»

Sodni spor okoli licence GPL

Popularni modem in brezžični usmerjevalnik AVM Fritz!

vir: Heise
Heise - V Nemčiji trenutno teče civilna pravda, ki bi lahko imela pomembne posledice za usodo copyleft licence GNU GPL. Proizvajalec mrežne opreme AVM je lani vložil tožbo zoper podjetje Cybits, ki je za njihove izdelke samo pripravilo filter za zaščito otrok. Po navedbah AVM omejeni filter pomembno spreminja delovanje usmerjevalnika in s tem krši njihove avtorske pravice, blagovne znamke in obenem še ovira konkurenco. S tem se poleg toženca ne strinjajo še pri organizacijah GPL-violations.com in Free Software Fountadation Europe (FSFE), zato so v pravdo vstopili kot stranski intervenient na strani podjetja Cybits in podali svoje stališče. Na kratko povzemamo argumente vseh udeležencev.



Na AVM-jevih usmerjevalnikih teče...

9 komentarjev

Android verjetno ne krši GPL. Napad Microsoftov?

Groklaw - Včeraj smo pisali, da utegne imeti Google težave zaradi kršenja licence GPL v svojem Androidu, kar so mnogi označili kot hudo pretiravanje. Navedbe Edwarda Naughtona imajo nekaj smisla, a podrobna analiza kaže, da Android bržkone ne krši GPL. Linus Torvalds se je že odzval na očitke in jih zavrnil kot lažne, saj da so že zdavnaj jasno povedali, da uporaba jedra ne povzroči prenosa licence GPL na celoten sistem. Tovarlds je že leta 1993 povedal, da se ne šteje, da bi bili uporabniški programi izvedeni iz Linuxovega jedra.

Zanimivo pa je Naughtonovo ozadje, ki so ga raziskali na Groklawu. Ugotovili so, da je Naughton do nedavnega delal za Microsoft, kar sedaj poizkuša zakriti. V njegovem...

13 komentarjev

Resni očitki o Googlovem kršenju GPL v Androidu

Slo-Tech - Google se je znašel pred velikim problemom na svoji platformi Android, saj vse kaže, da je kršil licenco GPL. Android je strukturiran na več ravneh, tako da kljub Linuxovi osnovi cel sistem ni izdan pod licenco GPL. Spodnji del arhitekture, Linuxovo jedro, je pod licenco GPL, medtem ko za uporabniški prostor to ne velja več (stran 36). Ta se z jedrom povezuje prek knjižice Bionic, kar pravno omogoča licenciranje višje programske opreme pod manj odprtimi (npr. Apache Software License ali licence BSD/MIT) ali celo zaprtimi licencami (npr. odjemalec za Gmail je zaprtokoden). Ta strukturiranost je bistven del Googlove strategije, saj jim omogoča, da z Androidom kaj zaslužijo, proizvajalcem telefonom pa...

25 komentarjev

Telstra izpolnila obljubo in spoštovala GPL

Slashdot - Lani novembra je Angus Gratton ugotovil, da avstralski ponudnik dostopa do interneta v svojih izdelkih krši licenco Splošno dovoljenje GNU (GPL). Programska oprema, ki so jo distribuirali poleg sistema za domačo telefonijo T-Hub, je imela dele kode, ki so bili vzeti iz Linuxa. Ker je ta licenciran pod GPL, licenca terja, da je tudi vsa izpeljana programska oprema ponujena pod isto licenco. Ta zahteva jasno oznako o uporabljeni licenci in dostopnost izvorne kode. Telstra je takrat obljubila, da bodo zagato uredili in sedaj je obljubilo izpolnila.

Na internetu so zapisali, da je uporabljena koda delno vzeta iz kode pod licenco GPL in LGPL. Zraven so zapisali, da lahko na zahtevo zainteresiranim strankam pošljejo zgoščenko z izvorno kodo uporabljenih...

1 komentar

Telstra domnevno krši GPL

Slo-Tech - Razvijalec odprtokodne programske opreme z Australian National University Angus Gratton je objavil trditve, da največji avstralski ponudnik dostopa do interneta Telstra, ki je delno v državni lasti, krši licenco Splošno dovoljenje GNU (GPL). Gratton trdi, da njihovi izdelki T-Hub, T-Box in najverjetneje tudi T-Touch Tab vsebujejo dele kode iz Linuxa, ki je licencirana pod GPL. Slednja zahteva, da se izda celotna izvorna koda izdelka in jasno označi, da velja licenca GPL, česar pa Telstra ni storila. Omenjeni Telstrini izdelki so na trgu manj kot leto dni, a so že dosegli vidni uspeh, saj...

14 komentarjev

Pekel ni zmrznil

Ars Technica - Pekel ni zmrznil, ko je Microsoft na splet postavil izvorno kodo orodja Windows 7 USB/DVD. Spomnimo se geneze: sredi novembra je na spletu završalo, ko so ugotovili, da vsebuje ta program dele kode, ki je pod licenco GPL. To seveda pomeni, da lahko izide le v odprtokodnem modelu. Microsoft je tedaj nemudoma priznal napako in pojasnil, da je program zanje razvil podizvajalec, ki mu niso dovolj dobro gledali pod prste, ter obljubil, da bo orodje z vso kodo v najkrajšem času na voljo.

To se je te dni tudi zgodilo. Z wudt.codeplex.com lahko snamete poltretji megabajt veliko namestitveno datoteko (kar je zanimivo, ker je prvotna in pozneje umaknjena verzija obsegala zgolj slab megabajt) ali izvorno kodo. Večjih sprememb v programu ni, dodelali so le namestitveni postopek,...

6 komentarjev

Vloženi tožbi proti Bell Microproducts in SuperMicro Computer zaradi kršitve GPL licence

Slo-Tech - V začetku letošnjega leta je Markus Toth od podjetja Bell Microproducts skušal pridobiti izvorno kodo programske opreme, ki upravlja z omrežnim diskom Hammer MyShare.

Podjetje mu izvorne kode ni želelo posredovati in to kljub temu, da MyShare njegova strojna programska oprema temelji na Linuxu (konkretneje: uporablja operacijski sistem BusyBox). Toth je zato o zadevi obvestil razvijalce BusyBoxa.

Prejšnji teden je nato Software Freedom Law Centre proti podjetju Bell Microproducts in proti podjetju SuperMicro Computer vložilo tožbo zaradi kršitve GPL licence. Software Freedom Law Centre je podjetji pred tem že pozval, naj v skladu z GPL licenco razkrijeta izvorno kodo svoje strojne programske opreme, česar pa podjetji nista želeli storiti.

Več podrobnosti o zadevi in spremljanje sodnega postopka pa je mogoče na NAS-central blogu.

23 komentarjev

Sigma Design kršil GPL

Slo-Tech - Fantje skupine XVID, ki piše zastonjske mpeg kodeke pod licenco GPL, so ugotovili, da komercialno podjetje Sigma Design uporablja njihovo izvorno kodo in nato program prodaja naprej kot del lastnega produkta. Po tem, ko so našli takorekoč popolno binarno kopijo svojega programa znotraj Sigmnih produktov, so zagrozili Sigmi in ta je obljubila, da bo v različici 1.1 RealMagic codeca problem odpravila. V resnici so ugotovili, da je Sigma le uporabila nekaj novih trikov (različni parametri prevajalnika, ipd.), da bi zakrila sledove ukradene kode. Iz protesta so fantje prenehali z razvojem kodekov, verjetno pa jim bo FSF pomagal tožiti podjetje.

5 komentarjev