»

Mozilla podelila nagrade v podporo odprte kode

Mozilla.org - Mozilla je podelila prve nagrade v okviru oktobra najavljenega programa Foundational Technology, ki jih prejmejo projekti, na katerih Mozilla temelji oziroma jih močno uporablja. S tem želijo nekaj vrniti odprtokodni skupnosti, iz katere črpajo, hkrati pa projektom dati vzpodbudo za nadaljnje delo in finance za izboljšanje varnosti. To pot si je sedem prejemnikov razdelilo pol milijona dolarjev.

Največji kos je domov odnesel projekt Bro, ki vzdržuje programsko opremo za nadzor mreže in predstavlja glavni del Mozillinega sistema za nadzor vdorov v omrežje. Bro bo prejetih 200.000 dolarjev porabil za postavitev javnega repozitorja za module in dodatke za Bro. Projekt Django je prejel 150.000 dolarjev, ki jih bodo porabili za spremembe jedrne kode (Channels), da...

5 komentarjev

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Veliki zmagovalci ISEF-a 2014

Slo-Tech - V Los Angelesu se je končal letošnji ISEF (international science and engineering fair), kjer so podelili nagrade najboljšim raziskovalnim projektom, ki so jih prijavili in izvedli dijaki srednjih šol iz vsega sveta. Gre za vsakoletno enotedensko srečanje dijaških raziskovalnih projektov (tako imenovan science fair), kamor se uvrstijo najboljši z državnih, regionalnih in lokalnih tekmovanj po svetu.

Tovrstna tekmovanja so zlasti v ZDA izjemno priljubljena, ISEF pa je največje in najuglednejše, a še zdaleč ne edino. ISEF ima že spoštovanja vredno tradicijo, saj tekmovanje poteka od leta 1950 pod okriljem Society for Science & the Public. Zadnjih dvajset let je glavni sponzor tekmovanja Intel.

To še zdaleč ne pomeni, da so raziskovalni projekti omejeni na inženirstvo ali...

4 komentarji

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Intel - Intel Science Talent Search je prestižni program, ki ga v ZDA že sedemdeset let organizira Society for Science & the Public, sprva pod sponzorstvom Westinghousa, zadnjih trinajst let pa pod Intelovim. Na natečaju za nagrade, ki jih mnogi primerjajo z Nobelovimi nagradami za srednješolce, sodeluje vsako leto okoli med 1500 in 2000 dijakov iz ZDA, ki pripravijo svoje raziskovalne projekte s področja naravoslovja ali matematike. Gre za resno raziskovalno delo na še nerešenih problemih, ki ga mnogi opravijo tudi v najboljših univerzitetnih in zasebnih laboratorijih. Letošnji zmagovalec je 17-letni Evan O'Dorney iz Kalifornije.

O'Dorney je v matematičnem projektu analiziral in primerjal dva načina ocene kvadratnega korena celega števila in...

12 komentarjev

Na letošnjem Pwn2Ownu rekordna nagrada za uspešen napad na Chrome

ComputerWorld - Vsakoletni hekerski dogodek, kjer hekerji in raziskovalci demonstrirajo svoje poznavanje brskalnikov in mobilnih telefonov ter varnostnih lukenj v njih, se bo letos v Vancouvru začel 9. marca. Za nekoliko več vznemirjenja kot ponavadi je poskrbel Google, ki je razpisal doslej najvišjo nagrado 20.000 dolarjev za kogarkoli, ki bi našel in uspešno zlorabil kakšno ranljivost v njihovem brskalniku Chrome.

Na letošnjem Pwn2Ownu bosta okolje 64-bitna operacijska sistema Windows 7 in Mac OS X, na katerih bodo tekli Internet Explorer, Firefox, Safari in Chrome. Prvi, ki bodo zlomili prve tri brskalnike, bodo prejeli 15.000 dolarjev, kar je 50 odstotkov več kot lani, medtem ko so za Chrome nekoliko drugačna pravila.

Ker Chrome...

5 komentarjev

Googlov semenj znanosti za otroke in mladino

Google - Google organizira prvi globalni sejem znanosti, ki je namenjen otrokom in mladini v starosti od 13 do 18 let. Začel se je včeraj in bo trajal do 4. aprila. Do takrat lahko mladi izberejo in izvedejo projekt ter ga skupaj z dvominutnim videoposnetkom ali predstavitvijo z vsaj 20 prosojnicami, v katerih navedejo hipoteze, rezultate, metode in ostalo nujne potrebne podatke za znanstveno delo, pošljejo na Google. Vse morajo napisati v angleščini.

Maja bo Google objavil 60 polfinalistov, ki jih bodo kasneje zožili v 15 velikih finalistov. Ti bodo dobili letalske vozovnice do Kalifornije, kjer bo 11. julija zaključna prireditev. Tam bodo pred strokovno žirijo predstavili svoje projekte. Ta bo izbrala tri zmagovalce - po enega v vsaki...

4 komentarji

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Space - Uradna objava in tuji mediji poročajo, da se je Google odločil v sodelovanju z organizacijo X Prize Foundation nagraditi z 20 dolarskimi milijoni prvo zasebno podjetje, ki bo do konca leta 2012 uspešno zgradilo in na Luno poslalo mobilnega robota z določenimi sposobnostmi (premakniti se po površju za 500 metrov in poslati na Zemljo slike, videe in druge podatke). Če do takrat ne bo nihče uspel, bodo nagrado znižali za 5 milijonov dolarjev in natečaj podaljšali za dve leti. Poleg glavne nagrade imajo pripravljeno še 5-milijonsko nagrado za drugo mesto in 5-milijonski sklad za dodatke k nagradam za izdelke, ki bodo omembe vredno presegli razpisne pogoje.

Izstrelitev tekmujoče podjetje lahko opravi samo, ali pa za to najame kakšno obstoječo rešitev.

Medtem, ko na Wired.com ugibajo, če bo Google postavljal svoje strežnike na Luni, soustanovitelj Sergey Brin razlaga, da tovrstna vlaganja niso nič posebnega - nekatera podjetja toliko in še več vlagajo v stadione in jadralske...

40 komentarjev

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Na mladih svet stoji

24 ur - Letošnja prireditev Intel ISEF, katere glavni pokrovitelj je Intel in deluje že od leta 1950, je velik poklon tudi Sloveniji. Srečanje je tokrat združilo več kot 1.200 mladih raziskovalcev iz 40 držav. Slednji so se potegovali za različne nagrade pri predstavljenih dosežkih, od štipendij do zmogljivih rač. sistemov.

Lahko smo ponosni, da so med njimi tudi trije dijaki iz Nove Gorice. Niko Gorjup, Matjaž Bone in Matjaž Humar so naredili načrte za ionski pospeševalnik, s katerim bi bilo moč prožiti jedrske reakcije. Pospeševalnik bi lahko koristno uporabili v medicini, industriji, izobraževanju in raziskovalnih inštitutih. Za svoj dosežek so prejeli vsak po 1.500 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja