»

Google Apps ali Microsoft Office 365? Berkeley pravi Google

Wired News - Google in Microsoft ponujata vsak svojo paleto programskih rešitev za elektronsko pošto, koledar, adresar in druge dele elektronskih pisarn. Google Apps je bil na voljo prej, a je Microsoft s svojim Officeom 365 postal več kot dostojna konkurenca. Oba si prizadevata, da bi se za njun izdelek odločimo čim več podjetij in organizacij; še zlasti pomemben je visokošolski segment. Na Univerzi Berkeley so se znašli pred dilemo, kateri izdelek izbrati, saj so se odločili za migracijo z obstoječega sistema CalMail in CalAgenda, ki ni bil dovolj zanesljiv.

Odločili so se za Googlovo rešitev, a za nas je v izobraževalnem duhu od končne izbire pomembnejša pot. Na Berkeleyju so temeljito preverili lastnosti obeh ponujenih paketov...

18 komentarjev

OS X Lion v poslovnih okoljih omogoča prijavo brez gesla

vir: The H
The H - Max OS X Lion zaradi težav z nedokončanostjo ni bil najbolj sprejet, zdaj pa se je pojavil še precej neprijeten hrošč pri centralizirani prijavi s pomočjo servisa LDAP, kar je pomembno predvsem v poslovnih okoljih.

Po pritožbah večjega števila administratorjev je Apple potrdil resnejšo napako, ki omogoča prijavo v Liona zgolj z vpisom uporabniškega imena (tj. brez gesla ali s poljubnim geslom). Pomanjkljivost deluje tako pri prijavi čez grafični vmesnik kot tudi pri terminalski prijavi v sshd strežnik, če je slednji seveda vklopljen. To je kot nalašč za zlorabo službenih računalnikov v...

40 komentarjev

Kraja gesel s čepenjem za hrbtom

Heise - Shoulder surfing oz. zijanje pod prste, medtem ko uporabnik računalnika oz. mobilne naprave vpisuje skrajno pomembno geslo, je s prihodom touchpadov postalo samo še lažje. Večina jih je opremljena z navidezno tipkovnico, ki nima istega učinka kot fizična (hitrost tipkanja, natančnost, uporaba večih prstov, možnost tipkanja z rokavicami, ipd), zato pa ponujajo dodatna pomagala, kot so večje tipke oz. osvetlitev pravkar pritisnjene tipke. Varnostni inženirji pri tvrdki Thinkst so spisali mobilno aplikacijo, ki z video kamero snema žrtvin tablet, zazna on-screen tipkovnico in zabeleži vpisano geslo, vse avtomatsko.

Program uporablja odprtokodno knjižico OpenCV in nekaj svoje kode, ki išče značilni barvni odblisk ob stisku tipke. Več...

7 komentarjev

Nov, tehnično dovršen napad na nemške spletne banke

SMS sporočilo s skritim in digitalno podpisanim mobilnim trojancem

Slo-Tech -

Raziskovalci pri podjetju F-Secure poročajo o novem, tehnično dovršenem napadu na uporabnike spletnega bančništva. V normalnih okoliščinah se uporabnik prijavi v spletno banko kar z uporabniškim imenom in geslom, ko pa želi opraviti transakcijo, jo rabi posebej avtorizirati z vpisom posebne številke (mTAN), ki jo v ta namen obliki SMS-a prejme na svoj mobilni telefon. Ta sistem dvojnega preverjanja preprečuje, da bi napadalec zgolj z prestrezanjem uporabniškega imena in gesla (npr. s keyloggerjem) spraznil račun.

Napad poteka v več fazah. Najprej rabijo lopovi na spletno stran banke nastaviti opozorilo, da je uporabnikovo digitalno potrdilo poteklo in da rabi dobiti novega (nič od tega seveda ni res). Opozorilo...

23 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev

Varnejša prijava v Googlove račune

Google - Google je včeraj začel za vse uporabnike ponujati storitev varnejše prijave v Googlove račune, ki bo z dodatnim korakom nekoliko podaljšala prijavo in zmanjšala možnost kraje identitete. Uporabniki bodo namreč lahko nastavili, da pri prijavi po vpisu gesla na svojo mobilno napravo prejme sporočilo z enkratno kodo ali pa si enkratno kodo generirajo z aplikacijo za Android, BlackBerry ali iPhone.

Pri tem si lahko nastavijo, da tega ne bo potrebno ponoviti mesec dni, nakar jih bo Google zopet pozval k varnejši prijavi. Na ta način želi Google zmanjšati možnost kraje gesla in zlorabe računa. Omenjena storitev je za Google Apps na voljo že od septembra, sedaj pa jo je Google razširil na vse izdelke in za vse uporabnike.

Kmalu bo Google ponujal varnejšo prijavo kot naše...

30 komentarjev

Facebook uvedel gesla za enkratno uporabo

Slo-Tech - Facebook je včeraj predstavil novo storitev, ki bo omogočala varnejše prijavljanje uporabnikov z računalnikov, nad katerimi nimajo popolnega nadzora - npr. iz kiberkavarn, knjižnic, hotelov, letališč in drugod. Profil je namreč moč povezati s telefonsko številko mobitela. Uporabnik bo pred prijavo na številko 32665 poslal kratko sporočilo z vsebino otp, Facebook pa mu bo nazaj poslal geslo za enkratno uporabo, ki bo veljavno le 20 minut. Na tak način se uporabniki lahko zaščitijo in brezskrbno dostopajo do Facebooka, četudi niso prepričani, da na računalniku nemara ni nameščen beležnik pritiskov na tipke (angl. keylogger).

Druga novost je možnost oddaljene odjave iz Facebooka, kar pride prav v primeru, ko je uporabnik na nekem drugem računalniku odkljukal...

11 komentarjev

Američani lačni hitrega interneta

Google - Februarja je Google najavil pilotski projekt gigabitnega interneta, ki bo v prvi fazi na voljo približno 50 tisoč srečnim uporabnikom. Hkrati so lokalne oblasti, skupnosti in prebivalce pozvali k prijavi v projekt, če si želijo, da bi Google optiko začel polagati prav v njihovem koncu. Rok se je iztekel ta konec tedna, odziv pa je bil po Googlovih besedah ogromen.

V poldrugem mesecu so prejeli so več kot 1100 prijav lokalnih skupnost in 194.000 odzivov posameznikov. Mesta so se skoraj preimenovala, odziv na Youtubu je bil neverjeten, organizirali so javna zborovanja in na stotine skupin na Facebooku. Vse, da bi Google prepričala, da si prav ona zaslužijo novo internetno povezavo.

V Mountain Viewu pravijo, da seveda ne bodo mogli...

20 komentarjev

Google Dashboard vam pokaže Googlove podatke o vas

Google - Google je predstavil novo funkcijo z imenom Dashboard, ki uporabnikom omogoča hiter in enostaven pregled podatkov, ki jih o njih hrani Google. Ker je za uporabo raznih Googlovih storitev, denimo Gmail, Docs, Calendar, Talks itn., potrebna prijava v Googlov račun, se uporabnik res lahko vpraša, kaj vse je Google nabral o njem. Z obiskom nove strani in prijavo vanjo vam Google to razkrije na enem mestu - ime, priimek, poslana pošta, kontakti, zabeležke, naslov ... Seveda pa na tej strani najdete le Googlove podatke, ki ste jih razkrili sami; kaj vse je moč z uporabo Googlovega iskalnika najti na drugih spletnih mestih, morate poiskati sami. In presenečeni boste.

0 komentarjev

Visa z (zelo) pametnimi karticami

The Register - Visa se je z štirimi evropskimi bankami dogovorila, da bodo preizkusili novo generacijo kreditnih kartic, ki je namenjena zajezitvi internetnih zlorab. Britanska podružnica Bank of America, Corner Bank iz Švice, izraelski Cal in IW Bank iz Italije bodo 500 oz. 3000 komitentom izdali nove kartice. Te bodo imele na zadnji strani vgrajeno številčnico, s katero bodo uporabniki vnesli PIN, kartica pa bo izpisala kodo za enkratno uporabo. Podobni sistem so že v uporabi za dostop do npr. elektronskega bančništva, le da se kalkulator za izračun enkratne dostopne kode ne nahaja na kartici, temveč je ločena enota.

Na ta način izdajatelji želijo preprečiti napade, v katerih so...

30 komentarjev

Piran 2002

Slo-Tech - Torej... do danes se vas je prijavilo 40. Prijavi se!
Danes je tudi znan dokončen seznam iger, ki se bodo igrale (ja... vse originale imam):
  • Q3
  • Half-Life: CS
  • RTCW
  • OPF

Še dodatno pravilo za tekmovanje (se bo kmalu pojavilo na strani z informacijami o tem dogodku):
V primeru več kot enkratnega sesutja vašega računalnika med testiranjem, boste diskvalificirani
Drugače pa se dogodek začne v soboto, 11. maja ob 09:00 (od takrat vas bomo spuščali na prizorišče). Ob 13:00 bo kosilo in nato se okoli 15:00 prične tekmovanje. Uradna razglasitev bo okoli 19:00. Podrobnejši program kmalu... na strani s podatki in prijavo.
Mimogrede: ne pozabite kopalk.

9 komentarjev