»

Google vstopa v pretočno igranje s Project Streamom

Slo-Tech - Google je najavil Project Stream, servis za pretočno igranje iger kar skozi brskalnik Chrome.

Poganjanje iger v oblaku je prehodilo že zajetno trnovo pot, saj se sooča z resnimi tehničnimi izzivi. Zamik v sliki in še posebno nadzoru bo vselej večji kot na lokalni napravi, saj se fizike ne da prinašati okoli. Poleg je treba prišteti obvezno kompresijo slike in pa potrebo po novih načinih trženja iger, kot je najem. Ni nenavadno, da eden pionirjev na tem področju, razvpiti servis OnLive, ni uspel in je pred tremi leti ugasnil. Po drugi strani ima Sony s storitvijo Playstation Now več uspeha in tudi Nintendo na Japonskem preizkuša podobno tehnologijo na konzoli Switch.

Zdaj se je namenil val pretakanja vsebin zajahati še Google in naznanil blazno originalno...

9 komentarjev

Izšel Firefox 18

Slo-Tech - Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali...

22 komentarjev

Google želi tvoriti in hraniti vaša gesla

Google - Z naraščanjem števila spletnih strani, ki za uporabo polne funkcionalnosti zahtevajo prijavo z uporabniškim imenom in geslom, se uporabniki na internetu znajdejo pred problemom prevelikega števila gesel. To vodi v zapisovanje gesel na listke, uporabo enostavnih in ne varnih gesel ter recikliranje gesel, ko isto geslo uporabijo na več straneh. Ob hekerskih napadih na eno izmed strani so potem ogroženi še vsi profili na drugih straneh, ki so jih uporabniki tvorili z istim geslom.

Ena od rešitev je uporaba standarda OpenID, kjer si uporabnik ustvari identiteto pri centralnem ponudniku (OpenID provider) in jo potem uporabi za registracijo in prijavo v več različnih strani, brez da bi jim rabil...

58 komentarjev

Google+ na voljo vsem, dodano iskanje

Google - Po slabih treh mesecih od izdaje beta verzije Googlovega socialnega omrežja Google+ se je Google odločil, da je omrežje dovolj zrelo, da lahko ukine potrebo po povabilu za uporabo. Odslej se lahko k storitvi Google+ priključi vsakdo, tako da enostavno obišče domačo stran in klikne Prijavi se (oziroma predhodno ustvari Google Račun, če ga še nima).

Poleg tega je Google vpeljal še nekaj manjših novosti. Hvalijo se, da so jih v treh mesecih uvedli kar 99, do česar z drobljenjem sprememb sicer ni težko priti. Kakorkoli že, v zadnjih dneh so dodelali Hangouts (videopomenki), ki so sedaj podprti tudi na mobilnih telefonih z Androidom, lahko po želji popolnoma javni, čeprav sodeluje le do devet ljudi (Hangouts on Air), prav tako pa lahko vključujejo deljenje zaslona (screensharing), Google Docs itn. Razvijalci bodo veseli izdanih API-jev,...

10 komentarjev

Google pričel interno testiranje storitve Google Music

vir: CNet
CNet - Google je začel interno preizkušanje prihajajoče storitve Google Music, o kateri smo prvikrat pisali pred poldrugim letom. Prve informacije o tem je prispeval član foruma XDA Developers, ki je na Androidu Honeycomb odkril Google Music. Izkazalo se je, da gre za delujočo verzijo, ki je namenjena internemu testiranju.

Google Music bo uporabnikom omogočala poslušanje glasbe prek vseh naprav, ki bodo povezane v internet (streaming service). Čeprav je bil sprva predviden javni začetek obratovanja storitve že za konec leta 2010, se je zapletlo pri vsebinah. Google se z založniki pogaja o odkupu pravic za hranjenje glasbe v oblaku, pri čemer želijo pridobiti tudi pravice za prenos že...

16 komentarjev

Izšel Chrome 10

Google - Danes je izšla deseta verzija Googlovega odprtokodnega brskalnika Chrome. Glavne novosti so hitrejše izvajanje JavaScripta, ki mu je Google v testu V8 nameril 66-odstotno pohitritev, izboljšan videz, še zlasti lažje orientiranje in dodana možnost iskanja v nastavitvah. Mogoče je sinhronizirati shranjena gesla med različnimi računalniki, če imamo gesla v oblaku, pri čemer je seveda prenos šifriran. Za večjo varnost brskanja so v peskovnik vključili tudi vgrajen Flash Player, za večjo hitrost pa je dodano strojno pospeševanje videa. Odpravili so tudi nekaj hroščev. Prenos je mogoč z domače strani ali z izbiro funkcije Posodobi v brskalniku.

59 komentarjev

Chrome: nova beta, hitrejši pogon za Java Script, napoved nove podobe

Slo-Tech - Google je pretekli teden izdal novo beta verzijo svojega brskalnika Chrome 10, ki nosi oznako 10.0.648.82. Prva novost, ki jo je Google posebej poudaril, je bistveno povečanje hitrosti izvajanja Java Scripta. Sodeč po njihovem testu V8 Benchmark Suite je nova beta za 66 odstotkov hitrejša od trenutne stabilne različice Chroma. K poskočnosti bo pripomoglo tudi pospeševanje videa z GPU.

Druga novost je prenovljen način urejanja nastavitev, ki se sedaj odprejo kot običajen zavihek in ne več posebno okno. Dodana je možnost iskanja po nastavitvah, s katero hitro najdemo želeno nastavitev brez nepotrebnega iskanja po menijih, ter avtomatsko osveževanje naslova pri navigaciji...

78 komentarjev

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev

Izšel Chrome 5.0

Google - Na dan mladosti je izšla nova stabilna različica Googlovega brskalnika za platforme Windows, Mac in Linux. Za Windows je Chrome že dlje časa v stabilni verziji, medtem ko je to prva taka inačica za Mac in Linux. Peta verzija je izšla le štiri mesece po četrti, a kljub temu prinaša veliko novosti. Chrome 5.0.375.55 ima poleg vrste varnostnih popravkov še možnost sinhronizacije ne le zaznamkov, temveč prav vseh nastavitev na različnih računalnikih, delovanje razširitev v načinu inkognito, API-je za geolokacijo, App Cache, povleci in spusti za datoteke in druge lastnosti HTML5. Flash za zdaj še ni integriran v brskalnik, se pa naj bi to zgodilo z izidom Flasha 10.1. Prenos je...

43 komentarjev

Microsoft pokazal prve obrise Internet Explorerja 9

Ars Technica - Na konferenci MIX10 je Microsoft izpolnil pričakovanja in pokazal prve obrise, kakšen bo Internet Explorer 9. Javnosti so namreč izdali program Windows Internet Explorer Platform Preview, ki prikaže zmožnosti Internet Explorerja 9 spletnim razvijalcem in Microsoftovi ekipi nudi koristne povratne informacije. Platform Preview bo posodobljen približno vsakih osem mesecev.

Seveda ne gre za celoten brskalnik, marveč je Platform Preview za zdaj zgolj zelo oskubljena verzija pogona. Nima zavihkov, naslovne vrstice ali gumba nazaj, ima pa ključne sestavne dele za razvijalce: pogon, JavaScript, strojno pospeševanje in orodja za razvijalce.

Poleg pogona najdemo na Platform Previewu še začetno stran, kjer je pet Speed Demov, pet HTML5 demov in pet grafičnih Demov. Kot...

35 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev