»

Jutri se lahko GPS-u zatakne

Slo-Tech - Jutri se utegne zgoditi, da bodo imeli nekateri sprejemniki GPS-a težave pri prikazu lokacije. Danes se namreč končuje druga epoha GPS-a, kar je posledica formata, v katerem je zapisan datum. GPS namreč šteje tedne, ki se zapisujejo kot 10-bitno število. Prva epoha se je začela 5. januarja 1980 in 1024 tednov pozneje je bil 1. avgusta 1999. To pomeni, da se je takrat števec tednov ponastavil, kar je pozročilo nekaj nevšečnosti. Drugič se bo to zgodilo danes ponoči, ko bo števec spet dosegel 1024 tednov in se ponastavil.

Ker se to ne bo zgodilo prvikrat, bi morale biti novejše naprave GPS (po standardu IS-GPS-200) na to možnost pripravljene. Da nismo leta 1999, temveč 2019, bodo lahko ugotovile vse naprave, ki imajo kakšen način za ugotavljanje približnega časa in datuma. Telefoni tako ne bi smeli imeti težav. Prav tako...

14 komentarjev

Putinova navzočnost vpliva na signal GPS

Zaznavanje ponarejenega signala s pomočjo satelitov v nizki orbiti.

Slo-Tech - Kot pravi študija neprofitnega inštituta C4ADS (Centre for Advanced Defence), ruskega predsednika Vladimirja Putina povsod, kjer se giblje, obdaja balon predrugačenih signalov navigacijskih satelitov. Študija temelji na letu dni preučevanja podatkov, ki jih oddajajo geolokacijski sateliti. Gre za podatke iz samodejnega beleženja položaja ladij, pa satelitov v nizki orbiti, ki prestrezajo navigacijske signale in lahko zaznajo oddajanje z lažnimi podatki, raziskovalci pa so uporabili tudi podatke iz aplikacije za rekreacijo Strava ter tiste iz javno objavljenih poročil o plovilih in vozilih, ki so tako ali...

34 komentarjev

Kaj se dogaja z evropskim električnim omrežjem

Dne 28.2.2018 je bila frekvenca večidel prenizka.

Slo-Tech - Na pečicah, elektronskih budilkah, mikrovalovkah in podobnih napravah, ki za merjenje časa izkoriščajo frekvenco omrežne napetosti, so se ta teden nabrale večminutne zamude, so opazili tudi naši bralci. Zaradi kombinacije visoke porabe energije in nizke proizvodnje je evropsko električno omrežje tako obremenjeno, da je frekvenca padla. V zadnjih dneh je v Evropi zaradi mraza poraba električne energije tako zrasla, da imajo pri nas uporabniki toplotnih črpalk, ki so oddaljeni od transformatorskih postaj, težave celo z izklapljanjem zaradi prenizke napetosti.

Električne naprave lahko točen čas vzdržujejo prek štirih virov - prek interneta s komunikacijo s strežniki NTP, pred radijskega signala, z GPS-signala ali prek električnega omrežja. Za uporabo strežnikov NTP je seveda nujen...

137 komentarjev

Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Prime z in brez tipkovnice.

vir: engadget
TechCrunch - Druga inačica Asusove tablice/laptopa Asus Transformer Prime naj bi se precej slabo prodajala, navkljub naravnost odličnim obetom takoj po oktobrski najavi. Ena težava je, da Asus zamuja z dobavo - prve izvode so razposlali šele tik pred božičem, trenutni dobavni rok na Amazon.com pa je huronsko dolgih 4 do 7 tednov. Dalje, tudi tisti, ko so ga že uspeli kupiti, se pritožujejo nad tako rekoč nedelujočim GPS (bojda ga moti kovinsko ohišje) in šibkim wi-fi sprejemom. Končno - in morda najbolj ključno - transformer ima zaklenjen in šifriran bootloader, zato nameščanje alternativnega roma (homebrew) trenutno ni mogoče. Prav tega pa so se veselili številni kupci, saj gre za zelo zmogljivo tablico (Tegra 3) z možnostjo priklopa tipkovnice, miške in druge...

48 komentarjev

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest

Vozniki bi v avtomobile dobile take merilnike

vir: The New York Times
The New York Times - V Evropi veliko večino uporabe cest plačujemo pavšalno, le majhen del pa se zaračunava po dejanskem številu prevoženih kilometrov. Tak primer so poleg cestnin za avtoceste v nekaterih državah, tunelnin in mostnin še londonska notranja cona, Stockholm in nekaj norveških mest. V Sloveniji je plačilo v celoti pavšalno, deloma kot prispevek za cestni sklad ob registraciji vozila in deloma z nakupom vinjete za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah. Ker takšen način plačila voznikov ne vzpodbuja k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, na Nizozemskem razmišljajo o uvedbi celovitega sistema satelitskega cestninjenja vseh cest v državi, pri katerem bi se cestnina obračunala po dejanski porabi.

Tehnološko rešitev za to že...

231 komentarjev

Razvita atomska ura na čipu

Slo-Tech - Znanstveniki so razvili atomsko uro, ki jo lahko zavoljo svoje majhnosti vgradimo v vsako elektronsko napravo. V Sandia National Laboratories so namreč izdelali atomsko uro v velikosti škatlice za vžigalice, ki porabi 100 mW energije in jo poganjata dve klasični AA-bateriji. Tolikšno miniaturizacijo so dosegli z uporabo trdninskega laserja, ki osvetljuje posodo s paro neradioaktivnega cezija. Atomi cezija nato nihajo z značilno frekvenco, fotodioda pa šteje nihaje in po 4.596.315.885 nihajih je potekla ena sekunda. Cena: 1500 dolarjev. Starejše atomske ure so približno 100-krat večje in požrešnejše, saj uporabljajo rubidijevo svetilko.

Prenosne atomske ure bodo uporabne za vgradnjo v elektronske naprave, kjer je nujno potrebna točna usklajenost. Doslej so...

33 komentarjev

Brez signala GPS vlada kaos

Satelit GPS v orbiti

vir: New Scientist
New Scientist - V vsakdanjem življenju smo odvisni od signala GPS bolj pogosto, kot si predstavljamo, četudi sploh nimamo sprejemnika GPS. Problem je, da je signal satelitov GPS tako šibek, da ga lahko s preprosto napravo za 20 evrov preglasimo in povzročimo kaos. Na NewScientistu so objavili zanimiv članek o odvisnosti od GPS-a in posledicah njegovega motenja.

Od signala GPS, ki ima v sebi kodiran tudi točen čas atomske ure na satelitu, so odvisni radarji in sistemi za nadzorovanje letal na letališčih, predaja signala mobilnih telefonov med posameznimi bazami, delovanje bančnih avtomatov, satelitsko cestninjenje, časovno podpisovanje finančnih transakcij, upravljanje mreže za...

33 komentarjev

EGNOS uporaben v letalstvu

vir: BBC
BBC - V sredo je začel v Evropi delovati sistem EGNOS s signalom kakovosti Safety-of-Life, ki je sedaj uporaben za avtomatsko vodenje zračnih plovil. EGNOS pomeni European Geostationary Navigation Overlay Service in označuje sistem treh dodatnih satelitov in 44 zemeljskih baznih postaj, ki so razmeščene po evropskih državah in izboljšujejo natančnost satelitskega navigacijskega sistema GPS (ter v prihodnosti Galilea in GLONASS-a). Natančnost GPS-a je premajhna, da bi ga mogli uporabljati kot edini navigacijski sistem za pilotiranje letal in helikopterjev. Zaradi tega si piloti v priletni fazi leta pomagajo z ILS-om, ki vključuje radijske oddajnike na...

6 komentarjev

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

GPS

Jaz - No, še zadnja moja novica danes...
Pred dnevi, ko sem se sprehajal po medmrežju, sem naletel na zelo informativno stran. Na tej strani izveste vse o GPSu. Kaj točno to je (pa saj to že veste), kakšne so metode merjenja, ... vglavnem zelo veliko.

8 komentarjev