»

EU začela javno-zasebno partnerstvo za internet prihodnosti (FI-PPP)

Europa.eu - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je imela včeraj dolg govor, s katerim je orisala novo javno-zasebno partnerstvo za internet prihodnost (FI-PPP). Gre za nov evropski projekt, ki bo potekal v treh fazah v naslednjih petih letih in bo z investicijo 600 milijonov evrov poizkusil predrugačiti, prenoviti in izboljšati internet.

Trenutno je svetovna interneta ekonomija ocenjena na 500 milijard evrov letno, njena rast pa na 12 odstotkov letno. Do leta 2015, ko se projekt izteče, bo po projekcijah dosegla 800 milijonov evrov, kar bo predstavljajo znaten (5,8-odstotni delež) evropskega bruto družbenega proizvoda. Toda ker je bil internet ustvarjen v 70. letih za uporabo, ki z današnjo nima nič skupnega,...

9 komentarjev

Nokiini zaposleni stavkajo

vir: engadget
engadget - V odziv na naznanitev sodelovanja z Microsoftom je prišlo v Nokiinih pisarnah v Tampereju do mirnega protesta v obliki odhoda približno tisoč delavcev s svojega delovnega mesta. V Tampereju, ki bo v prihodnosti očitno ena izmed žrtev partnerstva z Microsoftom, sicer dela okrog 3.000 Fincev, od katerih jih približno polovica razvija operacijski sistem Symbian. Mirni protest oz. stavka sicer ni povzročila finančne škode podjetju, saj so delavci za odhod z dela izkoristili svoje fleksibilne delavnike. Kljub zaprtju pisarne najverjetneje dela ne bodo izgubili prav vsi zaposleni v pisarnah v Tampereju, a bodo vseeno odpuščanja ogromna.

Odziv na najavo partnerstva Nokie in Microsofta je bil podobno negativen tudi v finančnem svetu, saj je vrednost...

65 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Rich Green: nepreklicno zapuščam Sun

The Register - Podpredsednik Sunovega oddelka za razvojne platforme Rich Green je odstopil. S tem se je pridružil več kot trem tisočim odpuščenim v prejšnjem tednu, ko je Sun objavil zgubo že dvanajsto četrtletje zapored.

Njegov odhod je seveda posledica nedavnega dogovora o sodelovanju z Microsoftom, ki je vključeval tudi izdatno finančno injekcijo Sunu. Green je bil vsa leta eden glavnih promotorjev Jave in je, med drugim, kot ključna priča nastopal v procesu proti Microsoftu. Dogovor z Microsoftom je očitno prevelik zalogaj za njegov ponos (pa ne samo njegov, saj naj ne bi bil edini, ki se je odločil za tak korak). Klik do izvorne novice.

Kot zanimivost si oglejte še kratko zgodbico, ki je nastala že več kot eno leto nazaj.

24 komentarjev