»

Izšel Slobuntu 10.10.2

Slobuntu

Slo-Tech - Na polovici med dvema uradnima izdajama Ubuntu Linuxa je izšla tudi posodobljena in nadgrajena poslovenjena različico Ubuntu 10.10 - Slobuntu 10.10.2. Slobuntu ima (z dovoljenjem lastnikov) vključena vstavka Java in Flashplayer ter možnost samodejne namestitve druge pogosto uporabljane lastniške programske opreme z dvoklikom na ikono na namizju. Nameščen je tudi Javin vstavek libnpjp2.so, ki v Firefoxu omogoča digitalno podpisovanje.



Namestitveni program tudi poišče druge operacijske sisteme na računalniku in jih doda v zagonski nalagalnik ter posodobi vire za nameščanje programskih paketov. Slobuntu je v celoti v slovenščini. Prenesite si ga s pomočjo torrenta.

DODATEK: na voljo je tudi 64-bitna različica.

79 komentarjev

iOS 4.2 že razbit

iOS 4.2.1 na iPad prinese vse bonbončke - zdaj brez omejitev

vir: engadget
engadget - Manj kot dan je trajalo, da smo dobili prvi jailbreak za Applovo najnovejšo različico operacijskega sistema iOS, 4.2.1. Za to so poskrbeli pri skupini Dev-Team, kjer so le nekoliko popravili svoje orodje redsn0w (zdaj v različici 0.9.6b4). redsn0w za delovanje sicer izkorišča Limera1n, delo Georga Hotza, prvega, ki je naredil večje korake k razbitju zaščite PS3 ter znanega hekerja Applovih napravic z iOS. Limera1n izkorišča luknjo v zagonskem nalagalniku (bootloader), ki jo bo Apple lahko zakrpal le z izdajo novih modelov iPadov, iPhoneov in iPod Touchov, na katerih bo nova različica nalagalnika. Postopek še ni združljiv z ultrasn0w, postopkom za odklepanje mobilnega telefona na vse mobilne operaterje, obenem pa je v...

7 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Ubuntu Karmic Alpha 5

Ubuntu - Izid Ubuntu 9.10 se približuje in pred kratkim je izšla Alpha 5 različica tega operacijskega sistema.

Kljub temu, da gre za razvojno različico, ki za vsakdanje delo ni uporabna, pa novi sistem počasi že dobiva končno obliko. Obeta se precej novosti. Ubuntu bo temeljil na Linux jedru 2.6.31, privzeti datotečni sistem v Ubuntu 9.10 bo ext4, privzeti prevajalnik GCC-4.4, spremembe pa bodo tudi v zagonskem nalagalniku (ang. bootloader), ki bo GRUB2. Pričakujemo lahko tudi novega upravitelja prijav (ang. login manager). Vsekakor gre kar za nekaj pomembnih sistemskih novosti, dolgoročno najpomembnejša pa je verjetno zamenjava sistema HAL za DeviceKit.

Na uporabniški strani med novostmi lahko omenimo izboljšano podporo za Intel video kartice, enostavnejšo nameščanje iSCSI ter zamenjavo privzetega IM odjemalca (namesto Pidgin bo odslej privzeti odjemalec za IM omrežja Empathy). Navdušenci nad oblaki pa bodo gotovo veseli podpore za Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) in Amazonov EC2.

Novosti...

52 komentarjev

Google pokazal Chrome 2.0

The Register - Prav nenavadno za pregovorno Googlovo počasnost pri umikanju oznake beta z izdelkov je Chrome, po tem ko se je rekordno hitro znebil oznake beta za različico 1.0, prilezel do verzije alfa 2.0. Novosti, ki so jih do sedaj že dodali v to verzijo, so možnost samodejnega dopolnjevanja teksta (autocomplete), povečanje ali zmanjšanje celotne strane (zoom), profili za različne uporabnike, podpora za skripte Greasemonkey, posodobljen WebKit in še nekaj drugih. Prenos je mogoč s prijavo v program developer preview channel.

46 komentarjev

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Schneier.com - Indijska raziskovalca Nitin in Vipin Kumar iz NVlabs, sta na konferenci Black Hat Europe 2007 v Amsterdamu predstavila Vboot Kit.

Gre za poseben zagonski nalagalnik (boot loader), ki omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Vista. Zagonski nalagalnik se zažene iz CD-ja, se naloži v pomnilnik ter nato naloži operacijski sistem Windows Vista. Pred tem prestreže interrupt 13, ki omogoča dostop do diskovnih pogonov.

Na predstavitvi sta prikazala kako Vboot Kit teče z jedrnimi privilegiji in podeli sistemske pravice ukazni vrstici, celo če ta ni digitalno podpisana s strani Microsofta. Raziskovalca sta prepričana, da bi bilo mogoče z Vboot Kitom brez preverjanja digitalnih podpisov med delovanjem sistema "nadgraditi" gonilnike ali pa npr. prestreči z DRM zaščitene digitalne vsebine v fazi ko je zaščitena vsebina dešifrirana.

Predstavitev je pokazala, da je z nadzorom nad strojno opremo še vedno mogoče pridobiti nadzor nad programsko opremo, kar bo industrija verjetno izrabila...

6 komentarjev

Novo KDE namizje

OSNews - Danes sta izšli novi različici dveh paradnih konjev odprte kode - KDE 3.5 in Firefox 1.5. Ker smo o slednjem ravnokar pisali, se bomo v tej novici posvetili prvemu.

KDE 3.5 vsebuje tri nove stile sistemske vrstice (elegantni, klasični in prosojni), med namizji se po novem da prenašati programe s pomočjo Pagerja, Konqueror je uspešno opravil ACID2 test, Superkaramba je integrirana v KDE, nov pa je tudi dialog ob vstavitvi medija (dosedaj se je prikazala samo ikona na namizju). Za več informacij si oglejte spisek na uradni strani.

Sicer gre za neuraden izid, a pričakujemo lahko, da bodo uradni zrcalni strežniki v kratkem posodobljeni.

27 komentarjev