»

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev

Shuttle's SB51G Mini PC

HotHardware - Na tej strani si lahko preberete test Shuttleovega novega Mini PCja. Dimenzije tega računalnička so le 200 x 181 x 280 mm, v osrčju pa ga poganja Pentium 4 procesor. Ima podporo standardu USB 2.0 (2 priključka), razširljiv pomnilnik integrirane grafične kartice do 64 MB, integrirano AC '97 v2.2 zvočno kartico in še mnogo drugih stvari. Še tehnikalije:
  • 2x UltraDMA/100 IDE - SiS962
  • možnost spreminjanja FSB od 100 do 166MHz
  • Podpira DDR200/266 DDR SDRAM
Za več informacij kliknite semkaj.

0 komentarjev

Naj drugi sesajo namesto vas!

Slo-Tech - Sicer novička ni ravno strogo računalniška, je pa omembe vredna, saj konec koncev stvarca ne bi bila tako pametna brez kakšnega vgrajenega mini abaka™. Podjetje Electrolux je predstavilo nov sesalnik imenovan Trilobite, ki na mesto vas posesa celotno stanovanje (abaka se pa pa vseeno ne more lotiti, heh [;)]). Žvau je prva te vrste na svetu, ki zmore postoriti vse popolnoma sama in ne boste verjeli, tega ljubljenčka si lahko omislite tudi v naši kokoški. Za ceno, ki znaša preko 320 tolarskih tisočakov, ga (na vrvici) lahko odpeljete tudi vi. Stvarca za delovanje uporablja LCD zaslon, premika pa se s pomočjo "sonarja" - več mikrofonov, ki zaznavajo frekvenco, premore pa tudi NiMH baterijo. Jaz pa pravim: za ta denar kupim raje 10 dobrih starih metel, lastnoprstno pospravim bajto in si grem kupit mašino. Solidno mašino. Klik!

10 komentarjev

Baseball revolucija

MSNBC - Baseball pri nas ni ravno pretirano znan šport, pa tudi z računalništvom nima opravka oz. ga ni mel. Do nedavnega, ko se je na svetu pojavil prvi metalni stroj (kakšen je uradni prevod ne vem. Angl. pitch machine -"pič mašina"), ki ga poganja Pentium 3 z 850 MHz in zmore simulirati mete vseh najboljših igralcev baseballa na svetu. Ker zmore natančno simulirati večino metov (fastball - hira žoga, curveball - zavita žoga, ...), ga na treningih intenzivno uporabljajo Cleveland Indians in St. Louis Cardinals (mesečna najemnina 13000 $ ). Stroj se imenuje Abner, naredili so ga pri podjetju Fastball Development Corporation, poganja pa ga program “Create-a-Pitch”. Seveda se da vse te mete opraviti tudi na kaki ceneni "pitch mašini", vendar je vse skupaj malce težje. Fastball-i niso problem, medtem ko utegnejo biti curvball-i in ostali eksotični meti malce bolj zahtevna stvar. Tako, upam, da vas nisem pretirano zamoril z raznimi baseballskimi pravili (nostalgija pač ). Več o temu izrednemu...

6 komentarjev

Evergreen Technologies Performa III 850

GideonTech - Kaj sploh je Performa III 850? Performa je slot kartica s Pentium 3 procesorjem na 850 MHz, ki jo vtaknemo v režo slot 1 na matični plošči. Pač porečete, Pentium 3 na 850 MHz v slot 1 izvedbi. Vendar zakaj v slot 1 izvedbi? Ravno v tem tiči ves čar procesorja. Performa ni namenjena sistemom, ki "prebavijo" Pentium 3 procesorje, ampak sistemom (beri: matičnim ploščam), ki zmorejo sprejeti največ Pentium 2 procesorje. Performa je torej nekakšna nadgradnja, ki obide vse omejitve matične plošče. Stvarco proizvaja Evergreen Technologies, ki je bilo znano po svojih 486 - Pentium nadgradnjah (na misel mi trenutno pride še Kingston, ki je naredil 486 - K5 90 nadgradnjo), sedaj pa se preizkuša s svojimi P2 - P3 nadgradnjami. Ampak, da bi Pentium 3 deloval na matični plošči, ki podpira največ Pentium 2 procesorje? Vse skupaj izgleda kar malce preveč lepo da bi bilo res. Če ste tako razmišljali, potem niste veliko zgrešili. Performa 850 je precej nestabilna rešitev, ki ne zmore opravljati...

0 komentarjev

Srebrno vodno hlajenje

Jaz - Tokratna eksotika ne prihaja z Azije ali ZDA, temveč in znam precej bližnjih krajev, točneje kar iz Slovenije. Forumaš Charles je eden izmed redkih (če ne edini na svetu!) lastnikov popolnoma srebrnega vodnega hlajenja. Za izdelavo je uporabil kar stari komplet srebrnega jedilnega prebora, zadevo pretopil (tip je zlatar ) in preoblikoval v ustrezno obliko. Potem je izdelal srebrni vodni blok, mrzlo ploščo in procesorski distančnik. Po številnik prošnjah in nadlegovanjih v Forumu je zadevo celo poslikal in mi poslal slikice. Prvo sem mislil objaviti le eno eli dve, toda nisem se mogel zadržati in sem kar vse slikice spravil na posebno stran. Zdaj le še upajmo, da bo Charles izmeril temperature s tem izrednim sistemom in nam jih zaupal. Kar začnite ga nadlegovati v Forumu .

7 komentarjev