakon zavrnili, a Evropska komisija vse od takrat išče obvoz.

Tako naj bi po poročanju časnika Heise do konca junija pripravili besedilo novega sporazuma. Uskladiti morajo le še vprašanja pravnega varstva in roka hranjenja podatkov. Nemški notranji minister Thomas de Maizière je na srečanju notranjih ministrov EU v Luksemburgu povedal, da so pri pogajanjih med Washingtonom in Brusljem dosegli pomemben napredek. Svet evropskih ministrov naj bi tako do septembra sprejel odločitev in besedilo posredoval v Evropski parlament, ki bo ponovno glasoval. Ministri si prizadevajo, da bi sporazum sprejeli v najkrajšem možnem času, kar je po predvidenem časovnem načrtu oktobra.

Sporni sporazum bo ameriškim oblastem omogočil prebiranje naslednjih podatkov o vseh finančnih transakcijah po EU: ime, naslov, prejemnik...

23 komentarjev

Notranji ministri EU podpirajo sporazum SWIFT

Večer - Evropski parlament je februarja letos zavrnil sporazum SWIFT, ki bi omogočil izmenjavo podatkov o finančnih transakcijah v Evropskem gospodarskem prostoru z ZDA. Zdelo se je, da je sporazum SWIFT mrtev in da so se Evropejci končno znali zoperstaviti enosmernim ameriškim pritiskom, a tako je kazalo le na prvi pogled. Nizozemska je na primer že imela sklenjen bilateralni sporazum o izmenjavi podatkov, pričakovati pa je bilo, da se bodo ZDA lotile vsake države posebej in izsilile podpis sporazumov. Ne bo jim treba, saj bodo evropski notranji ministri složno podprli padli sporazum.

Kot piše Večer, so notranji ministri članic EU na rednem zasedanju obravnavali to temo in ugotovili, da je za boj proti terorizmu takšen sporazum potreben. Predsedujoči Alfredo Perez Rubalcaba je po zasedanju pojasnil, da tak sporazum EU hoče imeti, saj da gre za enega osnovnih elementov sodelovanja v boji zoper terorizem. Ministri so se izrekli proti podpisovanju dvostranskih sporazumov posameznih članic,...

15 komentarjev

Evropski parlament zavrnil izmenjavo podatkov v SWIFT-u z ZDA

BuisnessWeek Online - Danes so evropski poslanci v Strasbourgu glasovali o kontroverznem sporazumu med EU in ZDA, ki bi omogočil posredovanje vseh podatkov iz sistema medbančne komunikacije SWIFT, torej praktično vsa nakazila po Evropi z vsemi podatki o udeleženih strankah, v ZDA. O ozadju zgodbe smo se obširno razpisali pretekli teden, ko smo poročali o odločitvi Odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki je z 29 glasovi proti in 23 za zavrnil sporazum.

Na glasovanju so poslanci s 378 glasovi proti in 196 za zavrnili pogodbo. Tako se je prvikrat v zgodovini zgodilo, da je Evropski parlament uporabil pravico veta in razveljavil kakšno mednarodno pogodbo EU. Poslance je najbolj vznemirilo dejstvo, da se podatki posredujejo v ogromnih količinah brez nadzora, da jih lahko ZDA po lastnem preudarku posredujejo tretjim državam in da jih lahko hranijo 90 let, medtem ko je v EU ta doba pet let.

Prenos nekaterih podatkov bo kljub temu še vedno potekal, saj ima...

43 komentarjev