»

Razer pomotoma objavil podatke 100.000 uporabnikov

Vzorec zapisa objavljenih osebnih podatkov vir: Volodimir Diačenko

LinkedIn - Varnostni raziskovalec Volodimir Diačenko je razkril, da je Razer, znani ponudnik računalniške periferije, 8. avgusta nehote javno objavil podatke svojih strank, shranjene na njihovi spletne strani. Šlo je za podatkovno gručo v Elasticsearchu, ki je bila ne le dostopna javnosti, pač pa so jo ves čas indeksirali tudi javni iskalni pogoni.

Krivec? Napačna konfiguracija strežnika. Objavljeni so bili podatki, povezani z njihovo spletno trgovino, denimo email in fizični naslov uporabnika, vsebina naročila in telefonska številka. Med njimi pa ni bilo gesel ali pa podatkov o plačilnih karticah. Kljub temu gre za nedopustno malomarnost, saj gre za podatke, s katerimi je mogoče precej učinkoviteje zastaviti kako bodočo kampanjo phishinga in si na ta način pridobiti še kake druge, bolj usodne osebne podatke, denimo o plačilni kartici.

Še slabše so se pri Razerju odrezali, ko gre za hiter in dejaven odziv na opozorilo o napaki. Diačenko jih je o svojem odkritju poskušal obvestiti...

5 komentarjev

Lažne aplikacije na App Storu prinašajo mastne denarje

Slo-Tech - Eden izmed načinov kako zaslužiti veliko denarja z mobilnimi aplikacijami, je napisati izvrstno aplikacijo, ki jo ljudje množično kupujejo. Izkaže pa se, da je mogoče veliko zaslužiti tudi z lažnimi aplikacijami, ki ne počno ničesar, razen da nič hudega slutečim in neveščim uporabnikom praznijo račun. Čeprav Apple bojda skrbno preverja aplikacije, ki jih spusti v svoj App Store, je že na 10. mestu najbolj dobičkonosnih aplikacij v kategoriji Storilnost lažna aplikacija, ki piscu nosi okrog 80.000 dolarjev mesečno.

Pregled, ki ga je opravil Johnny Lin, je pokazal, da to ni osamljen primer. Najuspešnejša je sicer aplikacij s čudnim imenom Mobile protection...

8 komentarjev

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

Apple ponuja naročnine na časnike prek App Stora

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Guardian - Po vzoru elektronskega časnika The Daily za iPad je Apple ponudil storitev naročanja časnikov prek App Stora za vse svoje naprave in za vse založnike. Nova storitev založnikom omogoča nastavitev cene in obdobja veljavnosti za ponavljajoča plačila (naročnine). S tem so olajšali njihovo delo, saj so morali doslej vsak izdelek prodajati ločeno. Spremembo je prinesel The Daily.

Apple pobere 30 odstotkov naročnine, preostanek pa dobi založnik. Če pa založnik novega naročnika pridobi izven Applove App Store (recimo na svoji strani), Apple ne prejme ničesar. Edina zahteva je, da založniki ponudijo vsaj tako ugodne ponudbe kakor izven App Stora tudi v njem in da neposredno iz aplikacije ne podajajo povezav na svojo stran. Logično, saj tako lahko...

0 komentarjev

The Daily prvi časnik ekskluzivno za iPad

ComputerWorld - Branje elektronskih verzij klasičnih časnikov na mobilnih naprav ni več nič nenavadnega. Naslednji logični korak v evoluciji so izključno elektronski časniki, ki papirnatih staršev nimajo več. Medijski mastodont News Corp. je včeraj izdal prvi elektronski časnik za iPad, ki se imenuje The Daily.

The Daily je moč prenesti z App Stora, uporabniku pa nudi novice v vseh oblikah - besedilni, slikovni in video. Na predstavitvi v New Yorku je izvršni direktor News Corp. Rupert Murdoch dejal, da je iPad naprava, ki jih je prisila v popolno prenovo svojega modela podajanja novic. Tako The Daily ni zgolj elektronska oblika klasičnega časopisa, ampak nov način informiranja javnosti.

Nov časnik bo kakor vsak papirnati izšel vsak dan zjutraj, a bo...

8 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

Dve milijardi prenosov z App Stora

The Register - Konec aprila smo poročali, da je trinajstletnik z App Stora prenesel milijardto aplikacijo, za kar je bil z Applove strani nagrajen z vrednostnim bonom za 10.000 dolarjev. Drugo milijardo aplikacij je Apple pomagal prodati občutno hitreje, saj so za to potrebovali pičlih pet mesecev (prva milijarda je pošla v devetih), k čemur je gotovo pripomogla dosegljivost App Stora v 77 državah in nabor 85.000 aplikacij. Apple žal noče razkriti, kolikšen delež prenesenih aplikacij je bilo plačljivih in koliko brezplačnih, viri pa trdijo, da je razmerje približno tri proti ena. Nagrade za dvomilijardtega kupca žal ni bilo.

0 komentarjev

Trinajstletnik dobil milijardto aplikacijo z App Stora

Beta News - Pred dvema tednoma smo poročali, da se App Store približuje milijardi prodanih aplikacij in da Apple pripravlja nič kaj simbolično, ampak kar konkretno nagrado za kupca aplikacije z zaporedno številko 1000000000. Ta teden smo dočakali srečnega kupca, ki je bil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta. Kupil je aplikacijo Bump, ki se uporablja za izmenjavo kontaktnih informacij in fotografij. Kot so obljubili, bo prejel bon za 10.000, ki ga lahko unovči na iTunes, iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro.

Mi pa si poglejmo še nekaj številk. V povprečju so uporabniki na dan prenesli 3,5 milijona aplikacij. V devetih mesecih delovanja App Stora se je Applov dobiček povečal za 15 odstotkov na 1,21 milijarde dolarjev, prodali pa so 37 milijonov iPhonov in iPodov Touch. Kot najbolj zaželene aplikacije so se pokazale predvsem igre (na prvih 20 mestih jih je 15), med njimi Tetris, iShoot in Bejewled 2. Najbolj popularne brezplačne pa so Facebook Mobile, The Weather Channel, Google Earth in...

30 komentarjev