»

Microsoft Word dopolnil 40 let

Slo-Tech - Te teden je minilo 40 let od izida enega najbolj prepoznavnih programov, ki je spremenil način pisanja. Oktobra 1983 je izšel urejevalnik besedil Microsoft Word. Tedanji Multi-Tool Word je 25. oktobra 1983 izšel za DOS in Xenix.

Širša skupnost je novo orodje spoznala novembra 1983, ko so Multi-Tool Word priložili reviji PC World. Šele 1989 je potem izšla verzija 1.0, nato pa je bil razvoj čedalje hitrejši. Danes je Word del paketa Microsoft 365 in predstavlja dominantni urejevalnik, pa tudi celoten pisarniški paket je neuradni standard. A ni bilo vedno tako.

V 80. letih je bil Word zgolj eden izmed urejevalnikov besedil. Že od začetka je Microsoft reklamiral način WYSIWYG (kar vidiš, tudi dobiš) kot način urejanja besedila, kjer ni treba uporabniku poznati ozadja, temveč bo dokument natanko tak, kot ga ustvari na zaslonu. Svoj čas so imeli uporabniki z Wordovim vmesnikom nemalo težav, ker je bil precej drugačen od tedaj vplivnega WordStarja, a so se sčasoma navadili. Ko je leta...

17 komentarjev

Kako je Microsoft zakrpal program brez izvorne kode

Slo-Tech - Stari Equation Editor je eden najstarejših kosov programske opreme na večini računalnikov, ki poganjajo Microsoftov Office. Pregled datoteke EQNEDT32.EXE razkrije, da jo je Microsoft ustvaril leta 2000 in nazadnje popravil leta 2003. Program, ki ga je pred Microsoftovim prevzemom razvijal Design Science v letih 1990-2000, je kasneje zamenjalo povsem novo orodje za stavljenje enačb, a stari Equation Editor je ostal, da lahko odpiramo stare dokumente. In kot kaže, je Equation Editor tako zelo star, da je Microsoft založil (ali pa nima pravic, da bi popravljal) izvorno kodo.

V zadnjem paketu popravkov za Microsoftovo programsko opremo je tudi nova verzija Equation Editorja, ki pa jo je Microsoft popravil neposredno z urejanjem prevedene izvršljive (binary) datoteke, ugotavlja Mitja Kolšek iz 0patch Teama. To je precej neobičajen...

16 komentarjev

Laserski antitiskalnik

New Scientist - Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne...

23 komentarjev

Vdor v Wordpress.com

Wordpress.com je priljubljen servis za brezplačno gostovanje blogov; glavni konkurent je Googlov blogger.com, pri nas pa tudi blog.siol.net.

Slo-Tech - Matt Mullenweg iz podjetja Automattic, ki upravlja s stranjo wordpress.com, je včeraj potrdil obsežen vdor v njihove strežnike. Napadalci naj bi dobili korenski (root) dostop, celotno izvorno kodo, bazo, gesla, ter api ključe za njihove aplikacije na Twitterju in Facebooku. Točen obseg škode, način vdora ter identiteto napadalcev še preiskujejo, so zapisali.

Wordpress.com je spletna stran za brezplačno gostovanje blogov (gosti npr. tudi Mikstonov blog), in jo je potrebno ločiti od wordpress.org, kjer je na voljo izvorna koda sistema Wordpress. S kodo naj bi bilo vse v redu, uporabniki gostovanja pa so pozvani, da zamenjajo svoja...

21 komentarjev

Microsoft odprl kodo Chem4Worda za stavljenje kemijskih struktur

vir: CNet
CNet - Medtem ko je pisanje matematičnih simbolov v urejevalnikih besedil že odlično rešeno (najelegantnejše orodje je seveda LaTeX, a tudi Word ima svoj Equation Editor, OpenOffice pa Formulas Feature), predstavlja stavljenje kemijskih enačb in struktur še ne zadovoljivo rešen problem. Microsoft je lani marca izdal beta verzijo svojega urejevalnika Chem4Word, ki deluje kot dodatek za Word 2007 in Word 2010 ter omogoča vnos kemijskih simbolov. Odslej bo Chem4Word odprtokoden.

Razvoj sta leta 2008 začela Microsoft Research in Univerza v Cambridgeu, včeraj pa so izdali prvo stabilno verzijo. Hkrati so razvoj predali Outercurve Foundation, ki ga je dodala v svojo...

1 komentar

Microsoft razvija brskalniški lovilec zlobnega JavaScripta

Slashdot - Microsoft Research je razvil orodje za odkrivanje zlonamernega JavaScripta v brskalniku med deskanjem po spletu. Orodje se imenuje Zozzle in izvaja statično analizo kode JavaScript na strani in hitro ugotovi, ali je stran zlonamerna in ali vsebuje zlorabo ranljivosti (exploit). Za učinkovito delovanje se mora Zozzle navaditi svojega posla, pojasnjuje Microsoft, saj razvršča JavaScript po statistiki (natančen opis delovanja). Zozzle je še v eksperimentalni fazi in še nekaj časa ne bo namenjen širši publiki. Microsoft

8 komentarjev

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

LukenjXP

The Register - Na tapeti je tokrat Outlook v navezi z Wordom kot urejevalnikom e-poštnih sporočl oz. "memotov". Urejevalnik je -- v nasprotju z vdelanim Outlookovim urejevalnikom -- klican v nezaščitenem načinu ter ne loči med stvarjenjem novega ter spreminjanjem prejetega elementa, ob čimer pa rad zažene ZlobnoKodo™. Microsoft se je pak odzval v svojem stilu: Klik!

0 komentarjev