Prijavi se z GoogleID

»

Microsoft samo od Samsunga dobi milijardo dolarjev licenčnin letno

CNet - Stranski učinek Microsoftove tožbe zoper Samsung zaradi zamud pri plačilu licenčnin je javna objava zneska, ki ga v Redmondu vsako leto iztržijo od Korejcev iz naslova licenčnin za patente v Androidu. Znesek je lani dosegel milijardo dolarjev.

Gre za dogovor iz leta 2011, ko sta se Microsoft in Samsung dogovorila za višino nadomestila, ki ga mora Samsung plačati od vsakega prodanega androidnega telefona, ker operacijski sistem Android uporablja nekaj funkcij, ki jih je patentiral Microsoft. Znesek je bil tajen, potem pa je Microsoft avgusta vložil tožbo zoper Samsung zaradi zamude pri plačilu obroka licenčnine. Prodaja Samsungovih telefonov je namreč od leta 2011 poletela v nebo, temu pa je sledila tudi višina licenčnin. To pa Samsungu ni všeč, zato išče...

15 komentarjev

Microsoftov telefon za 20 evrov

ZDNet - Medtem ko je glavnina pozornosti usmerjena na pametne telefone, zlasti v deželah v razvoju še vedno pomembno mesto držijo navadni telefoni. Microsoft je zato predstavil nov telefon Nokia 130, ki stane vsega 25 dolarjev in je namenjen kupcem v deželah v razvoju. S tem je Microsoft demantiral bojazni, da bodo po ukinitvi znamke Asha in Nokie S40 obdržali le razvoj pametnih telefonov.

Microsoft je letos že predstavil Nokio 225, ki stane 54 dolarjev in je prav tako zelo okleščen telefon. A za razliko od Nokie 225, ki podpira vsaj dostop do interneta, Nokia 130 tega nima. Telefon je resnično omejen na klice, sporočila, radio in predvajanje videoposnetkov. Podpira USB, Bluetooth in microSD, tu pa se počasi konča. Telefon seveda...

35 komentarjev

Nokia vlaga 100 milijonov dolarjev v pametne avtomobile

Nokia - Iz finske Nokie, kolikor je od nje ostalo po prodaji dizajn in proizvodnje mobilnih telefonov Microsoftov, so sporočili, da se podajajo v panogo pametnih avtomobilov. V ta namen so oblikovali 100 milijonov dolarjev vreden sklad Connected Car, ki ga bo upravljala Nokiina enota za tvegan kapital Nokia Growth Partners (NGP) in bo namenjen vlaganjem v podjetja, ki proizvajajo koristno tehnologijo za uporabo v pametnih avtomobilih. S tem bo Nokia dopolnila svoj HERE, ki trenutno omogoča uporabo lokacijskih podatkov in zemljevidov za pametno avtomobilsko navigacijo. HERE bo sodeloval z novimi podjetji.

Pametni avtomobili in avtomobili brez voznika so prihodnost, česar se zaveda čedalje več podjetij. Apple, Google in Microsoft so na tem področju že zelo aktivni. Apple je pred kratkim razkril svoj...

26 komentarjev

Naprej v Indiji, mogoče pa tudi drugod - brezplačni Windows Phone OS

Slo-Tech - Microsoft je svoj imperij zgradil z operacijskim sistemom Windows, preden ga je razširil še na druge izdelke. Licence za Windows nikoli niso bile poceni in čeprav je Microsoft nudil različne popuste in akcije, so z licencami zbrali zajeten kupček denarja. Potem pa sta se zgodila brezplačni Android in neločljiva naveza programske in strojne opreme iz Appla, ki sta začela odžirati delež redmondskemu velikanu. V presenetljivo kratkem času je Android osvojil ogromen tržni delež, zato mora Microsoft iskati nove tržne taktike.

O eni izmed njih smo že poročali, in sicer bo Windows 8.1 na poceni napravah za 250 ali manj dolarjev po novem stal vsega 15 dolarjev, glasno pa se pogovarjajo tudi o povsem zastonjski verziji. Šlo naj bi za napol reklamno...

8 komentarjev

Moody's znižal Nokiino boniteto

Predstavitev Nokia Lumie 900 v ZDA

vir: Moody's
Moody's - Ameriška bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokie do zadnje ravni pred oznako neprimerno za vlagatelje, s čimer se bo zadolževanje za Nokio bržkone podražilo. Razlog za to odločitev je velik upad prodaje v zadnjem četrtletju, čeprav Nokia še vedno redno izpolnjuje obveznosti in neposredne nevarnosti za insolventnost ni.

Nokiina...

67 komentarjev

Prvi Nokiin telefon z Windows Phone še letos

CNet - Nokia je včeraj v Helsinkih uradno napovedala, da bo še letos izdala svoj prvi mobilni telefon z Windows Phone, ki je po začetku partnerstva z Microsoftom logična postaja. Nokia je že ob napovedi sodelovanja dejala, da bo tak telefon verjetno izšel letos, zdaj pa so to potrdili tudi uradno, čeprav je v mediji krožilo tudi leto 2012. Časa sicer ni več na pretek, saj konkurenca pritiska z vseh strani.

Kdaj točno bo nov telefon predstavljen, je še prezgodaj reči. Špekulira se o datumu 26. in 27. oktober, ko bo v Londonu potekal sejem Nokia World. To bi bil tudi dokaj smiseln datum, saj bi tako lahko poskrbeli, da bo telefon na prodajnih policah za božično-novoletno nakupovalno sezono, ki je najboljše prodajno obdobje v...

28 komentarjev

Microsoft bo dobival licenčnino tudi za vsak Samsungov Android telefon

Microsoft si od Samsunga obeta večjo prodajo in promocijo telefonov z Windows Phone. Na slike je nedavno predstavljeni mid-range Samsung Omnia W.

vir: CNet
CNet - Microsoft in Samsung sta danes sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo Samsungu. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino, podobno kot so si že lani izborili od HTC-ja.

Microsoftova mobilna divizija si tako lahko obeta lep dobiček iz prodaje Androidov (pa tudi sicer imajo blizu tisoč licenčnih pogodb s firmami širom tehnične branže, odkar so decembra 2003 zaštartali svoj IP program). Obenem naj bi Samsung izdelal še več novih in potencialno popularnih Windows Phone telefonov, ter prispeval k stroškom marketinga. Microsoftovce namreč...

13 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Milijardnim vlaganjem v R&R ne sledijo nujno rezultati

The Wall Street Journal - Kot obrabljeno mantro poslušamo, da so podjetja pa tudi države in družba lahko konkurenčni samo z vlaganjem v razvoj in raziskave (R&R). Sliši se logično, a realnost je pokazala, da najuspešnejša podjetja v računalniški branži niso tista z največjim proračunom za R&R, ampak z najučinkovitejšim trženjem in oglaševanjem, ugotavljata The Register in The Wall Street Journal.

Na eni strani imamo kanadski RIM, ki je lani v R&R vložil 6,8 odstotka svojih prihodkov, kar znese 1,35 milijarde dolarjev. V zadnjih treh letih se je ta znesek potrojil, medtem ko je RIM-ov tržni delež upadal. Tablični računalnik PlayBook, ki je njihov zadnji hit, ni rezultat lastnega razvoja, ampak so ga kupili v prevzemu.

Microsoft ima...

30 komentarjev

Microsoft Nokii plačal milijardo dolarjev za odločitev za Windows Phone

BuisnessWeek Online - Dogovor med Nokio in Microsoftom o uporabi Windows Phone na Nokiinih telefonih naj bi bil podprt z več kot milijardo dolarjev, ki jih bo Microsoft plačal Nokii. Slednja naj bi nato Microsoftu plačala licenčnino za vsak prodan telefon z Windows Phone, medtem ko bo sredstva za lasten razvoj in raziskave krčila. Dogovor naj bi bil sklenjen za pet let, pravijo viri blizu podjetij.

S sodelovanjem pridobivata obe podjetji. Microsoft si je hitro kupil tržni delež, medtem ko Nokia krči svoje stroške. Za...

56 komentarjev

MWC 2011: Nokia in Microsoft se ne združujeta, le sodelujeta

Elop na MWC 2011 v Barceloni

ComputerWorld - Po najavi sodelovanja med Nokio in Microsoftom na področju pametnih telefonov je završalo. Vsem je bilo že nekaj časa jasno, da Nokia mora nekaj storiti, sicer jo bodo konkurentje povozili. Ena izmed bolj smelih rešitev je bilo tudi partnerstvo, ki se je naposled udejanjilo. In kmalu podžgalo špekulacije, da bosta Microsoft in Nokia kaj več kot le partnerja.

Špekulacije o tem so tlele že nekaj časa, tako da ni presenetljivo, da jih je napoved o sodelovanju razplamtela. Podjetji bosta namreč tesno sodelovali in skupaj gradili izdelke in storitve. Ideja je ustvariti tretji ekosistem, ki bi konkuriral Applovemu in Androidu. Toda združitve ne bo, je včeraj glasno povedal Nokiin izvršni direktor na tiskovni...

22 komentarjev

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Slo-Tech - Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu,...

76 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev

3 'šasije' za Windows Phone 7

vir: engadget
engadget - Da bo Microsoft za uporabo Windows Phone 7 zahteval zelo ozek nabor strojen opreme, že vemo, a je vse skupaj morda celo strožje, kot se je predvidevalo sprva. Ob izidu sistema, skupaj s prvimi napravami, bodo slednje praktično enake na zunaj, zagotovo pa vse enakega tipa - škatlaste oblike, ki jih bo mogoče upravljati le prek na dotik občutljivega zaslona. Trenutne razvojne različice, s katerih so tudi vsi predogledi vmesnika, naj bi bili prva specifikacija šasije, medtem ko naj bi dodatni različici sledili kasneje. 1. šasija naj bi se tako ponašala z gigaherčnim procesorjem (morda Snapdragon, ki ga poznamo iz Nexus One in HTC Desire?) in čipom za grafično pospeševanje, ki bo nadvse dobrodošel za prelepe prehode med meniji. Za 3....

25 komentarjev