»

Western Digital bo dobil novega šefa

The Wall Street Journal - Diskovni gigant Western Digital, ki obvladuje približno polovico trga trdih diskov, bo dobil novega šefa, so sporočili iz uprave družbe. Dosedanji izvršni direktor John Coyne se bo s koncem leta upokojil, tako da ga bo 2. januarja nasledil Steve Milligan. Bistvenih novosti vsaj v kratkem ni pričakovati, saj je Milligan dobro seznanjen s podjetjem, v katerem trenutno opravlja funkcijo predsednika.

Milliganova karierna pot je zanimiva, saj je bil že v letih 2004-2007 finančni direktor v Western Digitalu. Diplomiral je iz...

2 komentarja

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Forbes - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval...

21 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji, potencialni kupec AOL

Ars Technica - Po razrešitvi zdaj že nekdanje Yahoojeve izvršne direktorice Carol Bartz in javnemu pranju umazanega perila Yahoo še vedno nekako ne ve, kaj bi. Čeprav je trenutni vršilec dolžnosti izvršnega direktorja kar finančni direktor, iskanje novega vodje ni visoko na prioritetnem seznamu upravnega odbora.

Preden imenujejo novega izvršnega direktorja, želijo v upravnem odboru razčistiti, kaj bi bila pravilna strategija za podjetje v prihodnosti - omenja se tudi možnost prodaje celotnega podjetja ali pa razprodaje po delih. Da gre za zelo realno možnost kaže tudi zadnja poteza, ko so začeli iskati investicijske banke, ki bi jim pomagale pri iskanju potencialnih kupcev.

Eden izmed njih naj bi bil po neuradnih podatkih AOL, ki ima...

3 komentarji

Konsolidacija trga trdih diskov ustvarja duopol

X-Bit Labs - Prihajajoči prevzemi na trgu trdih diskov (WD bo prevzel Hitachi, Seagate bo odkupil Samsungov del) bodo na tem področju udejanjili novo realnost, ki bo še najbližje duopolu. Novi večji Western Digital bo imel okrogel 50-odstotni tržni delež, medtem ko bo Seagte obvladoval 40 odstotkov trga. Konkurenci, ki je praktično le še Toshiba, odkar je prevzela Fujitsu, bo ostala le desetina drobtinic.

Tako bodo namesto nekdanjih sedmih velikih igralcev (IBM in Hitachi sta se združila že davnega leta 2003) ostali le še trije, pa še tod bosta dva imela v rokah vse vzvode. Vprašanje je, kaj to pomeni za končne uporabnike. Višje cene ali višjo kakovost? Primeri duopolov so že znani, najbolj očiten primer sta AMD in Intel, pa to sploh ne...

14 komentarjev

OCZ kupuje Indilinx

engadget - OCZ je napovedal, da bodo prevzeli južnokorejsko podjetje Indilinx, ki ga poznamo predvsem po krmilnikih za pogone SSD, saj je pogodba o prevzemu že podpisana. Za podjetje bodo odšteli 32 milijonov dolarjev v delnicah OCZ-ja, tako da bo Indilinx na koncu lastnik 9,5 odstotka združenega podjetja (gre torej bolj za lastniško povezovanje kot prevzem, a je OCZ toliko večji, da je rezultat enak prevzemu). Upravna odbora obeh podjetij sta transakcijo že potrdila, tako da bo dokončana v mesecu dni, če ne bo kakšnih zapletov s protimonopolnimi inštitucijami.

Bistvenih sprememb v ureditvi Indilinxa ni pričakovati. Že sedaj OCZ uporablja tudi njihove krmilnike (ne pa izključno), kar bo ostalo...

0 komentarjev

Western Digital kupuje Hitachi

The New York Times - Western Digital je danes objavil, da bo prevzel Hitachi Global Storage Technologies, za kar bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Od tega bodo 3,5 milijarde plačali v gotovini, preostanek pa z WD-jevimi delnicami. Za prevzem, ki sta ga že odobrila upravna odbora obeh podjetij, tako da bo končan v tretjem četrtletju tega leta, če bodo varuhi konkurence dali zeleno luč za prevzem, se bo WD zadolžil za 2,5 milijarde dolarjev.

Z nakupom si bo Western Digital utrdil svojo prisotnost na trgu trdih diskov in drugih enot za shranjevanje podatkov. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v izjavi za javnost zapisal, da ta korak prinaša nekaj pomembnih prednosti - več razvoja in raziskav, inovacije in razširitev širokega portfelja...

52 komentarjev

Seagate in WD tožena zaradi kršitve patentov

Ars Technica - Malo znano podjetje Rembrandt IP Management, ki "pomaga lastnikom patentov doseči pravičen izplen od njihove intelektualne lastnine", je vložilo tožbo zoper diskovna velikana Seagate in Western Digital. V tožbi jima očitajo kršenje patentov št. 5.995.342 (Thin film heads having solenoid coils) in 6.195.232 (Low-noise toroidal thin film head with solenoidal coil), ki da ju krši večina diskov omenjenih proizvajalcev. Omenjena patenta pokrivata tehnologijo za minimiziranje magnetne interference pri branju in pisanju podatkov z novimi glavami, ki zmorejo večje gostote zapisa.

Patenta je leta 1997 vložil kalifornijski izumitelj Uri Cohen, ki je kasneje sam sprožil preiskavo zoper Seagate in WD. Ker ni imel dovolj finančnih sredstev,...

3 komentarji

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

Dell prevzema Perot Systems

Slashdot - Dell se je sporazumel o prevzemu podjetja Perot Systems, za katerega bo odštel 3,9 milijarde dolarjev v gotovini. S prevzemom kani Dell razširiti svojo paleto IT-storitev in prodati več svoje strojne opreme obstoječim strankam Perota. Perot Systems je teksaško podjetje, ki po celem svetu nudi IT-storitve za posebne potrebe strank zlasti v zdravstvu (kjer realizirajo 48 odstotkov svojega prometa) ter vladi (dobra četrtina prometa), industriji, bančništvu, zavarovalništvu itn. S tehnologijami, ki jih bo Dell dobil z nakupom, bodo lahko uspešneje posegli na trg oblačnih storitev, je pojasnil Dellov izvršni direktor Michael Dell.

V zadnjem fiskalnem letu sta Dell in Perot Systems skupaj zabeležila 16 milijard dolarjev dohodkov s področja strojne opreme in IT-storitev ter dodatnih osem milijard s podporo. Od tega je Perot poskrbel za tri milijarde. Delnica podjetja Perot je razumljivo poskočil za 65 odstotkov in se ustalila pri 30 dolarjih, kolikor znaša Dellova ponudba. Upravi...

0 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Western Digital pohrustal SiliconSystems

CNet - Western Digital je že nekaj časa na glas razmišljal o vstopu na živahen trg SSD-jev. Včeraj so objavili, da so prevzeli podjetje SiliconSystems, s čimer so se naenkrat znašli na tem trgu. Za podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2002 in proizvaja vrsto SSD-jev za različne segmente, osredotočajo pa se na t.i. embedded naprave, so v Western Digitalu odšteli 65 milijonov dolarjev. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v svoji izjavi dejal, da bodo znanje in tehnološke zmožnosti SiliconSystemsa znatno pripomogle pri razvoju SSD-jev v WD-ju. O tem ne gre dvomiti, saj ima tarča nekaj svojih patentov, poleg tega pa imajo navzkrižno licenco s SanDiskom, ki se bo sedaj prenesla na WD. Prevzeto podjetje bo nemudoma postalo oddelek z imenom WD Solid-State Storage business unit.

8 komentarjev